Najstarší rakúsky pivovar využíva technológiu Loxone

Lucia Pavkova
14/08/2023 in Referencie

Tradičný, ale inteligentný

Od roku 1449 sa tu varí pivo. Reč je o pivovare Hofstetten v rakúskom Mühlvierteli. Tento súkromný pivovar je teda najstarším v Rakúsku. Dnes každoročne vyrobí vyše 700 000 litrov piva.

Popri ovládaní osvetlenia tu Loxone Miniserver, mozog inteligentného pivovaru, zvláda aj monitorovanie a kontrolu teplôt. Predovšetkým sa však stará o dôležité bezpečnostné funkcie.

Fakty

Krajina: Rakúsko


Miesto: St. Martin im Mühlkreis, Horné Rakúsko


Výstava: 1229; renovácia v roku 2016


Loxone Partner: Elektro Gahleitner GmbH & Co. KG

Inteligentné funkcie vo varni

Bezproblémová prevádzka

Počas realizácie novej varne sa ukázalo, že varna síce dokáže zastať svoju úlohu v procese varenia piva, ale bude vyžadovať ďalšie nákladné technológie pre monitoring problémových situácií. Snaha nájsť alternatívu priviedla do hry Miniserver. Ten teraz spoľahlivo spustí poplach a okamžite upozorní vedenie, hlavného sládka aj ďalších zodpovedných zamestnancov.

Neustály monitoring teplôt

Správna teplota je kritický faktor úspechu pri výrobe lahodného chmeľového nápoja. Inteligentný pivovar má v tomto ohľade veľkú výhodu. Technológia Loxone je pre presnosť vyžadujúcu úlohu veľkou oporou. V silách sa napríklad až do zimy jemne chladí jačmeň na 10 °C. V pivnici pivo zreje v hliníkových nádržiach pri konštantnej teplote 2,5 °C. Pokiaľ by došlo k náhlym teplotným výkyvom, spustí sa oznamovací reťazec.

Bezpečnostné funkcie

S využitím Loxone bol tiež realizovaný protipožiarny systém. Všetky priestory chytrého pivovaru sú vybavené detektormi dymu. Dokonca aj miestnosť so zásobníkmi síl, kde je skladovaný prachový jačmeň, je sledovaná bez falošných poplachov. V prípade núdze je spustený interný poplachový reťazec (niekoľko stupňov upozornenia s možnosťou zrušiť falošný poplach). V jeho poslednej fáze sú upozornení hasiči.

Výroba piva v inteligentnom pivovare

Ovládanie osvetlenia

Dňa 4. septembra 2016 Hofstetten oficiálne otvoril nový pivovar. Špičkové LED svetlá od tej doby poskytujú ideálne osvetlenie pre prácu a pôsobivé efekty na prehliadky pivovaru. S využitím NFC Smart Tagov môže sprievodca bez povšimnutia rýchlo prepnúť na „show scénu“.

Od súmraku vytvára vonkajšie osvetlenie večernú atmosféru starodávneho pivovaru. V záujme úspory energie v týchto neskorších hodinách nasvecuje cestu iba v prípade potreby.

Ovládanie
osvetlenia

Dňa 4. septembra 2016 Hofstetten oficiálne otvoril nový pivovar. Špičkové LED svetlá od tej doby poskytujú ideálne osvetlenie pre prácu a pôsobivé efekty na prehliadky pivovaru. S využitím NFC Smart Tagu môže sprievodca bez povšimnutia rýchlo prepnúť na „show scénu“.

Od súmraku vytvára vonkajšie osvetlenie večernú atmosféru starodávneho pivovaru. V záujme úspory energie v týchto neskorších hodinách nasvecuje cestu iba v prípade potreby.

Večerne nasvietený pivovar

Úspory energií neoddeliteľnou súčasťou

Okrem krásnych svetelných scén výkonný riaditeľ Peter Krammer oceňuje na technológii inteligentného pivovaru aj praktické funkcie šetriace energiu. Veľkých úspor sa docielilo už len samotným nasadením technológie LED. Najväčší potenciál na zníženie nákladov však prináša riadenie osvetlenia na základe prítomnosti. Časy, kedy sa zbytočne svietilo napríklad celý deň aj cez víkend, definitívne skončili.

Ďalšie inteligentné funkcie pivovaru

Rekuperácia tepla

Pary, ktoré sa vytvárajú počas varenia, sa premieňajú na horúcu vodu s teplotou 90 °C. Tá sa využíva na vykurovanie špecifických oblastí pivovaru, keď je potreba. V zime je vďaka tomu napríklad plocha rampy bez ľadu aj bez potreby ďalšej energie.

Perfektné prostredie pre pivo zaistené

Či už je leto alebo zima, pivo v pivniciach pivovaru zreje pri teplote 2,5 °C počas 5 týždňov. Konštantnú teplotu miestností stráži a reguluje Miniserver. Prípadné zmeny teplôt zapríčinené poruchami sú okamžite oznámené. Inteligentná technológia je tak zásadný pomocník pri zaistení kvality.

Riadenie dopravníkov v silách

Pivovar Hofstetten si pre svoje tradičné pivo taktiež vyrába svoje vlastné suroviny. Tie sú skladované vo veľkých silách. Zatiaľ čo v minulosti mali hlavné slovo lopaty, teraz všetku prácu prevzal reťazec dopravníkov riadený systémom Loxone. Pokiaľ je vrták na zrno príliš plný, automaticky sa zastaví. Presné sledovanie zabraňuje tomu, aby jačmeň zostal na dopravníkových pásoch.

Automatizácia okien

V závislosti na teplote, vetre a daždi sú v skladisku kontrolované svetlíky. Ak je teplota v sklade príliš vysoká, okno sa automaticky otvorí. V daždi a vetre sa okná zase samé zavrú.

Záťažový manager

V inteligentnom pivovare Loxone Miniserver vždy vie o aktuálnej spotrebe elektrickej energie. V prípade špičiek výkonu sú spotrebiče (ako sú chladničky, plniace buchary, ventilátory) na krátku dobu vypnuté, aby sa zabránilo preťaženiu.

Monitorovanie brány

Ak je brána v zóne zásobovania otvorená po 18:00, inteligentný pivovar zašle správu na mobilný telefón generálneho riaditeľa spoločnosti Petera Krammera.

Vždy informovaný

Každý sládok inteligentného pivovaru Hofstetten je vybavený smartfónom s aplikáciou Loxone. Vďaka tomu môže (aj napríklad na cestách) ovládať teplotné profily, osvetlenie atď. a v prípade poruchy rýchlo reagovať.

sládok

Rozšíriteľné a flexibilné riešenie

Úžasná na systéme Loxone je jeho flexibilita. Stále máme mnoho plánov, ktoré by sme chceli realizovať v nasledujúcich niekoľkých rokoch. S Loxone sme pripravení do budúcnosti napríklad na realizáciu inteligentnej čistiarne odpadových vôd, ktorá bude presne riadiť množstvo odpadovej vody. Ďalej chystáme fotovoltickú elektráreň. Tá by mala produkovať najviac energie práve v čase, keď ju v pivovare najviac potrebujeme.

Peter Krammer

Hlavný sládok a majiteľ, Pivovar Hofstetten

Pracovníčka reštaurácie Glorious Basterds v Kollerschlagu

Kde ochutnať? V Loxone Campuse!

Ale čo vás zaujíma asi najviac: Ako chutí pivo uvarené v inteligentnej prevádzke? Odpoveď nájdete v Loxone Campuse v Kollerschlagu neďaleko hraníc s Rakúskom. V tamojšej reštaurácii Glorious Bastards môžete pivom z pivovaru Hofstetten zapiť chrumkavú pizzu, výdatný burger alebo šťavnatý steak. Urobte si výlet do hornorakúskej prírody a stavajte sa (napríklad na obed) v štýlovej reštaurácii, o ktorej potom budete rozprávať priateľom.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách