Nový domov: Inteligentná automatizácia podporuje obyvateľov s PAS

Lucia Pavkova
28/06/2023 in Referencie

Projekt Nový domov v Mokré pri Brne je skvelým príkladom rodinného typu bývania pre dospelých s poruchou autistického spektra (PAS). Odpovedá na individuálne potreby obyvateľov, uľahčuje prácu zamestnancom a dbá na energeticky úspornú prevádzku. S tým všetkým pomohol aj inteligentný systém Loxone, ktorý v projekte uplatňuje funkcie asistovaného bývania (AAL). Systém tu inštalovala firma Smarteon Systems – Loxone Flagship Partner.

Domov rastie s obyvateľmi

Poslaním Nového domova je zaistiť obyvateľom s autizmom čo najviac bežný spôsob života. Môžu sa tu maximálne samostatne starať o seba a svoju domácnosť (s potrebnou mierou podpory za chrbtom). Tomu pomáhajú:

  • Inteligentné audioSlúži aj ako alarm a nahrádza nepríjemný zvuk poplachu pesničkou, na ktorú sú obyvatelia zvyknutí. V opačnom prípade by mohlo u obyvateľov dôjsť k stresovej situácii, pri ktorej by v nebezpečnej situácii (vznikajúci požiar a pod.) nechceli opustiť svoju izbu. Pesnička všetkých zvolá na naučené miesto.
  • Záplavové senzory – Asistent je zavolaný až v prípade, keď sa z hrania v umývadle stane záplava.
  • Button Air – Núdzové tlačidlo pre privolanie asistenta.
  • A ďalšie…
Button Air

Efektívnejšia a príjemnejšia práca ako prevencia vyhorenia

Nácvik aktivít v Novom domove

Nový domov má 14-členný tím asistentov. Ten má za úlohu nechať obyvateľom slobodu ale zároveň zaistiť bezpečie. Nemusí byť 100% v strehu 24/7 a obyvateľov neustále kontrolovať. V prípade potreby ich systém upozorní. Napríklad v noci nemusí nazerať do izieb. Pokiaľ senzor prítomnosti v niektorom zaznamená dlhší ako 15-sekundový pohyb, dostane nočný pracovník notifikáciu. To všetko eliminuje rôzne vypäté situácie.

Všetok prehľad majú členovia tímu v jednej mobilnej aplikácii. Tá zároveň eviduje dochádzku na základe informácií z klávesnice NFC Code Touch pri vchode – pracovník pri príchode príloží čip.

Úspora pre investorov a organizácie

Neľahkou úlohou podobných projektov je zháňanie finančných prostriedkov. Tie sa predsa len o niečo lepšie získavajú na počiatočnú investíciu, než na následnú nákladnú prevádzku. Loxone síce o niečo navýšil vstupnú investíciu, tá sa však organizácii vráti už počas prvého roku prevádzky so zníženými nákladmi. Ako?

  • Inteligentný energetický management – Aplikácia poskytuje vizualizáciu výroby z FVE, spotreby energie aj jej tokov v budove. Zároveň sú v číslach aj grafoch zaznamenávané štatistiky. Systém monitoruje spotrebiče a dokáže ich spúšťať na základe priorít a aktuálnej výroby.
  • Úspora na mzdách – Na nočné smeny stačí vďaka jednoduchšej práci jeden asistent. Tím tak môže fungovať v súčasnom, nie vyššom počte. Na mzde jedného zamestnanca sa ušetria tisíce eur ročne.
Fotovoltika na streche

Loxone umožňuje meniť nastavenia domova podľa potrieb obyvateľov aj personálu. Jediný systém tak dokáže komunitnej službe dodať nielen potrebné funkcie asistovaného bývania, ale nahradiť ďalšie jednoúčelové systémy a aplikácie, ktoré by bolo potrebné zaobstarávať. S tým je potrebné počítať už vo fáze projektovania.

Nezisková organizácia: Tady to mám rád

Projekt Nový domov, domov pre osoby so zdravotným postihnutím, vybudovala nezisková organizácia Tady to mám rád. Jej poslaním je zlepšenie kvality života ľudí s autizmom a ich rodín. Pomocou osvety sa snažia budovať priateľské prostredie, ktoré umožní vybudovať celoročné pobytové služby rodinného charakteru pre ľudí na autistickom spektre.

Smarteon Systems

V projekte Nový domov Loxone nadizajnovali, naprojektovali a inštalovali experti z brnenskej firmy Smarteon Systems. Tá stojí za mnohými úspešnými projektmi, ktorými si v priebehu rokov vyslúžila titul Loxone Flagship Partnera. Spoločnosť sa zameriava na rôzne typy projektov vrátane komerčných budov, špeciálnych aplikácií aj práve asistovaného bývania.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách