Čo sa stane, keď v inteligentnom dome vypadne prúd

Daniel Gahleitner
30/05/2022 in Know How

Za poslednú dobu som robil veľa rozhovorov do všetkých možných magazínov a došlo dokonca aj na televíziu. Všetky začínali: „A čo sa stane, keď vypadne prúd?“ Ako lov na nejakú senzáciu. Z týchto návalových akcií, ktoré sa nedejú len u novinárov, ale aj u normálnych ľudí, podozrievam céčkový film Dôverný nepriateľ. Ten je fakt zlý – asi ako paródia Disaster Movie.

Poďme sa (raz a vždy) na túto „záludnú“ otázku pozrieť a urobiť si v nej jasno. Inteligentná domácnosť nie je raketová veda, ale úplne normálna vec, ktorú už doma aj tak máte, len o tom možno ani neviete. O tom ale niekedy nabudúce.

Čo sa stane v inteligentnom dome alebo domácnosti pri výpadku prúdu?
Nevybuchne, nezabuchne za sebou dvere, neuväzní vás ani nezhorí – zlá správa pre bulvár. Stane sa úplne to isté, čo sa stane v klasickej elektroinštalácii: Vypnú sa svetlá, nejazdia elektrické žalúzie, nejde televízia – skrátka nejde prúd. Akonáhle nabehne, tak sa uvedie do stavu pred výpadkom a všetko začne fungovať. Znovu si naštelujete hodiny na rúre a mikrovlnke a idete ďalej.

Dostanem sa do inteligentného domu alebo z neho, keď vypadne prúd?
Bohužiaľ (pre senzáciechtivých) áno. Pokiaľ máte elektronicky ovládaný zámok, príjazdovú bránu a garáž, tak je cesta domov nepríjemná. Garáž zvonku bez elektriky neotvoríte (len zvnútra manuálnou poistkou). To isté pri bránke – nejde prúd a nefungujú ovládače ani aplikácie. To napokon nemá nič spoločné s inteligentnou domácnosťou (auto tiež nemôže za to, že nejde, keď nemá v nádrži benzín). Tak auto necháte na ulici.

Horšie to môže byť so vchodovými dverami s elektronickým zámkom. Tie otvoríte iba kľúčom. Pokiaľ ste si zvykli ho pri sebe nemať, tak máte smolu a musíte ho zohnať. Cesta von je vždy jednoduchšia. Zvnútra, aj v prípade elektronického zámku, stále funguje kľučka (bezpečnostné predpisy). No a garáž a bránku je možné otvoriť ručne – to by som sa ale už opakoval.

Výpadok prúdu je nepríjemný. Na tom sa všetci zhodneme. Na druhej strane žijeme v Európe a nie je každodennou súčasťou našich životov. Je skvelé myslieť kriticky, ale tých 5 minút za rok veľa z nás ani nepostrehne, pretože buď spí alebo nie je doma.

– Špeciálny tip –

mladý pár konzultuje projekt svojho budúceho domu

Spoznajte všetky dnešné možnosti bývania


Chystáte sa stavať či rekonštruovať a chcete mať istotu, že váš dom bude zodpovedať súčasným štandardom? Inými slovami, že vám neunikne nič z toho, čo by vaše bývanie mohlo vylepšiť? Využite bezplatné konzultácie s našimi odborníkmi nech viete, čo chcieť od dnešnej elektroinštalácie.

Chcem byť informovaný o novinkách