Inteligentnú hasičskú základňu riadi Loxone


01/03/2022 in Referencie

Čo sa stane pri poplachu?

Systémy hasičských zborov sú dokonale prepracované, ale s Loxone ich je možné ďalej optimalizovať a pridať ďalšie funkcie. Zbor dobrovoľných hasičov v hornorakúskom Kollerschlagu využil inteligentné ovládanie osvetlenia, tienenia, riadenia spotreby energie, prístup, zabezpečenie a ďalšie funkcie, ktoré šetria čas.

Hneď ako centrála prijme volanie, údaje sa zaznamenajú a odovzdajú príslušnému hasičskému zboru cez výstražný a poplašný systém. Na každej stanici je preto umiestnený prijímač. Z neho je signál odoslaný do sirény a cez rozhranie RS232 do Miniservera. Okrem toho sú informácie odovzdávané do monitora misií.

V prípade alarmu spustí Miniserver nasledujúce funkcie:

  • Všetky brány haly pre vozidlá sú otvorené.
  • Vstupné dvere a výstražné územné stredisko je odomknuté.
  • LED pásik na chodbe a svetlo v školiacej miestnosti svieti na červeno.
  • Vonkajšie svetlo na nádvorí jasne svieti.
  • Požiarnici dostanú push notifikáciu v aplikácii Loxone (okrem automatického volania na stredisko).
Plánované funkcie:

  • Prehranie najdôležitejších informácií prostredníctvom Audioserveru a reproduktorov.
  • Pripojenie FVE pre inteligentné riadenie energie.
Program v Loxone Configu
Aby centrála vedela, že bol poplach prijatý, je vo vstupnom priestore základne umiestnené tlačidlo a LED pásik. Pri spustení alarmu sa rozsvieti na červeno. Keď prvý hasič vstúpi do budovy, stlačí tlačidlo a svetlo sa rozsvieti naopak na zeleno – dispečer v tej chvíli dostane informáciu, že je niekto prítomný.
Efektivita a úspora času sú pre hasičov najvyššími prioritami. Veľmi užitočné je tiež možnosť nastavenia vzdialene na ceste alebo z domova. To všetko zaisťuje riešenie Loxone, ktoré sa už osvedčilo pri nejednej akcii. Sme na našu hasičskú stanicu skutočne hrdí a bez týchto funkcií by sme sa už nezaobišli.
Helmut Lauss

Veliteľ zboru, Kollerschlag

Štandardné funkcie

Či už ide o osvetlenie, tienenie, prístup alebo zabezpečenie, hasičská stanica nadchne každého požiarnika. Medzi obľúbené funkcie patrí predovšetkým jednoduché ovládanie v aplikácii a možnosť kontrolovať situáciu na požiarnej stanici vzdialene z domu.

Zatiaľ čo predtým bolo nutné vždy po náročnom výkone skontrolovať, či sú svetlá zhasnuté, okná a dvere zatvorené a brány zamknuté, dnes stačí využiť funkciu „opustiť dom“.

Vďaka individuálnej regulácii je tiež zaistená ideálna teplota v každej miestnosti.

V minulosti bylo na schůzích na stanici vždy příliš chladno nebo teplo. Celé zařízení trpělo výkyvy teplot. Vzhledem k tomu, že je nyní topení řízeno Loxone, je to historie.
Helmut Lauss

Velitel sboru, FF Kollerschlag

Ešte viac funkcií

Škála využitia Loxone v hasičských základniach je obrovská. Nápadom sa takmer nekladú medze!

Hasiči, ktorí sami žijú v inteligentnej domácnosti s Loxone, získajú ešte viac funkcií čo sa týka prichádzajúceho alarmu:

  • upozornenie prevodom textu na reč prostredníctvom Audioserveru
  • vizuálny alarm vďaka osvetleniu
  • automatické otvorenie garáže a deaktivácia Wallboxu (v prípade nabíjania elektroautá)
  • a mnoho ďalšieho…
Ako elektrikár vo veľkej priemyselnej firme som ešte pred rokom nemal o Loxone ani poňatie. Od chvíle, kedy sme sa prvýkrát stretli s Thomasom Moserom, zakladateľom Loxone, v starej zbrojnici, som sa začal o riešenie zaujímať. V dielni som si vytvoril výukovú stenu a videá z YouTube bežali celé hodiny. Teraz som systémom úplne fascinovaný. Nadchlo ma predovšetkým jednoduché programovanie. Som si istý, že automatizácia budov je budúcnosťou elektroinštalácie.
Dieter Peinbauer

Veliteľ a odborník na Loxone, FF Kollerschlag

Na Loxone sa spolieha viacero hasičských zborov:

 

A aké funkcie pomohli vášmu projektu? Radi na blog spracujeme referenciu vášho riešenia. Stačí poslať správu na [email protected].

 

Teší ma, že sa Loxone využíva stále viac aj v neziskových organizáciách. Okrem hasičských staníc napríklad v centrále Červeného kríža v Barcelone. Okrem väčšieho pohodlia dobrovoľníkov pomáha šetriť drahocenný čas v životne dôležitých situáciách.

Thomas Moser

Zakladateľ, Loxone Electronics GmbH

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár? Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.
Ikona lopata

Máte vlastný projekt? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už ide o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách