Ako zaistiť inteligentné ovládanie pre bežné klimatizácie?

Lucia Pavkova
28/06/2023 in Know How

Inteligentné ovládanie klimatizácie neznamená rozvrh na chladničke, ktorý ukazuje, kedy, kde a akú teplotu nastaviť. Inteligentné chladenie sa stará samé o seba tak, aby ste nemuseli nič riešiť. Keď prídete po celom dni domov, váš priestor už bude mať teplotu akú potrebujete. S novým AC Control Air je ovládanie klimatizácie ešte pohodlnejšie a zároveň znižuje spotrebu energie o 30 %. Ako je to možné?

Vďaka chladeniu si aj v sparných dňoch môžeme užívať pohodlie domova. Len samostné nastavovanie klimaltizácie môže byť niekedy zdĺhavé a otravné. Pritom existuje spôsob, ako mať doma stále ideálnu teplotu aj bez stláčania ovládačov a nepríjemných výkyvov.

Skutočne inteligentná klimatizácia je automatizovaná a prepojená s ďalšími technológiami, ktoré v domácnosti vytvoria zladený systém. Príklad? Trebárs spolupráca klimatizácie s tienením. Elektrické žalúzie tiež dokážu regulovať teplotu. Zatienené okná klimatizácii s ochladením pomôžu. Automatizovaná domácnosť sama rozhodne, ako najefektívnejšie využiť všetky dostupné technológie pre dosiahnutie určitej teploty. A to aj pre každú miestnosť zvlášť.

Žena relaxujúca na gauči
Tip

Extra tip:
Nie je potrebné si priplácať za špeciálne klimatizačné jednotky alebo doplnkové moduly. Drvivú väčšinu bežných klimatizácii je možné jednoducho integrovať do univerzálneho systému Loxone (Gree, Toshiba, Fujitsu, Daikin, Mitsubishi – overte si kompatibilitu tu. Vďaka prepojenu technológií pritom za podobnú cenu získate veľa možností navyše.

Funkcií inteligentnej klimatizácie je oveľa viac. Riadi sa síce prednastavenými režimami, ale zároveň predpovedá a reaguje na aktuálne podmienky. Vďaka svojej logike pozná momentálnu potrebu chladenia. Učí sa, ako dlho a za akých podmienok ochladenie trvá, aby docielila vašej ideálnej v teploty presne vtedy, kedy potrebujete. Režimy môžete mimoriadne meniť, napríklad pri odchode na dovolenku.

Obrovskou výhodou je vzdialený prístup. Klimatizáciu môžete intuitívne ovládať z mobilnej aplikácie a naplno využiť všetky funkcie. Máte prehľad o teplotách a nastavení v každej miestnosti, môžete nahliadnuť do štatistík. A ak sa v systéme vyskytne nejaký problém, okamžite odošle upozornenie.

Funkcie sa dajú ešte rozšíriť pri využití kontaktov na oknách a dverách. V takom prípade sa klimatizácia automaticky vypne, keď otvoríte okná. Pretože klimatizácia a otvorené okná, to jednoducho nejde dokopy. Možností je skrátka oveľa viac, než ponúka klasické wifi ovládanie klimatizácie.

Ovládanie teploty v miestnosti v aplikácii Loxone
Inteligentná regulácia teploty s časovým rozvrhom v aplikácii Loxone

Ako ovládať klimatizáciu? Bez starostí.

Zabudnite na obchádzanie domu a zložité ovládanie. Na stenách nemusíte mať žiadne škatuľky s kolieskami a rad ovládačov. Na niektorých ovládačoch navyše musíte stupne vytláčať vždy znova. Naviac je potrebná výmena batérií, ktoré musíte mať v zásobe… Alebo je tu Loxone: V programe si jednoducho nastavíte rozvrh, podľa ktorého sa bude teplota udržiavať. Potom klimatizácia (aj tienenie, vykurovanie a ďalšie) funguje nezávisle na vás. Máte doma vždy perfektnú teplotu.

Čím viac ovládačov, tým viac starostí. Loxone uberie ovládače a starosti prevezme. Narozdiel od vás má čas na riadenie chladenia kedykoľvek. Automatická klimatizácia od zložitého ovládania oslobodí, zároveň môžete vďaka aplikácii kedykoľvek prevziať kontrolu a vykonávať zmeny. Navyše to nie je len jednoúčelovú aplikáciu na ovládanie klimatizácie cez wifi.

V poslednej dobe je ovládanie klimatizácie a dosahovanie najvyššej úrovne účinnosti ešte jednoduchšie. S uvedením AC Control Air získajú užívatelia Loxone nebývalý komfort s nulovou námahou. V horúcich letných dňoch sa to môže ukázať ako najlepšia investícia, akú si môžeme dovoliť. Vďaka AC Control Air dosiahnete samonastaviteľnú (prirodzene preddefinovanú) optimálnu teplotu pri súčasnej energeticky úspornej prevádzke klimatizačnej jednotky. Získate tak až 30% úsporu energie, čo má v dnešnej dobe cenu zlata, a zároveň prispiejete k ekologickejšiemu fungovaniu vašej budovy. Viac podrobností o AC Control Air nájdete tu.

AC Control Air

Riadenie klimatizácie s Loxone pre technikov, elektrikárov, inštalatérov a špecialistov

Čo keby sme vám povedali, že s Loxone zvládnete zapojiť aj naprogramovať inteligentné riadenie klimatizácie za chvíľku? A nielen to, celý dom potom za pár hodín?

Poďme si predstaviť, čo vlastne je potreba programovať. Zjednodušená odpoveď znie: Nič moc. Pretože skutočnosť je taká, že v Loxone sú všetky konvenčné inteligentné funkcie už predpripravené.

Pre Loxone Partnerov je potom programovanie nášho systému skôr otázka naplánovania projektu a úpravy podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov. Nechápte nás zle, systém Loxone nie je jednoduchý a obmedzený na pár základných funkcií (preto každý náš partner dostane svojho kouča). Ale pridaná hodnota, ktorú získate všetkým tým ušetreným časom s programovaním a sofistikovanými funkciami systému je obrovská.

Ako ovládať klimatizáciu?

Základom je komunikácia s klimatizáciou. Najčastejšie je to možné vďaka AC Control Air. Ten preberá ovládanie klimatizácie namiesto klasického diaľkového ovládania. 

Potom tu máme IR Control Air, ktorý vie pracovať s infračervenými signálmi ako diaľkové ovládanie klimatizácie. Ďalej je tu Modbus, RS 232, RS 485 a sieťové príkazy. Všetko zastrešuje naša centrálna riadiaca jednotka v PLC štýle Miniserver. Klimatizáciu riadime väčšinou plne automaticky, ale možné je aj ovládanie klimatizácie cez mobil, a to odkiaľkoľvek na svete… Z pláže na Bahamách aj z vlastnej postele.

Odborník pri notebooku

Potom prichádza na rad programovanie. Pre automatickú reguláciu teploty v miestnosti slúži tzv. blok IRC (Inteligentná regulácia izbovej teploty). Ten sa stará o udržiavanie teploty v miestnosti pomocou všetkých dostupných zdrojov podľa ich priorít (až 3 zdroje kúrenia, až 2 zdroje chladenia a automatické tienenie). IRC sa neustále učí, ako dlho trvá miestnosť ohriať, nachladit. Prepína medzi úsporným a komfortným režimom (verzia Loxone Config 14.2 umožňuje vytvárať ďalšie režimy) na základe prítomnosti človeka v miestnosti a kalendára a odosiela požiadavky pre centrálne zdroje kúrenia / chladenia (ak existujú). Cieľom IRC je vždy správna teplota v pravý čas. Odpadá tak akákoľvek potreba riadiť klimatizáciu manuálne.

Užívateľské funkcie sú naším tretím bodom. V IRC je možné nastaviť rôzne užívateľské režimy, ktoré majú individuálny rozvrh teplôt. Napríklad režim sviatok sa aktivuje podľa sviatkov slovenského kalendára a podľa nastavenia udržuje teplotu. V pracovné dni si zase nastavíte režim iný. IRC spolu s ovládaním centrálneho zdroja tepla nemajú problém so zónovou reguláciou. Riadením vykurovacích sústav s akumulačnou nádržou a pod.

Nastavenie týchto funkcií pre Loxone Partnerov nie je otázka niekoľkých desiatok hodín rutinného programovania. Vďaka tomu zvládnu oveľa viac a nemusia sa obmedzovať len na klimatizáciu. Partneri často robia celú inteligentnú elektroinštaláciu, od kúrenia a chladenia až po multiroom audio, zabezpečenia, alebo napríklad závlahu. Loxone si na seba berie všetky konania a vy si tak môžete krásne rozšíriť pole pôsobnosti. Inteligentná elektroinštalácia už nie je záležitosťou len budov a domov za niekoľko tisíc eur.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách