Koľko stojí inteligentná domácnosť? Cena vás prekvapí

Michal Pažitný
19/03/2024 in Know How

Technológií v našich domovoch nevyhnutne pribúda. Máme väčšie nároky a musíme vyhovieť prísnejším reguláciám. Potrebujeme ich nejako ovládať a často nám to komplikuje život. Páči sa nám nápad inteligentnej domácnosti, ale bojíme sa, že si ju nemôžeme dovoliť. Čo keď je to presne naopak? Porovnajme si cenu inteligentnej domácnosti s tradičným riešením.

Objasnenie pojmov

Predtým ako sa pustíme do porovnania, je potrebné si najprv objasniť používané pojmy, aby sme predišli nedorozumeniam. Dôležité: Neporovnávame dom bez technológií s domom s technológiami, ale to, ako sú rovnaké technológie ovládané.

Tlačidlo Loxone Touch umožňuje ovládať všetky kľúčové funkcie

Inteligentná automatizácia:

Pod pojmom Inteligentná automatizácia (elektroinštalácia, dom, domácnosť) chápeme systém s všestranným prístupom k technológiám v budovách. Integruje rôznorodé senzory, ovládacie prvky a technológie ako osvetlenie, kúrenie, tienenie, zabezpečenie, multimédiá a mnoho ďalšieho. Centrálna riadiaca jednotka (napr. Loxone Miniserver) funguje ako mozog systému, ktorý koordinuje a ovláda všetky pripojené zariadenia.

Rad nástenných ovládacích panelov v domácnosti

Tradičné ovládanie:

Tradičné prístupy k riadeniu technológií obvykle zahŕňajú kombináciu zariadení od rôznych výrobcov. Môžu integrovať termostaty, stmievače osvetlenia, čidlá alarmu a ďalšie komponenty. Obvykle však každý subsystém pracuje podľa vlastnej logiky, berie do úvahy len sám seba a má špecifické ovládanie. Obvykle platí čo systém, to iný dodávateľ.

Ide samozrejme o zjednodušené porovnanie. Voľba vždy bude na vás s ohľadom na konkrétnu situáciu. Jedným z dôležitých aspektov bude obstarávacia cena a na tú sa teraz pozrieme podrobnejšie.

Porovnanie cien

Loxone vs. tradičné riešenie

Menej zariadení, viac funkcií, nižšie náklady

Urobme si malé porovnanie: Rovnaký dom, vybavený modernými technológiami ako zónové vykurovanie, vonkajšie tienenie, alarm, stmievateľné osvetlenie a podobne. Pokiaľ všetko bude riadiť jeden systém, zvládne to za podobnú cenu ako jednoúčelové systémy. Akurát všetko bude jednoduchšie, efektívnejšie a udržateľnejšie do budúcnosti. A pridá mnoho funkcií navyše.

Ak však budete chcieť od tradičného konceptu „čo zariadenie, to vlastné riadenie“ rovnaké funkcie ako od centrálneho, bude to buď nemožné, alebo si veľa priplatíte.

Centrálna koncepcia totiž dáva oveľa väčší priestor pre softvér. Ten tvorí 85 % systému Loxone. Všetky zariadenia sa tak stávajú viacúčelové. Jeden senzor prítomnosti tak poslúži automatizácii osvetlenia, audia, teploty, ale zároveň vytvára poplašný systém. Namiesto dokupovania ďalších zariadení získate ďalšie funkcie za zlomok ceny. Podobne ako smartphone poslúži aj ako kalkulačka, navigácia, prehrávač…

Vplyv integrácie na cenu: 1+1≠2

Porovnanie jednotlivých cien
Porovnanie jednotlivých cien

Vstupné náklady

Ikona Miniserver

Inteligentná domácnosť

Počiatočné náklady na inteligentný systém sa nám môžu zdať dosť vysoké. Hlavne preto, že dostaneme cenu za všetko ovládanie naraz. Riadiacu jednotku, množstvo senzorov a ďalších prvkov, z ktorých nás môžu niektoré vydesiť. Tlačidlo za takmer 100 €? Keď sa ale pozrieme hlbšie, nestačíme sa čudovať, čo všetko získame.

Ikona trzy kropki

Tradičné ovládanie

Tu cenu zistíme vlastne veľmi ťažko a väčšinou až spätne a nestačíme sa čudovať. Každý z dodávateľov technológií zahrnie ovládanie do svojej ponuky. V tej základnej obvykle nie je zahrnuté to, kvôli čomu sme sa pre danú značku rozhodli. Tak postupne doplácame za možnosť načasovať žalúzie, potom za termostaty pre jednotlivé miestnosti, ovládače ku garáži a pod.

Porovnanie Loxone Touch vs. iné zariadenia

Cena inštalácie

Ikona Miniserver

Inteligentná domácnosť

Už dávno neplatí, že centralizované ovládanie a prepojenie technológií znamená kilometre káblov a obrie rozvádzače. Naopak káblov môže byť menej, pretože nie je potrebné inštalovať množstvo jednoúčelových krabičiek. Tým, že je všetko kompatibilné, stačí jeden kábel, ktorý obslúži svetlá, tlačidlá, senzory aj akčné členy. Jednotlivé zariadenia slúžia ako komunikačné uzly a nie je tak potrebné každé pripájať zvlášť. Podobné je to pri rekonštrukciách, keď namiesto káblov je komunikácia bezdrôtová. Všetko pritom zvládne jeden vyškolený elektrikár.

Ikona trzy kropki

Tradičné ovládanie

Potrebujeme zapojiť viac zariadení. Každé bude mať špecifické požiadavky na kabeláž, prípadne na bezdrôtový signál, kde sa môžu navyše rôzne systémy rušiť. Na inštaláciu sa vystrieda niekoľko rôznych odborníkov, každý s unikátnym know-how a vlastnými cestovnými nákladmi. Niekedy sa musia vracať, pretože ich práca sa vzájomne ovplyvňuje. Rozšírenie či zmeny v priebehu projektu sú veľmi komplikované a značne sa predražia.

Flexibilita a udržateľnosť

Ikona Miniserver

Inteligentná domácnosť

Modulárne riešenie inteligentnej domácnosti umožňuje jednoduché rozšírenie systému a aktualizácie softvéru sú bezplatné a automatické. Vďaka spolupráci s mnohými prvkami tretích strán je systém Loxone takmer neobmedzene škálovateľný. V prípade problémov má váš inštalátor prehľad o celom systéme a môže ľahko nájsť chybu (často aj na diaľku).

Loxone je veľmi flexibilný systém, prakticky neobmedzene škálovateľný.
Ikona trzy kropki

Tradičné ovládanie

Náklady na údržbu sa môžu líšiť v závislosti od značiek a zariadení. Flexibilita pri výbere prvkov od rôznych výrobcov môže umožniť rozšírené riešenia, ktoré sú každopádne oveľa nákladnejšie a navyše hrozia problémy s kompatibilitou. Úpravy konfigurácie zvyčajne vyžadujú prítomnosť technika konkrétneho dodávateľa na mieste.

Rozširovanie ďalších systémov je zložitejšie a nákladnejšie.

Škálovateľnosť

Ikona Miniserver

Inteligentná domácnosť

Vďaka už vyššie spomínaným vlastnostiam nie je žiadny problém napríklad v počiatočnej fáze začať s iba jednou funkciou a každý rok napríklad pridávať ďalšie funkcie. Ak máte obmedzený rozpočet, môžete začať so základnou automatizáciou s funkciami napríklad na vykurovanie, osvetlenie, tienenie alebo zabezpečenie. Neprejaví sa to pritom príliš na finálnej cene.

Ikona trzy kropki

Tradičné ovládanie

Raz zrealizovaná inštalácia je veľmi ťažko rozšíriteľná. Môže to znamenať ďalšiu kabeláž cez celý dom. Pokiaľ napríklad zistíme, že ten jeden termostat nám naozaj nestačí, bude dodatočná realizácia zónového vykurovania najskôr znamenať kompletné prerobenie systému. Obmedzená škálovateľnosť je najčastejší dôvod, prečo nakoniec všetky jednoúčelové systémy (a peniaze za ne) skončia v smetiaku a nahradí ich systém Loxone. Chceme to skutočne riskovať?

Inteligentná domácnosť a jej cena: Konkrétne príklady

Koľko to teda bude stáť? Záleží hlavne na každom z nás. Niekto chceme viac funkcií, niekto menej. Niekedy bude riešenie Loxone o niečo drahšie, inokedy lacnejšie. Vždy ale ponúkne väčšiu pridanú hodnotu.

Tu prinášame 2 príklady kalkulácie pre malé rodinné domy cca 120 m2. Ceny zámerne nezahŕňajú prácu, pretože tá bude vždy veľmi individuálna.

Príklad 1

 

Inteligentné ovládanie

Tradičné ovládanie

Osvetlenie s vypínačmi 0 €
120 €
Vykurovanie s hlavicami alebo termostatmi 0 €
1 000 €
Zabezpečenie proti vlámaniu a požiaru 0 €
1 000 €
Rekuperácia s pripojenými senzormi vlhkosti, boost tlačidlom a aplikáciou 0 €
800 €
Systém Loxone 3 300 €
0 €
Celkom Cca 3 300 € bez DPH Cca 2 950 € bez DPH

Príklad 2

 

Inteligentné ovládanie

Tradičné ovládanie

Zabezpečenie proti vlámaniu 0 € 760 €
Tienenie s ovládaním aplikácie 0 €
1 600 €
Zónové vykurovanie s termostatmi a hlavicami 0 €
640 €
Stmievateľné osvetlenie 0 €
400 €
Systém Loxone 2 900 €
0 €
Celkom Cca 2 900 € bez DPH Cca 3 400 € bez DPH
Úvodná strana Loxone brožúry

Brožúra na stiahnutie

Má zmysel zveriť svoj domov do rúk inteligentnej elektroinštalácie? Je Loxone riešenie pre mňa? To sú veľmi dôležité otázky. Pripravili sme pre vás informácie, ktoré by ste mali rozhodne poznať, než urobíte vaše rozhodnutie.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách