Video: Loxone riadi technológie Fragmentu, karlínskeho unikátu skupiny Trigema

Lucia Pavkova
17/05/2023 in Referencie

V Prahe rastie Fragment, unikátny projekt skupiny Trigema. Budúca pýcha Karlína ponúkne jedinečný koncept nájomného bývania v 140 bytoch. Prví obyvatelia sa nasťahujú v budúcom roku. Bývanie im zjednoduší inteligentné riadenie technológií s Loxone.

Štvrť Karlín už zdobí práve dokončovaný skvost modernej pražskej architektúry. Projekt svojim prepojením exteriéru s interiérom a celkovou koncepciou nastaví novú latku v oblasti nájomného bývania. Fragment vychádza z kreatívneho súzvuku investora, architekta i umelca.

Projekt oproti budove historickej invalidovne navrhol ateliér Qarta. Ráz celého objektu utvoria veľkoformátové plastiky od uznávaného sochára a umelca Davida Černého, ktoré budú s moderným projektom akcentovať symbiózu samotného domu a umenia.

Fakty

Lokalita:
Sokolovská ulice, Praha 8 – Karlín


Developer:
skupina Trigema


Investicia:
1,3 mld. Kč


Zahájenie stavby:
2020


Plánované nasťahovanie:
1Q/2023


Obytná/zastavaná plocha:
10 500 m² / 4 500 m²


Byty:
1+kk až 4+kk a mezonety v najvyšších poschodiach


Loxone bude riadiť:
Vykurovanie, Tienenie, Osvetlenie, Energie a štatistiky, Prístup, MaR systém

Celok je vždy tvorený jednotlivými detailmi/fragmentmi. To sa odráža aj vo fasáde budovy, ktorú tvoria „rozpixelované“ plochy blokov – fragmentov – ktoré dávajú dohromady kompaktný celok.

„Rovnako ako fragmenty ľudského života reprezentujú útržky skúseností, spomienok, zážitkov z minulosti a prítomnosti, aby sa potom všetky spojili v jedno – bohatý a jedinečný ľudský život. Krása života tak pochádza zo spojenia nekonečného množstva menších častí, fragmentov, od nepatrných zážitkov až po tie formujúce. Projekt tak odráža „fragmenty“ času a spojenie prítomnosti, minulosti a budúcnosti, „fragmenty životov“ ich obyvateľov i „fragmenty umenia“,“ uvádza k projektu Fragment skupina Trigema.

Moderné bývanie obstaráva množstvo technológií

Fragment prinesie unikátny koncept prémiového nájomného bývania. Do plne vybavených bytov sa nájomcovia nasťahujú koncom tohto roku. Budova svoje ambície naplní aj vďaka technológiám, ktoré zodpovedajú jej veľkosti a prémiovému bývaniu. Pojme tepelné čerpadlá, vzduchotechniku s rekuperáciou, filtráciu a úpravu teploty a vlhkosti vzduchu či vykurovanie a chladenie bytov. Prevádzkovú spotrebu vody, ako splachovanie či zálievku zelene, pokryje studničná a dažďová voda.

Život vo Fragmente znamená predovšetkým pohodlie bez starostí, technológie tak dostanú inteligentné ovládanie. Automatizácia s Loxone uľahčí fungovanie domácností. Technológie prepojí do jedného celku, ktorý bude fungovať maximálne nezávisle od ručného ovládania, zároveň dá obyvateľovi možnosť kedykoľvek zasiahnuť – tlačidlom alebo v mobilnej aplikácii (aj na diaľku). Inteligentné riadenie obstará aj technológia v pozadí budovy.

S Loxone podporíme komfort klientov a ekonomiku prevádzky. V bytoch je umiestnené pohybové čidlo, ktoré pokiaľ nezaznamená po stanovenú dobu 18 hodín pohyb, byt prejde do režimu neprítomnosti. Ten utlmí vykurovací či chladiaci systém aj vetranie a poloha tieniacich screenov sa bude regulovať automaticky. Čo sa týka bezpečnosti, ani čidlo dymu nie je autonómne a je prepojené s Loxone. V prípade detekcie dymu pošle alarm na recepciu.

Trigema

projektový tím

Detail vizualizácia projektu Fragment
Projekt Fragment

Inteligentná domácnosť vo Fragmente

S čím sa stretnú obyvatelia v nových domovoch? Inteligentné vykurovanie zaistí zónovú reguláciu teploty bez starostí. Vždy s včasnou ideálnou teplotou vo zvolenej miestnosti. Nie sú potrebné žiadne termostaty a ich ručné ladenie. Aplikácia prináša neustály prehľad o domácnosti a možnosť nastavenia, nech je človek kdekoľvek.

Inteligentné osvetlenie zaistí, že pred odchodom z bytu nemusí nájomca nakukovať z chodby do izieb, či sa niekde nesvieti. Centrálne odchodové tlačidlo zhasne všetky svetlá. Tlačidlá Touch Tree potom rozsvietia svetlá jedným dotykom.

Vizualizácia projektu Fragment

Tým istým tlačidlom môžu obyvatelia ovládať aj žalúzie. Teda pokiaľ to bude potrebné. Tienenie sa totiž bude samo prispôsobovať aktuálnemu počasiu a pozná, kedy tieniť. To všetko v spolupráci s vykurovaním. Keď s teplotou interiéru môže pomôcť slnko v oknách, prečo kúriť naplno a plytvať energiou? Napojenie bytu na Loxone pomôže aj s plánovaním úspor. Aplikácia ukazuje štatistiky o spotrebe. Výdavky za teplú a studenú vodu ani teplo nájomcu neprekvapí.

K funkciám, ovládaniu a nastaveniu sa obyvatelia dostanú z mobilu, každú domácnosť však vybaví aj tablet s aplikáciou Loxone prichytený na stene. Inteligentný systém obstará aj domového vrátnika. Vďaka nemu ihneď na tablete či v mobile uvidia, kto zvoní, a budú môcť hosťovi otvoriť alebo s ním komunikovať – aj na diaľku, napríklad z dovolenky. Návštevu jednoducho nezmeškajú. Nájomcovia si navyše budú môcť inteligentnú domácnosť rozšíriť o ďalšie funkcie zabezpečenia a dohľadu.

Ďalšie benefity Loxone vidíme napríklad vo vyhodnotení pomeru ceny a výkonu pre naše riešenie. Mohli sme sa spoľahnúť aj na technickú a obchodnú podporu – mali sme presnú predstavu o konečnej cene.

Trigema

projektový tím

Loxone riadi aj MaR systém

Inteligentné riadenie sa zapojí aj do chodu celej budovy a spoločných priestorov. Postará sa o MaR (meranie a regulácia). Systém bude vedieť o potrebách vykurovania domácností a koľko energie je potreba, technologické vybavenie v pozadí tak bude vždy ideálne pripravené na dodávky. So všetkým budú pomáhať aj meteostanice, ktoré budú odovzdávať dáta o aktuálnych podmienkach do bytov napríklad na účely automatického vykurovania.

Tip

Koncom roku 2021 otvorila skupina Trigema vo svojom predajnom centre v pražskej Bucharovej ulici nový showroom. Pojatý je ako bežný byt, ktorý okrem iného predstavuje aj technické riešenie inteligentného ovládania Loxone priamo v praxi. Prostredie „budúceho“ bytu ponúka integrované funkcie a štandard ovládania.

(c) Autor vizualizácií: Trigema

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách