Evolúcia ovládania a automatizácie: Spoznajte skutočne inteligentné budovy

Lucia Pavkova
15/08/2023 in Know How

Evolúcia človeka je fascinujúca. Radi čítame a sledujeme dokumenty o našich dávnych predkoch, ktorí sa nám len málo podobali. Pozrime sa na iný pútavý príbeh: evolúciu automatizácie domov a budov. Ako sme sa dostali od ovládania vypínačmi k mobilným aplikáciám a ovládaniu hlasom? A aká je budúcnosť automatizácie?

Evolúcia človeka je fascinujúca. Radi čítame a sledujeme dokumenty o našich dávnych predkoch, ktorí sa nám len málo podobali. Pozrime sa na iný pútavý príbeh: evolúciu automatizácie domov a budov. Ako sme sa dostali od ovládania vypínačmi k mobilným aplikáciám a ovládaniu hlasom? A aká je budúcnosť automatizácie?

Klasická inštalácia na prahu vyhynutia

Pozrime sa najskôr do minulosti na tzv. klasickú elektroinštaláciu. Táto „klasika” nás sprevádzala dlhé desaťročia – prvý patent na vypínač bol pred rokom 1900. Ovládanie budov bolo mechanické, nenašli by sme žiadnu elektroniku. Zahŕňa všetky spínače a prepínače (spravidla jedno svetlo uprostred izby), kolieska, mechanické hlavice kúrenie, šnúrky na rolety…

Ovládať nešlo inak ako princípom vypnúť/zapnúť, prípadne analógovými regulátormi. Teda žiadna automatizácia (okrem mechanických časových spínačov). Pozostatky stále nájdeme v starších bytovkách, panelákoch či v chalupách. V novostavbách si s klasikou nevystačíme. Nevyhovuje dnešným nárokom ľudí ani legislatíve (energetická náročnosť budov a podobne).

Preto prišla elektronika a automatizácia. Jej vývoj môžeme rozdeliť do 3 fáz: 

LEVEL

Riadiace systémy

Do budov tak vstúpila elektronika, digitálna komunikácia a dátové zbernice. Tlačidlo už mechanicky nespínalo okruh, ale vysielalo impulz, ktorý vyhodnotila elektronika.

Aj napriek možnosti programovania bola funkčnosť väčšinou daná z výroby alebo prvej inštalácie. Jedno tlačidlo už dokázalo ovládať viac vecí a malo aj možnosť centrálneho ovládania – zhasnúť všetky svetlá, stiahnuť žalúzie … Termostaty zvládli nastaviť rôzne dni a režimy.

Začali sa využívať aj diaľkové ovládače. S pribúdajúcou technológiou sa objavujú aj zástupy tlačidiel s popiskami, ktoré je k čomu a pod.

Takýto spôsob ovládania začal byť drahý, komplikovaný, náročný na údržbu a zmeny a vyžadovali mnoho kabeláže. Hoci hovoríme o automatizácii, táto forma nestačila.

Level 1 znázorňujúci zariadenia, ktoré sa začali používať predovšetkým v 90. rokoch ako napríklad termostaty, ovládače či zástupy tlačidiel s popiskami.

LEVEL

Inteligentné zariadenia

Do ovládania budov prehovoril internet a mobilné aplikácie. V minulom desaťročí zažili rozmach technológie ako wi-fi, bluetooth, smartfóny a tablety. Tak do domu vstúpili aj „smart zariadenia“. Inteligentné reproduktory, inteligentné termostaty, žiarovky, aplikácie… Čokoľvek „smart“ bolo trendy.

Funkčnosť elektroniky rozšírilo vzdialené ovládanie, notifikácie, aktualizácie … Nastavenie bolo jednoduchšie, ponúkalo viac možností a takto ovládať išlo stále viac vecí. Užívateľ mohol v rámci možností vytvárať scenáre – napríklad aby sa žalúzie zatiahli vždy o 19. hodine. Onedlho vznikajú aj hlasoví asistenti.

Určite to prinieslo wow efekt, ale je ovládanie na displejoch a rozprávanie sa s múrmi skutočne inteligentné? Mnoho jednotlivostí mohlo byť automatizované, ale viazla komunikácia medzi technológiami. Budova sa nesprávala ako celok.

Všetko vyžadovalo časté zásahy človeka, ktorý stanovoval podmienky. To stálo viac času, než koľko to ušetrilo. Funkčnosť závisela od internetu, čo prinieslo otázku bezpečnosti, súkromia a udržateľnosti. Náklady na obstaranie aj prevádzku rástli.

Level 2 znázorňuje  pokrok v ovládaní budov prostredníctvom komunikácie cez internet a mobilné aplikácie ako napríklad HomePod,aplikácie v telefóne na ovládanie technológií či temostaty s farebnými displejmi.

LEVEL

Inteligentná automatizácia

Posúvame sa k inteligentnej automatizácii s dokonalou integráciou do budov. Plne sa rozvinula v minulom desaťročí v domoch, teraz preniká do komerčných budov.

Technológie v budove sú prepojené a hrajú ako zladený orchester. Centrálne vyhodnocujú dáta zo všetkých senzorov a zariadení. Prechod na profesionálny systém zaisťuje spoľahlivosť ako v domoch, tak v komerčných budovách, bankách, nemocniciach, zároveň garantuje životnosť a na desiatky rokov.

Užívateľ nastaví požadovaný výsledok, automatizácia všetko zariadi. Napriek tomu dáva človeku plnú kontrolu nad celou budovou kedykoľvek a kdekoľvek, a to vďaka jedinej aplikácii pre všetky technológie. Ovládacích prvkov je menej a stačí minimum úkonov. Technológie ustupujú do pozadia a nepútajú na seba toľko pozornosti.

Level 3 znázorňuje posun k inteligentnej automatizácie s dokonalou integráciou do budov. Ovládacích prvkov je menej a technológie vzájomne komunikujú a spolupracujú.

Nový štandard:
Prečo nastupuje level 3+?

Inteligentná automatizácia prišla o punc luxusu. Je dostupná prakticky pre každú budovu vďaka rýchlej návratnosti investície. Nespornou výhodou oproti „smart zariadeniam“ je, že neposiela dáta do cloudu.

Technológia už nepotrebuje neustálu pozornosť. Konečne šetrí čas a zvyšuje bezpečnosť i úspory, pretože eliminuje ľudský faktor.

Predtým sme využívali zvlášť telefóny na volanie, mp3 prehrávače, databanky, kalkulačky, diktafóny a podobne. Všetko nejak splnilo svoj účel. Ale nakoniec všetko vytlačili univerzálne smartfóny.

Aj obdobie „smart zariadení“ a aplikácií bolo medzistupňom, ktorý stále vyžadoval zásahy človeka. Za rovnakú či dokonca nižšiu cenu dnes môžeme mať skutočnú automatizáciu. Riešenie nielen komfortu, ale aj výziev ohľadom energií a udržateľnosti budov.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách