Automatizovaná zelená fasáda


21/04/2021 in Referencie
Takzvané zelené steny, zelené fasády alebo vertikálne záhrady do miest dokonale vnášajú viac zelene. Tie nielenže prinášajú ekologické výhody. Zeleň na fasáde slúži tiež ako izolačný materiál, podporuje biodiverzitu, čistí vzduch, zlepšuje mikroklímu a tým zvyšuje kvalitu života. Španielsky Loxone Partner, spoločnosť Verdtical Ecosistema, sa špecializuje na automatizáciu vertikálnych záhrad. Miniserver sa tak podieľa na skvalitňovaní životného prostredia.

Čo zelená fasáda prináša ľuďom a životnému prostrediu?

Vertikálna fasáda brániť strate biodiverzity. Naopak ju zväčšuje a pri tom absorbuje látky znečisťujúce ovzdušie. tu aj ďalšie výhody ekologizácie fasády:

  • Znižuje efekt tepelného ostrova. Zeleň v lete zníži vnútornú teplotu budovy až o 5 °C, v zime teplotu udržuje. To môže znamenať úsporu až 500 eur na 1 m² za rok.
  • Nižšie riziko povodní. Zadržiava väčšinu dažďovej vody.
  • Nízka spotreba vody vďaka uzavretému obehu.
  • Jeden meter štvorcový rastlinného porastu zachytí 130 gramov prachu za rok.
  • Filtruje škodlivé plyny a ťažké kovy.
  • Zelená vegetácia na pracovisku zvyšuje ľudský výkon a pohodlie pracovníkov.
  • Krytie rastlinami funguje ako izolačný materiál, naviac znižuje hluk až od 10 decibelov.
  • Vertikálne záhrady slúžia v meste ako stanovište zvierat.
Podpora ozelenenia fasády Zelené fasády nielen dobre vyzerajú, ale majú svoj zmysel v ekológii. V niektorých mestách je ozeleňovanie fasád pri stavbách povinné, preto sa mu dostáva finančnej podpory. Platí to napríklad vo Viedni, Hamburgu alebo Frankfurte nad Mohanom.
Zelená strecha na mestskej budove

Jednoduchšia údržba zelených fasád

V mestskej džungli môžeme vidieť krásne zelené fasády. Tie vyžadujú náročnú údržbu. Preto ponúka Loxone Partner, spoločnosť Verdtical Ecosistema, inteligentné ovládanie vertikálnych záhrad. Miniserver umožňuje spojenie rad automatizmov, či už ide o osvetlenie, zavlažovanie, monitorovanie alebo energetickú účinnosť. Zníženie počtu manuálnych úloh ušetrí prácu.

Vertikálna záhrada na kancelárskej budove v Barcelóne

Spoločnosť Verdtical Ecosistema vytvorila v Barcelóne vertikálnu záhradu pre budovu s kanceláriami. Technológia Loxone zjednodušila údržbu rastlín a ekologický systém.

Bolo pre nás výzvou ponúknuť komplexné riešenie automatizácie zložené z monitorovacích, bezpečnostných a preventívnych protokolov pre živý ekosystém. Rastliny majú rôzne potreby, preto je nutné vziať do úvahy viacero faktorov. Tie znamenajú včasné opatrenia a zároveň zníženie nákladov a počtu úloh, ktoré súvisia so systémom ekologizácie. Vďaka Loxone sme tieto úlohy ľahko naplnili.
Antonio Guzman

projektový manažér, Verdtical Ecosistema

Fakty

Lokalita:
Polígono industrial Potosí (Barcelona).
Edificio Urbaser



Rok výstavby:
2020



Veľkosť:
250 m² vertikálne záhrady a 350 m² zelenej strechy



Loxone Partner:
Verdtical Ecosistema



Komponenty Loxone:
Miniserver
Tree Extension
Nano DI Tree
5 AI Extension
Modbus Extension
Relay Extension

Zelený mozog zelených stien: Čo automatizoval systém Loxone?

Vertikálna záhrada administratívnej budovy sa skladá z 20 panelov s rôznymi zónami. Virtualizačná platforma Enmotic sa napája na Loxone Miniserver a zbiera dáta z niekoľkých skupín inštalácií súčasne.

1. Regulácia vlhkosti

Regulácia vlhkosti panelov je individuálna, pretože každá rastlina iné potreby. Ak dôjde k prekročeniu požadovanej vlhkosti, na mobil príde varovanie. Keď je vody nedostatok, zavlažovanie sa automaticky spustí.

2. Kontrola slanosti

Aj slanosť v substráte je dôležitý faktor, ktorý musíte poznať, aby ste mohli použiť potrebné hnojivo. V prípade prekročenia limitu soli systém odošle varovanie na mobilné zariadenie.

3. Monitorovanie spotreby vody

Prietokomery riadia spotrebu vody, litre zaznamenávajú za hodinu, deň, mesiac aj rok. Tieto informácie odosielajú do Loxone Miniservera a vytvárajú diagramy pre riadenie spotreby. O tom, či je potrebné nepretržité zavlažovanie alebo nie, rozhodnú senzory teploty a vlhkosti. Tento prístup predchádza aj chorobám rastlín, napríklad napadnutie šedými plesňami.

4. Výstražný systém

Loxone spozná, ak by došlo k strate vody zo zavlažovacieho potrubia, zablokovaniu elektromagnetického ventilu, technickému problému alebo nedostatku svetla. Každú poruchu alebo inú udalosť systém nahlási. Následná údržba tak môže byť veľmi rýchla. Včasná reakcia ušetrí veľa času a zelenú fasádu ochráni. Na streche sa ďalej nachádza malá vodná nádrž s rastlinami a živočíchmi. Hladina vody je neustále pod kontrolou. Ak prekročí alebo naopak nedosiahne na hraničné hodnoty, systém opäť odošle varovanie.

Úspora energie s ekologickou fasádou

Zelená fasáda má nielen inteligentné riadenie a výstražný systém, ale ponúka aj potenciálnu úsporu energie. Tam, kde budova predtým vytvárala tepelný ostrov, je teraz teplota udržiavaná. A k jednoduchému zábradliu pribudli fotovoltické panely a veterné turbíny, ktoré pre vertikálne záhrady vyrábajú elektrinu.

Vertikálna zeleň na snímkach:

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom ponúknuť jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu so spoločnosťou Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Ikona lopata
Máte vlastný projekt?

Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už sa jedná o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Chcem byť informovaný o novinkách