Automatizácia zubnej kliniky Somadent


22/03/2022 in Referencie

Čas ukázal a preveril, že Loxone Miniserver je ako centrálna jednotka inteligentnej automatizácie ideálnym riešením nielen pre domácnosti, ale aj komerčné budovy či špeciálne aplikácie. Príkladom je aj zubná klinika Somadent v Starej Ture, kde investora zaujala možnosť zjednodušenia ovládania a kontroly nad celou budovou. Systém Loxone sa v nej stará napríklad o ovládanie osvetlenia, tienenia, kúrenia a ďalších užitočných funkcií, ktoré pomáhajú vytvárať najlepšie podmienky pre zamestnancov a maximálny komfort pre pacientov.

Čo sa implementovalo?

Mozgom celej inštalácie je Miniserver, ktorý ovláda všetky funkcie – od osvetlenia, cez tienenie, kúrenie, vetranie, alarm, prístupový systém, až po zavlažovanie zelených plôch. Klinika pozostáva z celkovo 8 zubných ambulancií s recepciou, RTG a príslušenstvom. V budove sa tiež nachádzajú 2 samostatné byty, ktoré sú prepojené s klinikou a samostatne stojaca garáž. 

Projekt v sebe implementuje riadenie celej budovy. Prístupový systém je riešený cez kódovú klávesnicu NFC Code Touch, čím je riadený nielen prístup do priestorov kliniky, ale aj garáže. V prevažnej časti bolo použité osvetlenie pomocou LED pásov osadených v sadrokartónových stropoch a výlučné napájanie na 24V, ktoré je kompletne zálohované akumulátormi. Je to z toho dôvodu, že v zdravotníckych zariadeniach je predpismi nariadené zálohované napájanie na minimálne 30 minút.

Systém Loxone integruje ovládanie takmer všetkých súčastí budovy. Správne nastavená automatika spraví za nás úkony, na ktoré by sme inak museli neustále myslieť a vykonávať. Uľahčuje nám tým život a šetrí čas. Nemusíme manuálne nastavovať ventily radiátorov, ani pamätať na zavretie ventilov vody v práci a tiež na konci týždňa pozrieť každú miestnosť, či sme nezabudli zhasnúť svetlo.

MUDr. Martin Lisý

Odborný zástupca

Fakty

Krajina: Slovensko, Stará Turá (Trenčiansky kraj)


Loxone Partner: MMS servis, s. r. o.; web: www.dohlad.info


Realizácia: 2020-2021


Názov projektu: Somadent, mikroskopická stomatológia


Loxone komponenty:
Miniserver
• Audioserver
• Relay Extension
DI Extension
• 1-Wire Extension
• Modbus Extension
Tree Extension
• Hlavica Tree
• RGBW 24V Compact Dimmer Tree
• Senzor prítomnosti
Touch Tree
Nano 2 Relay
Nano DI Tree
NFC Code Touch

Zálohovanie zubných elektrických kresiel a sterilizácia

V prípade zubných ambulancií je rovnako ako osvetlenie dôležité zálohovanie zubných kresiel, aby v prípade výpadku elektrickej energie bol pacient úspešne ambulantne vybavený. Je preto dôležité zabezpečiť distribúciu zálohovaného napájania z UPSky, a to iba tam, kde je potrebné. Preto sa Loxone stará aj o sprístupnenie napájania pre kreslá, na ktorých sa reálne pracuje. 

S týmto je úzko prepojené aj zabezpečenie sterilizácie ambulancie po ukončení prevádzky prostredníctvom germicídnych žiaričov. V praxi to znamená, že germicídnymi žiarivkami je sterilizovaná iba tá ambulancia, na ktorej sa v ten deň pracovalo, čo výrazne zvyšuje životnosť týchto lamp.

Zavlažovanie záhrady

Z bytovej a ambulantnej časti je možnosť vstupu na terasu s markízou, ktorá je ovládaná systémom Loxone. Ten sa stará aj o správne zavlažovanie priľahlých trávnatých plôch. „Závlaha vie presne kedy a kde má zavlažovať v súčinnosti s automatickou kosačkou. Meteostanica dá pokyn na vytiahnutie markíz a žalúzií, ak je silný vietor“, pochvaľuje si MUDr. Martin Lisý, Odborný zástupca zubnej kliniky Somadent. 

Pohľad na kliniku z exteriéru

Zabezpečenie a prístupový systém

O bezpečnosť je v klinike dobre postarané. Poplašný systém sa automaticky aktivuje pri odchode poslednej osoby z kliniky, stačí použiť odchodové tlačidlo. Ráno prvý prichádzajúci zamestnanec odomkne pomocou zadania číselného kódu na klávesnici, a tým deaktivuje alarm. Loxone dáva zamestnancom možnosť jednoduchého ovládania v aplikácií odkiaľkoľvek a zároveň majú kontrolu nad situáciou v budove (napr. otvorené/zatvorené okná či dvere, aktivovanie alarmu, a  pod.)

Bezpečnostný systém sa aktivuje automaticky a sleduje akýkoľvek pohyb v budove. Vďaka Loxone sa už viac nemusíme báť, že by sme si izby neotvorili v prípade zabudnutia kľúčov, pretože žiadne kľúče nepotrebujeme. Systém má obrovské možnosti, ale je len taký dobrý, ako je dobre nastavený a vyladený.

MUDr. Martin Lisý

Odborný zástupca

Kódová klávesnica NFC Code Touch na stene
Kamerový systém umiestnený na vonkajšej fasáde budovy

Loxone Partner: MMS servis

Inštaláciu systému Loxone v zubnej klinike Somadent realizovala spoločnosť MMS servis, ktorá je Loxone Partnerom už od roku 2017. Viac ako 25 rokov sa venujú bezpečnostným systémom, od roku 2003 rozšírili činnosť o kamerové a prístupové systémy, ktoré v dnešnej dobe tvoria viac ako 50 % celkovej činnosti spoločnosti. V rámci inteligentných elektroinštalácií sa zameriavajú prevažne na rodinný domy, ale aj priemyselné projekty.

Pozrite sa, ako to vyzerá v priestoroch kliniky

Pohľad na halu kliniky Somadent
Przyladek Marzen penzión
Recepcia kliniky Somadent
Ambulacia s kreslom
Vypínač Touch Tree na stene
LED osvetlenie osadené v sádrokartónovom strope

(c) Kameraman: Anielso Photo & Movie

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár

Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Ikona lopata

Máte vlastný projekt?

Chcete tiež využiť Loxone vo vašom špecifickom projekte? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách