Ako vyzerala automatizácia kedysi a ako dnes


08/06/2022 in Know How
Čoraz častejšie sa stretávame s riešeniami, ktoré presahujú skutočné chápanie automatizácie domácností. Predstavíme vám ako vyzerá domácnosť, ktorá myslí za vás. Koncept domácej automatizácie znamená, že všetky zariadenia v domácnosti spolupracujú tak, že ich ovláda jedna centrálna jednotka Miniserver.

Najprv si ujasnime, čo automatizácia nie je

Mnohí si myslia, že ak sa rozsvieti svetlo alebo termostat nastaví teplotu pomocou hlasového ovládania alebo aplikácie, jedná sa o automatizáciu. To, však nie je celkom pravda. Výrobky sú často prepojené len jediným spôsobom, a to so smartfónmi a cloudom. Znamená to, že sa jedná o manuálne ovládanie, ktoré by v prípade automatizácie, mala vykonávať technológia sama.

 

 

Realizácia vývoja automatizácie

Automatizácia je to, keď technológia zapadne do pozadia. Zjednodušme tento koncept, aby ste pochopili, ako môže byť domácnosť ovládaná technológiou tak, aby myslela sama za seba – na základe spoľahlivých štandardov, bez potreby kódu. Skutočne automatizované funkcie fungujú na základe faktorov prítomnosti, teploty a prostredia, prispôsobených nastavení a ďalšie. Bez cloudu a bezpečne. Toto je budúcnosť, ktorá sa deje práve teraz. Teraz sa nižšie pozrieme na úrovne vývoja domácností.  

Časová os vývoja domova

Level 0:
Tradičná domácnosť

Klasická elektroinštalácia a základná technológia. Príliš veľa zbytočnej energie a peňazí. Nehovoriac o tom, že zakaždým, keď opustíte miestnosť alebo dom, premýšľate o tom, aké svetlá, hudbu a ďalšie veci potrebujete vypnúť.

  • Tradičné osvetlenie
  • Základné kúrenie/chladenie
  •  Zariadenia nie sú prepojené

Level 1.0:
Riadiace systémy

Teraz je všetko prepojené, aby spolupracovalo – čo si vyžaduje komplikované úrovne kontroly. Na tejto úrovni mnohí veria, že automatizácia je už dosiahnutá – zatiaľ to tak nie je.

  • AV a riadiace systémy
  • Komplikované diaľkové ovládače
  • Vypínače s popiskami

Level 2.0:
Inteligentné zariadenia

Množstvo inteligentných zariadení sa pripája k internetu a pracuje samostatne s jedným účelom. To často vedie k nadmernému používaniu aplikácií/hlasového ovládania. Je naozaj inteligentné rozprávať sa so stenami a žiť cez telefón? 

  • Inteligentné svetlá
  • Inteligentné termostaty
  • Aplikácia pre každé zariadenie

Budúcnosť automatizácie domácnosti

Inteligentný dom Loxone myslí sám za seba, takže vy už nemusíte. Zariadenia komunikujú a fungujú samostatne, podľa špecifických štandardov a nastavení.

  • Menej vypínačov na stene, zjednodušené ovládanie
  • Zónové vykurovanie a chladenie, multiroom audio
  • Riadené osvetlenie
  • Ovládanie šetrenia energie
  • Všetko v jednej aplikácii (štatistiky, ovládanie, notifikácie, …)

Budúcnosť domácností s Loxone

Možno produkty Loxone nepoznáte alebo len niektoré z nich, môžete vidieť, ako automatizácia rok čo rok rastie v našom neustále sa vyvíjajúcom rade produktov. Každý z týchto produktov zohráva úlohu v interakcii medzi riešeniami osvetlenia a bezpečnosti, tienenia a vykurovania alebo dokonca zabezpečenie. Všetko je prispôsobené a monitorované v našej Loxone App.

 

Vývoj produktov Loxone od roku 2010
Vývoj produktu Loxone do roku 2021

Veľký skok do budúcnosti?

Teraz, keď vidíte, kam smeruje budúcnosť automatizácie domácností, poďme sa pozrieť na bežné obavy zo skoku do budúcnosti. Technológia existuje na vyriešenie problémov, ale s obrovským počtom inteligentných zariadení, ktoré sú navzájom prepojené, dokážete vyriešiť ten pravý problém

Najčastejšie obavy, ktoré počúvame od elektrikárov či budúcich inštalačných partnerov

 

„Bojím sa o čas a peniaze…“
„Nechcem to komplikovať…“

„Nemám čas tráviť dvojdňové školenie a investovať do úplne nového systému.“

inštalačný partner PRED LOXONE

Riešite správny problém?

V skutočnosti to znamená, že už míňate čas a peniaze na produkty, na ktoré sa zákazníci pýtajú, ale trvá vám niekoľko dní a týždňov, kým plne implementujete „inteligentné“ systémy. Niekedy sa zdá, že produkty zaostávajú, ale vy ani vaši zákazníci neviete, čo iné je skutočne inteligentnejšie.

Stále ste zaneprázdnení zarábaním peňazí. Tu je ale priestor na zlepšenie.

Ak ste spokojní so svojimi súčasnými problémami s hardvérom a softvérom, neznamená to, že ak sa naučíte inú možnosť, spôsobí vám to ďalšie problémy. Možno si na začiatku uvedomujete ten nesprávny problém.

„V priebehu času navyše, ktorý som mohol ušetriť pri programovaní, som bol schopný ponúknuť zákazníkom viac projektov a profitovať z viacerých riešení a ponúk naraz.“

inštalačný partner S LOXONE

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Ste elektrikár? Chcete svojim zákazníkom tiež ponúkať jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri, ktorý sa hodí do projektov všetkého druhu? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu s Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.
Ikona lopata
Máte vlastný projekt? Chcete tiež využiť Loxone vo vašom špecifickom projekte? Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu inteligentných domov, komerčných nehnuteľností alebo špeciálnych projektov.

Chcem byť informovaný o novinkách