Vereenvoudiging van het combineren van lichtstemmingen in een open ruimte

In het kort: ontdek de handige nieuwe functie T5-Input als Aanwezigheids-Input

Met public bèta versie van onze Config software kunnen wij u een nieuwe handige functie voorstellen voor onze lichtsturing: er is nu de mogelijkheid om de T5-Input als een Aanwezigheids-Input te gebruiken!

Voorheen was dit ook al mogelijk maar moest er nog extra logica voorzien worden om dit niet te kunnen ontregelen door manuele handelingen van de gebruiker. Loxone staat voor automatiseren op de eerste plaats dus uiteraard willen wij dat dit vereenvoudigd wordt en voor iedereen eenvoudiger te implementeren is. Op deze manier gaat u pas echt een Smart Home kunnen ervaren!

In onze demowoning tonen wij dit al jaren aan klanten of partners hoe dit werkt, steeds krijgen wij de vraag hoe? Vaak bleek dan dat dit niet altijd even duidelijk was hoe die functie juist kon worden gerealiseerd. Dat is nu verleden tijd! Wij zijn verheugd om een afgewerkt verhaal aan jullie te kunnen tonen!

We bekijken hoe dit in zijn werk gaat. We zullen het hebben over een real-life situatie in de leefruimte van een gezinswoning, we overlopen de benodigde materialen én onze Config programmatie. In het filmpje onderaan gaat u bovendien mee kunnen volgen hoe dit in de praktijk effectief werkt.

Oplossing & Configuratie: combinatie van lichtstemmingen in een open ruimte

De situatie en het probleem dat we willen oplossen:

Een gezinswoning waar de leefruimte bestaat uit 3 gedeeltes: een zithoek, keuken en eethoek. Meerdere mensen vertoeven tegelijk in de ruimte met allemaal hun eigen noden op bepaalde momenten op het gebied van lichtstemmingen. Dit zorgt voor problemen en moeilijke situaties.
Persoon A gaat bijvoorbeeld tv kijken en heel de ruimte wordt in de blauwe stemming ‘TV kijken’ gezet. Ook het gedeelte om te eten of te koken is hier mee aangepast.
Maar wanneer dan persoon B thuiskomt en wil gaan koken is er al meteen iets niet voorhanden: persoon B heeft geen verlichting om te koken, want in ons voorbeeld heeft deze enkel blauw sfeerlicht van onze LED Strips. Natuurlijk wil persoon B nadien ook het klaargemaakte eten op tafel zetten en nuttigen, weer geen licht, enkel blauw sfeerlicht …

Dit willen we dus anders aanpakken en automatiseren met toch nog de volledige controle over wat en wanneer de verlichting ergens dient te activeren. Te allen tijden kan de gebruiker manueel ingrijpen om iets te wijzigen indien nodig.

We maken dus onze 3 leefgedeeltes in die ruimte als stemming aan: “TV kijken”, “Koken” en “Eten” op 1 lichtsturing en door middel van automatisatie laten we ze in werking treden.

Leefruimte:

Hier staat een tv die via een Smart Socket Air de “TV kijken”-stemming zal doen triggeren. Deze Smart Socket Air voert een stroommeting uit en kan dus detecteren wanneer er een toestel geactiveerd wordt. Met deze component kunnen we dus snel een geschakeld stopcontact maken en bevat het als extraatje nog een temperatuur- en vochtigheidssensor!

Keuken:

Een elektrische kookplaat met geïntegreerde dampkap die aangesloten is in onze verdeelkast op een Loxone Modbus Energiemeter. Dus net zoals voor de stemming “TV kijken” gebeurt er voor de “Koken”-stemming ook een stroommeting. Wanneer onze kookplaat actief is, dan detecteert de energiemeter dit en wordt de gepaste sfeer geactiveerd.

We doen dit met de Energiemeter omdat onze kookplaat een veel hoger vermogen nodig heeft en u deze niet kan schakelen met de Smart Socket Air. Wel zou u als alternatief met een losstaande dampkap kunnen werken en die koppelen aan een Smart Socket Air om de stemming “Koken” te activeren.

Als extraatje kunnen we met de Energiemeter ook veiligheidsfuncties realiseren met behulp van een koppelrelais in de verdeelkast. We tonen dit verder in ons filmpje.

Eethoek:

Onze eettafel is voorzien van een Loxone Aanwezigheidsmelder Air onder de tafel zelf. Wanneer we de benen onder tafel schuiven om te eten, dan zullen we tevens aangepaste verlichting krijgen doordat onze stemming “Eten” actief is.

Ondertussen blijft nog steeds onze stemming “TV kijken” eveneens actief zolang iemand nog tv kijkt. Zo “combineren” we dus lichtstemmingen in een open ruimte.

Hardware:

De materialen en de Loxone producten om dit mogelijk te maken zijn uiteraard van groot belang om de automatisatie zijn werk te kunnen laten doen. Sensoren zijn de basis van een echte Smart Home, zonder sensoren spreken we niet van een slimme woning of automatisatie.

Configuratie:

De benodigdheden voor de Config software zijn een Lichtsturing, Analoge Waardebewaking, Uitschakelvertraging, Aanwezigheidsmelder AIR, uitgangen voor de verlichting, eventuele ingangen.

In onderstaande video toont onze Loxone Expert u stap voor stap hoe u dit kan implementeren:

 

Download de voorbeeld configuratie:

Lichtstemmingen combineren in een open ruimte

Waarom u en uw klant de combinatie van lichtstemmingen moeten overwegen?

Dit is nu net het mooie aan echte woonautomatisering. Geen gedoe met verschillende knopjes tegen de muur om bepaalde lichtstemmingen op bepaalde momenten te activeren. Alles verloopt gewoon automatisch hoe het zou moeten.

Wilt u dit eens live beleven en kunnen aanbieden aan uw klanten? Kom dan snel langs voor een infosessie op ons kantoor. U kunt hiervoor steeds een afspraak maken met uw Partner Coach. Komen uw klanten graag eens een kijkje nemen? Dan kunnen ze steeds een Experience Tour boeken via deze link.

Bent u installateur en nog niet bekend met Loxone? Hebt u interesse om onze oplossing te leren kennen dan kan u altijd vrijblijvend uw gegevens invullen via deze pagina.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks