Intelligente controle van de luchtvochtigheid in de wijnkelder

Uitdaging: Intelligente controle van de luchtvochtigheid in de wijnkelder 

Voor de optimale opslag van wijnflessen is het belangrijk om regelmatig de luchtvochtigheid in de wijnkelder te controleren. Naast het monitoren van de vochtigheid, is het ook essentieel om rekening te houden met factoren die de vochtigheid in de wijnkelder kunnen beïnvloeden. Een relatieve luchtvochtigheid tussen 50% en 70% wordt door experts aanbevolen. 

In dit voorbeeld laten we zien hoe je het best een geautomatiseerde temperatuur- en vochtigheidscontrole in de wijnkelder kunt implementeren.  

Oplossing: Monitoring van de luchtvochtigheid in de wijnkelder met de Ruimteklimaat Sensor 

De luchtvochtigheid in de wijnkelder kan het beste worden gemonitord met onze Ruimteklimaat Sensor. Andere producten met ingebouwde vochtigheidssensoren, zoals onze Touch, kunnen ook worden gebruikt. Sensoren van derde partijen die standaarden zoals Modbus of 0-10V ingangen gebruiken, zijn eveneens mogelijk. 

Zodra de relatieve vochtigheid bekend is, kan de Miniserver verschillende maatregelen nemen, afhankelijk van het type klimaatbeheersing in de wijnkelder.  

De relatieve luchtvochtigheid in de wijnkelder kan beïnvloed worden door temperatuurregeling, wat voorzichtig moet worden toegepast vanwege de afhankelijkheid van de wijnopslag van een specifiek temperatuurbereik, of via ventilatie (indien aanwezig). De installatie van de ventilatie kan eenvoudig via een relais of via 0-10V analoge uitgangen voor ventilatoren worden gedaan. Meer geavanceerde klimaatregelingen, zoals in ons configuratievoorbeeld, gebruiken doorgaans Modbus besturing 

In ons voorbeeld gebruiken we een drempelwaarderegeling, waardoor de Miniserver de ventilatie van de kelder kan verhogen of verlagen om de luchtvochtigheid te verlagen. Als de Miniserver niet in staat is om het ideale vochtigheidsniveau voor de kelder te handhaven vanwege bijzondere omgevingsomstandigheden (zoals zeer hoge buitentemperaturen of hoge luchtvochtigheid), zal het je alarmeren en kun je op elk moment handmatig ingrijpen.  

Bij het opstellen van deze configuratie hebben we verschillende aannames gedaan. In dit voorbeeld gebruiken we drie verschillende Ruimteklimaat Sensoren, die op drie verschillende locaties in een kelder van 100 m² zijn gepositioneerd, om een nauwkeurige gemiddelde waarde van de luchtvochtigheid te verkrijgen. We gebruiken deze meting om een enkele ventilatie-eenheid te besturen die een evenwichtige luchttoevoer in de hele kelder garandeert.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Wine Cellar Humidity Control

Config 14.02.06.16

De voordelen van intelligente vochtigheidscontrole in de wijnkelder 

Bij een luchtvochtigheid onder de 50% bestaat het gevaar dat de omgeving te droog is. Dit kan invloed hebben op de levensduur van de kurk. Als de kurk te droog wordt, kan hij afbreken en uiteindelijk lucht in de fles laten, wat de wijn kan bederven. 

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in de wijnkelder niet boven de 70% uitkomt. Een vochtigheidsgraad boven de 70% heeft weliswaar geen invloed op de wijn zelf (zolang de fles goed gesloten is), maar verhoogt wel het risico op schimmel en beschadeging van het etiket op de fles.  

Naast het monitoren van de luchtvochtigheid zijn er verschillende manieren om het vochtgehalte te verhogen of te verlagen. Daarnaast zijn er nog andere aspecten die gecontroleerd moeten worden voor het behoud van de wijn, zoals de omgevingstemperatuur (rekening houdend met de relatieve vochtigheid) en de lichtomstandigheden.  

 

Gelieve lokale voorschriften en normen in acht te nemen! De inhoud van deze pagina is illustratief en kan niet zonder meer op elke situatie worden toegepast. De informatie die in de toepassingsvoorbeelden wordt verstrekt, vervangt op geen enkele manier de expertise van een Loxone Partner. Als je de functies die in de toepassingsvoorbeelden worden gepresenteerd wil gebruiken, neem dan contact op met je Loxone Partner.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks