Automatisering van het elektrisch droogrek in horeca

In het kort: elektrisch droogrek automatiseren

In een restaurant worden handdoeken en vaatdoeken sneller gedroogd door middel van een elektrisch droogrek. Het droogrek werkt met een normale schakelaar. Meestal schakelt het personeel handmatig het rek in en uit waardoor de kans vergroot dat het elektrisch droogrek blijft aanstaan door vergeetachtigheid. Als het droogrek is ingeschakeld, wordt het warm in de ruimte. Dit kunnen we vermijden door tegelijkertijd de koeling te activeren.

Als het personeel vergeet het elektrisch droogrek uit te zetten, veroorzaakt dit hoge energiekosten en voor de airconditioning die aan staat om de kamer te koelen.

Het droogrek staat meestal aan tijdens de normale werkuren, maar er zijn ook vaak evenementen die langer duren dan de normale werkuren. Of er zijn dagen zoals eerste kerstdag en tweede kerstdag waarop het restaurant gesloten is.

Daarnaast wil de restauranteigenaar heel graag energie besparen. Het is dus belangrijk voor hem dat het droogrek niet voor niets aanstaat en hij wil ook weten hoeveel de droger hem kost om te draaien.

Oplossing & Configuratie: hoe werkt een elektrisch droogrek?

Geautomatiseerd elektrisch droogrek

De droger moet zo worden ingesteld dat hij op piekmomenten automatisch draait om snel handdoeken te drogen en dan buiten deze tijden is uitgeschakeld. De piekuren zijn van 13.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Dit wordt gerealiseerd met behulp van de schakelklok bouwsteen. In de bouwsteen kunt u de piektijden definiëren.

Daarnaast zijn er evenementen waardoor de keuken op verschillende tijden zal draaien. Er is dus een handmatige override nodig die de droger 30 minuten inschakelt voordat hij automatisch weer uitschakelt. Om deze functie te realiseren wordt de bouwsteen trappenhuis schakelaar gebruikt. De parameter TH wordt gebruikt om de duur te definiëren, hoe lang het elektrisch droogrek moet aanstaan. TH is gedefinieerd voor 1800 seconden. Een digitale ingang activeert deze schakelaar en het droogrek staat 30 minuten aan.

Om te voorkomen dat het droogrek op eerste kerstdag en tweede kerstdag wordt gebruikt, maakt u in de randapparatuur een ​​nieuw item voor eerste kerstdag, een ander item voor tweede kerstdag. De bedrijfstijd is toegewezen aan een bedrijfsmodus – aan feestdag. In de schakelklok bouwsteen zijn er geen piektijden gedefinieerd voor de feestdag-modus. Dus het droogrek gaat niet aan op deze twee dagen.

Om de droger te bedienen, zijn beide bouwstenen – schakelklok en trappenhuis schakelaar – aangesloten op de digitale uitgang “droger”.

Energiemonitoring

Het vermogen dat nodig is om het elektrisch droogrek te laten werken, moet worden bijgehouden. Maar de restauranteigenaar wil geen elektriciteitsmeter. We weten dat de droger 2Kw stroom verbruikt.

De energiemonitor bouwsteen in combinatie met de impulsgenerator telt het benodigde vermogen. Zodra het droogrek is ingeschakeld – door de schakelklok of de trappenhuis schakelaar – geeft de impulsgenerator 1 sec aan en 1 sec uit. Als het rek een uur aan staat, geeft de impulsgenerator 1800 impulsen binnen een uur. Om dat te berekenen in kw-uren, moet de parameter van de energiemeter worden aangepast. De impulse moet worden ingesteld op 900, wat gelijk is aan 1 kwh. Omdat er in een uur 1800 impulsen zijn, telt deze 2kwh.

Om de kosten in de Loxone App te tonen, wordt de statusbouwsteen gebruikt. Het kan elke soort waarde in de app weergeven. De formule bouwsteen tussen de energiemeter en de statusbouwsteen berekent de kw-uren vermenigvuldigd met de kosten per kw-uur.

Hardware:

  • Miniserver Relais met een optioneel koppelrelais afhankelijk van de belasting van het apparaat

Configuratie:


Elektrisch droogrek

Download de voorbeeld configuratie:

Automated Drying Rack

Config 10.3.11.27

Waarom u en uw klant de automatisatie van het elektrisch droogrek moeten overwegen?

Voor een commerciële eigenaar is de energie-efficiëntie erg belangrijk. Het is moeilijk om elk type apparaat te controleren als het is ingeschakeld of uitgeschakeld moet zijn. Daarom helpt een automatisch proces om apparaten aan en uit te zetten en de eigenaar om energiekosten te besparen. Bovendien kan de eigenaar er zeker van zijn dat alles is uitgeschakeld wanneer het bedrijf is gesloten.

Uw klant profiteert van een beter overzicht en meer veiligheidsvoorzieningen.

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks