Automatische tuinberegening

Uitdaging: Automatische tuinbesproeiing

Als het gazon in de zomer lijdt aan watertekort, leidt dit tot lelijke bruine plekken, onkruid en beperkte groei. Om dit te voorkomen, laten we je in dit praktijkvoorbeeld zien hoe je automatische tuinbesproeiing met Loxone kunt realiseren.

Oplossing: Realisatie van slimme besproeiing met Loxone

In ons voorbeeld wordt de tuin besproeid met behulp van een regenwatertank. De tank is uitgerust met een ultrasone sensor die het waterpeil controleert. Als het waterpeil te laag is, wordt er niet besproeid. Het waterpeil kan altijd worden bekeken in de visualisatie. 

De automatische besproeiing kan op verschillende manieren worden geactiveerd, hetzij via weersvoorspelling via het Weerstation / Weerservice, of via bodemvochtsensoren. Twee uur voor zonsopgang wordt besproeid onder de volgende voorwaarden:

  • Als er voldoende water in de tank zit (gemeten met een ultrasone sensor)
  • Als het op dat moment niet regent (gemeten via Weerstation/Weerservice)
  • Als de grond niet vochtig genoeg is (gemeten via vochtsensor)
  • Als er de komende 4 uur niet meer dan 2 liter per vierkante meter regen wordt verwacht
  • Als er geen vorstgevaar is (bij een temperatuur boven 4°C)

De besproeiing eindigt bij zonsopgang. Je kan de tuinbesproeiing ook tijdafhankelijk of handmatig activeren via de Loxone App. Als de bovenstaande voorwaarden niet zijn vervuld, wordt er niet besproeid.

Bovendien wordt bij vorstgevaar het water in de leidingen gedurende 5 minuten met lucht uitgeblazen om bevriezing te voorkomen.

Hardware:

Configuratie:

Download de voorbeeld configuratie:

Smart Garden Watering

Config 14.02.06.16

De voordelen van automatische tuinbesproeiing

Met automatische tuinbesproeiing met Loxone wordt jouw tuin of die van jouw klanten altijd voldoende en regelmatig besproeid. Deze intelligente besproeiing met Loxone kan ook perfect worden toegepast in grote kassen en op velden. 

 

De lokale regelgeving en normen moeten in acht worden genomen. De inhoud van deze pagina maakt bepaalde aannames over de installatie. De informatie op deze pagina vervangt de contextuele kennis van een Loxone Partner niet. Voor een professioneel geïnstalleerde oplossing kunt u contact opnemen met een Loxone Partner om een van de in deze Use Case genoemde functionaliteiten te realiseren.

Meer praktijkvoorbeelden in deze reeks