Wateroverlast: ieders nachtmerrie – twee waargebeurde verhalen


maart 15, 2018 in Know How
Het gebeurt meestal op de meest onverwachte momenten. En wanneer het gebeurt, veroorzaakt het ondraaglijke chaos en immense schade: het binnendringen van water.

Reden genoeg om dit te voorkomen. Dat dachten onze twee geïnterviewden ook: Thomas M. en Bernd S. Zij vertellen ons vandaag over hun persoonlijke ervaringen met wateroverlast en met welke maatregelen ze dure schade hebben kunnen vermijden.

Plaats delict: technische ruimte

Hallo Thomas! Je had afgelopen voorjaar een behoorlijk vreemd geval van wateroverlast. Kan je in het kort beschrijven wat er is gebeurd?

Hallo! Natuurlijk. Allereerst zou ik toch graag kort zeggen dat ik al bij de bouw van mijn woning bijzonder veel waarde hechtte aan de bescherming tegen water. Ik heb het over maatregelen zoals grind, een afvoersysteem en een hellend terrein rondom mijn woning. Eenvoudig gezegd, een voorbeeldige bescherming.


Maar?

Tja, op een dag sliepen we en plots sloeg onze woning alarm. De lichten begonnen te flikkeren, ik kreeg een oproep op mijn smartphone en er luidde een alarmtoon via alle luidsprekers. Toen ik naar mijn app keek, zag ik dat het een wateralarm was in de technische ruimte. Ik vond dit een beetje vreemd en dacht meteen aan een vals alarm, want waarom zou er plots water zijn in de technische ruimte? In eerste instantie dacht ik “laat me alsjeblieft gewoon verder slapen”, maar ik ging toch even naar de technische ruimte en zag meteen wat er aan de hand was.

Via deze buis kon het water van buitenaf binnensijpelen in de technische ruimte

Wat stond er jou daar te wachten?

De tegelvloer van de technische ruimte stond al volledig onder water. Het water kwam niet uit mijn centrale verwarming en ook niet uit een waterleiding. Het liep in verschillende kleine stralen uit het plafond. Daar bevindt zich een kleine kabelgoot voor de leidingen. Toen ik de oorzaak iets nader bekeek, zag ik dat het water binnensijpelde via de buis van onze telefoonlijn.

Hoe kan je dat uitleggen?

Vorig voorjaar was er toch die sterke regenval, grote delen van Europa werden toen getroffen door overstromingen. Dit water werd logischerwijze voor een groot deel geabsorbeerd door de grond. Dit was ook het geval bij ons. Dit water is waarschijnlijk via de bodem binnengedrongen in de telefoonbuis van onze telefoonverdeler, die zich 50 meter van onze woning bevindt. En hopla, het water kwam terug boven in onze technische ruimte.

Was er iets beschadigd? 

Gelukkig niet. De watersensor die op de vloer lag, had het water snel genoeg gedetecteerd waardoor de Miniserver mij ook heel snel kon informeren. De deur naar de technische ruimte is gemaakt uit hout en in de plaats ernaast ligt een mooie parket – ik kon het water net op tijd stoppen.

De aangrenzende houten vloer werd van aanzienlijke schade bespaard

Wat zou er volgens jou gebeurd zijn geweest als jouw Miniserver jou niet geïnformeerd had?

Oh mijn God, het water zou zich hebben verspreid over heel de verdieping! Het kantoor, de sauna, de berging, alles zou overstroomd zijn. Overal ligt parket, de schade zou immens zijn. Stel je voor dat ik op vakantie was en ik het alarm niet onmiddellijk had gezien, dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Ik zou de hele vloer moeten vernieuwen en alles moet drogen. Schimmel en de eeuwige duffe geur hadden de catastrofe compleet gemaakt.

Dan zijn wij blij dat je goed voorbereid was en dat er niets beschadigd is! Bedankt voor het interview en jouw kort verslag!

Dat is heel graag gedaan!

Plaats delict: keuken

Hallo Bernd! Je hebt onlangs een probleem gehad dat al veel mensen zijn tegengekomen. Onderwerp: de vaatwasser.

Hallo! Je hebt gelijk, als we het hebben over de vaatwasser, zal dit bij een aantal lezers slechte herinneringen oproepen.

Vertel ons even wat er bij jou thuis gebeurd is.

Graag. Op 23 februari wilden mijn vrouw en ik gaan slapen toen plots overal het licht aanging. Dan kreeg ik een melding op mijn GSM dat er in de keuken water gedetecteerd werd.

Oké, wat is er gebeurd?

We liepen heel snel naar beneden. De eerste woorden van mijn vrouw waren “het is overal nat!”. En ze had gelijk, de tegelvloer van onze keuken was drijfnat.

Het materiaal rondom de vaatwasser was al week door het constante gedruppel

Waar kwam het water vandaan?

Ik zag direct dan onze vaatwasser de oorzaak was van het waterlek. Ik opende hem snel en na een kort speurwerk zag ik dat de afsluiting los of stuk was. Helaas besefte ik dat dit al langer het geval was. Dit omdat het materiaal rondom de vaatwasser week en kromgetrokken was. Als ik het goed gezien heb, druppelde er steeds een beetje water tot er genoeg water was verzameld om de watersensor aan te raken. In plaats van opgelucht te zijn dat er niet meer gebeurd was, had ik gemengde gevoelens.

Waarom?

Aan de ene kant was is opgelucht dat het water niet doorgedrongen was tot de aangrenzende houten vloer, dit had immers een grote schade kunnen veroorzaken. Maar aan de andere kant was ik toch een beetje boos. Normaal heeft elke nieuwe vaatwasser een ingebouwde watersensor die dus blijkbaar niets registreert wanneer dat wel zou moeten. Goede zaak dat ik dit niet blindelings vertrouwde en zelf een watersensor geplaatst had.

Dat klopt, je mag niet alles aan het toeval overlaten en zomaar blindelings vertrouwen. Bedankt voor je tijd Bernd en hopelijk is de afsluiting van jouw nieuwe vaatwasser een beetje beter 😉

Graag gedaan. Ja, dat hoop ik ook!

Wees voorbereid voor het geval dat

Doe zoals Thomas en Bernd en bereid jullie voor op een noodgeval. Een kleine watersensor is voldoende om jou en jouw woning te beschermen tegen grote schade. Ontdek nu onze Watersensor Air!

Veiligheid in een Smart Home zélf beleven!

Beleef zelf hoe het Loxone Smart Home waakt over haar bewoners en ontdek zelf de betrouwbare beveiliging binnen jouw eigen vier muren.

Boek nu jouw gratis infosessie in de demowoning in Nijlen, België!

Ik wil meer over LOXONE weten