Tips voor de perfecte lichtplanning

Kim Vennekens
februari 29, 2024 in Know How
Bijna niets heeft de macht om een ruimte zo te veranderen als de verlichting ervan. Een aantrekkelijk lichtontwerp is cruciaal om een uitzonderlijke sfeer te creëren die elk gebouw verrijkt. In dit blogartikel vind je belangrijke basisregels voor de juiste lichtplanning.

Zo zet je elk gebouw in het juiste licht

Verlichting is één van de cruciale factoren als het gaat om welzijn, de levenssfeer en de productiviteit in al jouw ruimtes! Er is een fundamentele vuistregel die je bij jouw lichtplanning in acht moet nemen: door het gerichte gebruik van drie verschillende lichtbronnen creëer je contrasten en genereer je een sfeervolle atmosfeer

Lichtplanung - Grundbeleuchtung

Werk- & basisverlichting

Voor de perfecte werk- en basisverlichting raden wij een wijdverspreide inzet van lichtbronnen aan, die in hun helderheid variabel zijn en traploos gedimd kunnen worden. Vooral LED-spots of de LED Plafondlamp zijn hier bijzonder geschikt voor. 

Lichtplanung - Hintergrundbeleuchtung

Indirecte verlichting

Men spreekt van achtergrondverlichting wanneer een lichtbron de ruimte indirect verlicht. Een elegante oplossing hiervoor zijn LED-strips die achter meubels of in een verlaagd plafond kunnen worden aangebracht en zo zorgen voor een indrukwekkend wow-effect. 

Lichtplanung - Akzentbeleuchtung

Accentverlichting

Om jouw lichtplanning af te ronden, raden we opvallende lampen aan zoals de LED Pendulum Slim. De hanglampen creëren gerichte accenten, vormen zogenaamde lichteilanden en leiden de blik naar bepaalde gebieden – tegelijkertijd zijn ze ook visueel een echte blikvanger.

Lichtplanning gemakkelijk gemaakt

Bij de meeste lichtplanningen staat men aanvankelijk voor de vraag: Op welke afstand plaats ik de LED-spots in het plafond? Om te optimale afstand van plafondspots te bepalen, moet eerst de kamerhoogte in overweging worden genomen. Bij een standaard plafondhoogte van 2,60 m raden we ongeveer 2 Loxone LED-spots per 5 m² aan. Zo wordt een gelijkmatige en voldoende verlichting van het gehele oppervlak gegarandeerd.

Tip bij het gebruik van inbouwaanwezigheidsmelders

Voor en aantrekkelijk uiterlijk speelt de juiste afstand tussen LED-spots en aanwezigheidsmelders een doorslaggevende rol. Wij raden aan om de aanwezigheidsmelder in het midden tussen twee LED-spots te plaatsen en de LED-spots volgens het gebruikelijke patroon te plannen. We adviseren tegen het weglaten van bijvoorbeeld een LED-spot ten gunste van een aanwezigheidsmelder, omdat anders de indruk kan ontstaan dat een LED-spot defect is of de verlichtingslijn ongelijkmatig wordt.

Voor een gedetailleerde lichtplanning van jouw gebouw kun je gebruikmaken van de gratis lichtplanningssoftware DIALux. Hiermee kun je met de echte lampen van Loxone een planning, berekening en visualisatie van jouw verlichting uitvoeren. Hiervoor heb je de EULUM-data van de lampen nodig, die je gratis kunt downloaden via de shoppagina van onze respectievelijke verlichtingsproducten. 

Indrukwekkende verlichting – thuis & in de commerciële sector

De belangrijkste termen voor lichtplanning

Verlichtingssterkte (Lux)

De verlichtingssterkte Lux meet hoeveel licht van de lichtbron op een specifiek punt aankomt.

Lichtstroom (Lumen)

Lichtstroom geeft aan hoe helder de lichtbron schijnt. Wat vroeger het wattage van een gloeilamp was, is tegenwoordig de lumen-waarde.

Dimbaarheid

Gedimd licht maakt de ruimte gezelliger, is aangenamer voor de ogen en helpt je energie te besparen. Let erop dat jouw lichtbron dimbaar is; deze informatie vind je terug op de verpakking.

Lichtkleur (Kelvin)

De lichtkleur geeft informatie over de kleurtemperatuur. Kleurtemperaturen tot 3.00 K worden beschouwd als warmwit, van 3.300 K tot 5.300 K als neutraalwit en vanaf 5.300 K als daglichtwit.

Kleurweergave (Ra)

De kleurweergave-index geeft aan hoe natuurlijk kleuren worden weergegeven. Hoe hoger deze waarde, hoe natuurlijker de kleuren zijn. Voor verlichting in binnenruimtes raden we je aan om lichtbronnen te gebruiken met een kleurweergave van minimaal Ra.

Stralingshoek

De stralingshoek bepaalt welk oppervlak wordt verlicht. Bij warmwit licht volstaat een stralingshoek van ongeveer 35°. Voor gekleurd licht raden we een stralingshoek van minimaal 100° aan, omdat het licht zo in elkaar overgaat en gekleurd licht beter kan worden weergegeven.

Energielabel

Het energielabel helpt je bij het inschatten van het energieverbruik van de lichtbron. Wij raden je aan om minimaal voor niveau D (nieuw label) te kiezen. De huidige schaal van energie-efficiëntieklassen loopt in 7 stappen van A tot G.

Eenvoudige bediening van jouw verlichting

Weniger Tasten, mehr Klarheit – der Touch Pure

Minder knoppen, meer duidelijkheid

Loxone regelt veel zaken geheel automatisch. Je kunt echter op elk moment handmatig ingrijpen. Ondanks de vele mogelijkheden moet de bediening zo eenvoudig mogelijk blijven. Om deze reden hebben we de Loxone drukknopstandaard ontwikkeld.

Weniger Tasten, mehr Klarheit – der Touch Pure
Die kostenlose Loxone App

Een app voor alles

Met de gratis Loxone App heb je de volledige functionaliteit van het gebouw in je hand. Bedien jouw verlichting altijd en overal. Pas lichtsferen, helderheid of verlichtingskleur met slechts een paar klikken eenvoudig aan.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten