Slimme meters: vervelende verplichting of grote kans?

Steffi De Graaf
november 17, 2023 in Know How
Slimme meters zijn een steeds populairder begrip onder facility managers, gebouweigenaren en huurders. Wat aanvankelijk leek op de zoveelste verplichting die door de Europese Unie werd opgelegd, is de afgelopen jaren een manier gebleken om aanzienlijke besparingen te realiseren in een grillige energiemarkt. Waarom en hoe slimme meters implementeren in een bedrijf, kantoor, magazijn of flatgebouw? Wat kan het opleveren als het goed wordt gedaan?

Slimme meters en slimme meters zijn vastgelegd in EU-richtlijnen, waaruit ze op verschillende manieren zijn overgenomen in de Europese wetgeving. Het onderzoek verwacht dat 77% van de Europese consumenten tegen 2024 over slimme meters beschikt.

“Laat anderen het maar doen. Voorlopig hou ik het bij de andere 23 procent totdat het echt nodig is.” Is het de moeite waard om zo te denken?

Het is alsof je je boekhouding handmatig doet in plaats van over te stappen op een boekhoudprogramma. In theorie bespaar je geld op de licentie, maar je riskeert fouten en de boekhoudgegevens zijn gewoon moeilijk verder te verwerken en te analyseren. Het is hetzelfde met meten. Je neemt onnodige risico’s ondanks het feit dat slimme meters eenvoudig te implementeren en relatief goedkoop zijn gezien de potentiële besparingen.

Wat ze er voor over hebben …

Dit is een voorbeeld uit de praktijk. Na een paar dagen viel de voeding uit. De omvormer startte daarna niet meer op en bleef in een foutmelding hangen, en geen enkel energiemonitoring- en beheersysteem waarschuwde. Dus 14 maanden lang leefde het restaurant in de veronderstelling dat het zuinig was dankzij de PV, maar het wekte niet eens 1 watt van zijn eigen elektriciteit op.

Technické zázemí budovy

Een ander voorbeeld is een ongeluk met het systeem onder het gebouw. Kubieke meters waterlekken, maar zonder kennisgeving komt de eigenaar er pas achter als de rekening een paar maanden later binnenkomt. De financiële verliezen zetten de poppen aan het dansen.

Aan het einde van het jaar moet de senior manager van het staatsbedrijf beslissen over de budgetten voor de volgende 12 maanden. Hoeveel hij opzij moet zetten voor energiekosten … Hij kan er alleen maar naar gissen, hij kent het werkelijke verbruik in de gebouwen niet, daar komt hij pas achter na de jaarlijkse meting. Hij neemt beslissingen over tientallen miljoenen. Of hij wijst te weinig geld toe, dat dan ergens anders vandaan moet worden gehaald. Of hij overschat en komt er aan het eind van het jaar achter dat hij het geld in allerijl elders moet gebruiken.

Meting is dus niet alleen voor regelmatige metingen, maar voor het algehele toezicht op de energiestromen in het gebouw.

Waarom meten?

Elk gebouw heeft tegenwoordig wel een of andere meter. De meeste zijn echter die van de vorige eeuw, d.w.z. ze zijn afhankelijk van een persoonlijk bezoek en handmatige transcriptie van de waarden.

Facility managers missen vooral real-time gegevens. Zonder deze gegevens kunnen ongewoon hoog verbruik en energievreters niet worden gedetecteerd en komt de manager te laat achter storingen. Er is geen sprake van een diepere analyse van het gedrag van apparatuur, apparaten en mensen in het gebouw en dus optimalisatie.monitoring van energiestromen in het gebouw.

Facility manager s tabletem

In het algemeen staat in de folders (bijvoorbeeld in EU-bronnen) dat slimme meters besparingen opleveren, de efficiëntie verhogen en hernieuwbare energie en milieubescherming bevorderen. Exploitanten van grote gebouwen verstaan een andere taal. In de praktijk moeten ze:

  • de gegevens kennen en de energie kunnen optimaliseren om de bedrijfskosten te verlagen,
  • energie kunnen beheren,
  • het gebouw duurzamer maken,
  • de onderhoudsbehoeften kennen,
  • voldoen aan regelgeving en metingen uitvoeren,
  • energieprestatiedoelstellingen halen,
  • kosten correct toewijzen aan huurders,
  • weloverwogen beslissingen nemen over investeringen, operationele aanpassingen, enz.

Hoe slimme meters maken?

Zoals de naam al doet vermoeden, vereist smart metering slimme technologie. Je hebt waarschijnlijk al van Loxone gehoord in verband met slimme gebouwautomatisering. Automatisering hoeft in eerste instantie niet complex te zijn. Loxone is de ideale tool om slimme meters te maken. Veel bedrijven en ketens over de hele wereld vertrouwen hiervoor al op Loxone.

Schéma systému
ikona šipky

Real-time data

Je kunt de huidige waarden op elk moment zien.

ikona šipky

Waarden lezen in het opgegeven interval

Dagelijks (commerciële projecten), maandelijks, jaarlijks (woningen) of … Bij metingen op afstand hoeven technici niet ter plaatse te zijn en fysiek aanwezig te zijn op het terrein.

ikona šipky

Lezingen zonder kosten

Metingen kunnen zowel lokaal als op afstand worden gedaan – zonder maandelijkse kosten (normaal betaal je per punt en meting). Tegelijkertijd is er geen openbaar IP-adres nodig en dus ook geen extra kosten voor de ISP.

ikona šipky

Exporteren van gegevens voor SVJ voor facturering

Het systeem heeft connectiviteit met andere tools en levert zo gegevens voor facturering.

ikona šipky

Meldingen / Waarschuwingen / Gebeurtenissen

Onmiddellijke melding aan de facility manager van situaties zoals waterlekken – zij kunnen onmiddellijk ingrijpen en grote schade voorkomen. Overmatig verbruik kan ook worden gesignaleerd als bijvoorbeeld een huurder zijn maandelijkse voorschotten overschrijdt. Abnormale schommelingen kunnen worden gedetecteerd, er kan onmiddellijk op worden gereageerd en energieverspilling kan worden voorkomen.

ikona šipky

Gratis software

Inclusief een app met visualisatie van energiestromen en statistieken. Investeerder, facility manager of beheerder en huurders kunnen dezelfde applicatie gebruiken. Iedereen heeft het op maat, met de juiste rechten. De app bevat toegang op afstand tot alle functies (ook zonder extra kosten).

De Energie Stroom Monitor visualiseert de gemeten gegevens.
Waarden van het actuele verbruik per wooneenheid
ikona šipky

CO2-waarden

Een alles-in-één oplossing voor grote bedrijven die emissiereducties moeten aantonen.

ikona šipky

Gegevensvergelijking

Over meerdere objecten.

ikona šipky

Berekening van huurderskosten

Individuele huurders zien hun huidige verbruik. De beheerder kan facturen begroten op basis van de statistieken.

ikona šipky

Veelzijdigheid

Het maakt niet uit of je energie, water of zelfs de temperatuur in het magazijn moet meten voor de hygiëne. Je hebt alle gegevens in één systeem.

ikona šipky

Schaalbaarheid

Eén wallbox of 50 gebouwen over de hele wereld? Aanpassen aan de behoeften van elk project.

Slimme meters op de juiste manier

Loxone heeft een stap gezet in de richting van slimme meters met het nieuwe product M-Bus Extension. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid wordt de M-Bus interface tegenwoordig gebruikt voor het meten van bijvoorbeeld koud en warm water, gas en elektriciteit. Het staat bekend om zijn betrouwbaarheid en is de favoriete meetoplossing in commerciële gebouwen. Met de nieuwe functie is Loxone perfect voorbereid op M-Bus meting.

Elektrikář instaluje nový M-Bus Extension

De basis voor energiebeheer

Met Loxone is het gebouw ook klaar voor energiebeheer. Meten is de basis en slechts de eerste stap van een uitgebreid energiebeheer van een gebouw – het maakt de noodzakelijke analyse mogelijk.

Aplikace nabízí kompletní přehled o energiích v budově

Pas daarna kun je mogelijkheden identificeren om de basislast te verminderen. Dit is de energie die het gebouw elke dag “aandrijft”. Veel exploitanten zijn op zoek naar besparingen terwijl het gebouw in bedrijf is. Het enorme besparingspotentieel ligt echter vooral wanneer het kantoor of de fabriek niet in gebruik is en in de “stand-by modus” staat. Dat is het moment waarop automatisering in actie komt en toeziet op het elimineren van energievreters.

In de laatste stap optimaliseer je je gebouw en breng je het naar een nieuw niveau van energiebeheer. Je kunt bijvoorbeeld een deel van het hoofdverbruik verschuiven naar “goedkopere tijden” wanneer PV genereert en de energie gratis is, of wanneer de elektriciteitsprijs op de spotmarkt het laagst is.

Loxone helpt je al deze stappen te doorlopen. Zelfs in bestaande gebouwen, waarvan de eigenaars op zoek zijn naar manieren om de energieoplossingen efficiënt te verbeteren zonder dat upgrades de werking fundamenteel beperken.

Nu gratis aanvragen

Dien nu jouw gratis projectaanvraag in of word Loxone Partner in slechts een paar stappen!

A
Gratis projectaanvraag

Ik ben van plan mijn project met Loxone uit te voeren en zou graag meer info willen.

A
Loxone Partner worden

Ik wil graag Partner worden en maak alvast een afspraak voor een gratis consult.

Gratis projectaanvraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Partner worden

      • Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 1,000 MB, Max. aantal bestanden: 3.
        • Hidden
        • Hidden
        • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Ik wil meer over LOXONE weten