Jak velký potřebuji rozvaděč pro chytrou domácnost?


3 listopadu, 2021 in Know How

Potřeba obrovského rozvaděče pro inteligentní dům je minulostí. Platí to minimálně při využití systému Loxone. Jelikož se obejde bez náročného „tahání kabeláže do hvězdy“, potřebuje méně místa a kabeláže, než byste čekali.

Na čem závisí velikost rozvaděče?

Topologie hvězda znamená, že od každého zařízení v domácnosti musí vést kabel zpět k rozvaděči. Schéma pak připomíná hvězdu, protože chytrý rozvaděč je středem, ze kterého vychází mnoho „paprsků“.

Jakmile máte doma např. 50 zařízení, které chcete ovládat (čehož velmi jednoduše dosáhnete i v domku – světla, ovladače, topení, atd), musíte mít v rozvaděči 50 míst, kam tato zařízení připojit (+ jističe a napájecí zdroje). S velikostí budovy a se složitějšími technologiemi se rozvaděče rozrůstají neuvěřitelným tempem a vzniká změť, ve které se málokdo vyzná.

Schéma domovního rozvaděče už dnes neobsahuje jenom jističe, jelikož rozvaděč se stal srdcem i mozkem celé domácnosti.

Původní chytrý systém
Rozvaděč po využití Loxone

Výše vidíme rekonstrukci, kde byl původní chytrý systém plně nahrazen systémem Loxone. Rozdíl velikosti rozvaděče je dán typem chytrého systému. Na obrázku vlevo je příklad topologie hvězda. Na obrázku vpravo je domovní rozvaděč osazen systémem Loxone. Po bližším zkoumání se dozvíme, že část původních zařízení zde byla i po výměně stále zapojena do hvězdy (jde o rekonstrukci, kde kabeláž už do hvězdy byla připravena). I přesto se ušetřila většina místa v rozvaděči, které zabíral původní systém. Je to především díky novým technologiím, které byly využity pro zbytek zařízení.

Inteligentní rozvaděč od Loxone

Systém Loxone podporuje všechny běžné standardy jako Modbus, KNX, Dali, 1-wire a další. Kromě toho disponuje vlastními technologiemi, které umožní dosáhnout výsledků, které by s těmi standardními možné nebyly. Jedná se o bezdrátový protokol Loxone Air a sběrnicový Loxone Tree.

Tree je sběrnicová technologie umožňující jakoukoli topologii kabeláže kromě kruhu. Na 1 větev Tree můžete připojit až 50 zařízení, což v praxi znamená, že vám v příkladu s 50 zařízeními povede zpět do rozvaděče jen 1 kabel.

Libovolná topologie:

Libovolná topologie díky technologii Tree

Air je bezdrátová technologie, která umí signál opakovat, takže s dosahem po celém domě není problém. V případě kompletního řešení pomocí technologie Air nemusíte do rozvaděče přidávat vůbec nic (vhodné pro rekonstrukce), Miniserver Go si můžete postavit třeba na pracovní stůl.

Jak velký rozvaděč to tedy bude? V tomto příkladu v něm musí být Miniserver a dva napájecí zdroje, celkem tedy 12 – 15 pozic (podle typu zdroje) tj. 210 – 262 mm místa na DIN liště. Více o obou komunikačních technologiích najdete zde. Dále je nutné vypočítat pozice pro samotné jističe, k tomu vám může pomoci například tento článek a konfigurátor.

Závisí však na typu ovládaných zařízení, ne vše je možné připojit pomocí Tree nebo Air, proto doporučujeme konzultovat vaši elektroinstalaci s instalační firmou, rádi vám pomůžeme s výběrem na míru.

 

Čím definujeme rozměry domovního rozvaděče?

Mnohá zařízení, které má Loxone v repertoáru, jsou různě schovaná po budově a tím pádem nemusí být osazena do domovního rozvaděče. K měření teploty a vlhkosti v místnosti slouží elegantní tlačítka Touch, která ovládají osvětlení, audio a stínění. K ovládání osvětlení a žaluzií je možné použít např. zařízení Nano, která se vejdou do instalační krabice. Osvětlení od Loxone má dokonce integrované RGBW dimmery přímo ve svítidlech. Topení lze ovládat proporcionálními hlavicemi či nenápadnými relátky. Vše výše jmenované může využít technologii Tree i Air, a tak není zabrané žádné místo v rozvaděči.

Co v chytrém rozvaděči se systémem Loxone zabírá místo jsou tzv. Extensiony. To jsou moduly, které umožňují různé další komunikační protokoly a rozhraní. Např. Modbus RTU (vzduchotechnika, vytápění a MaR), DALI a DMX (osvětlení) atd. Poté jsou to napájecí zdroje, pojistky a nakonec samotný Miniserver.

Řešení od Loxone šetří vaši kapsu hned ve třech etapách. Na realizaci je potřeba značně méně materiálu. A s tím výrazně ubývá práce nutná pro instalaci. Navíc díky nevídaným funkcím programovacího softwaru to, co se jinde programuje týdny lze zvládnout za pár dní.

Zapojení domovního rozvaděče

Doporučení pro zapojování kabeláže pro Tree

Doporučení: Doporučujeme rozdělit systém na několik samostatně napájených okruhů pro bezpečí a stabilitu celého systému. Také doporučujeme připojit za plusové svorky zdrojů pojistky. Zapojení zdrojů je nejvhodnější dle ochrany PELV.

Nutné: Je nutné propojit GND všech zdrojů, které napájí kabelem spojená zařízení se systémem Loxone (Tree, Link, Modbus RTU, RS485, atd), jinak hrozí poškození komponent.

Napájecí zdroj pro periferie (tlačítka Touch, přítomnostní senzor Tree, …)
Napájecí zdroj pro 24 V osvětlení (LED spoty RGBW 24 V Dimmer Tree, …)
Napájecí zdroj pro systém (Miniserver + Extensiony, …)
Napájecí zdroj pro Audioserver a Stereo Extensiony

Extensiony jsou potom do rozvaděče doplněny dle funkcí, které budete chtít integrovat do Loxone.

Shrnutí: Schéma domovního rozvaděče obsahuje: Miniserver, zdroj pro Miniserver a Extensiony. Dále samotné Extensiony (dle potřeby), další zdroje (dle potřeby), další Miniservery a Audioservery (dle potřeby).

Jak to potom vypadá?

Toto je rozvaděč přímo v kanceláři Loxone v Českých Budějovicích. Vlevo vidíte systém Loxone a vpravo jističe potřebné pro silnoproudá zařízení např. zásuvky. Rozvaděč je tak malý, protože dle našeho standardu obsahuje pouze Miniserver, Audioserver, několik zdrojů a jističe. Všechna ostatní zařízení jsou schovaná v podhledech a instalačních krabicích.

Rozvaděč Loxone
Rozvaděč silnoproud
Oba rozvaděče vedle sebe

Toto rozhodně není nutné:

Níže je také rozvaděč v kanceláři Loxone, slouží pro showroom, který je záměrně předimenzovaný – z důvodu „wow efektu“ a také z testovacích důvodů. V něm se nachází například cca 160 m RGBW LED pásků (to jen tak někdo mít doma nebude), které jsou zapojeny „do hvězdy“. V rozvaděči je k tomu potřebných 25 RGBW Dimmerů, několik zdrojů a každý Dimmer má svoji pojistku. Bez řešení pro LED pásky by byl rozvaděč menší asi o 70 %.
Ale i Dimmery je možné schovat kdekoli po budově. Použijeme proto náš RGBW 24V Compact Dimmer, který se krásně schová do podhledu, nebo třeba pod gauč, či do skříňky.

Komplexní rozvaděč Loxone

Zaujaly vás chytré rozvaděče?

Elektrikár Loxone spolupráca

Chcete dělat elektroinstalaci chytře?
Přijďte se podívat na webinář o systému Loxone. Už stovky elektrikářů v Česku s námi navázali spolupráci. Poptávka po inteligentních domácnostech stále stoupá a my vám velmi rádi nabídneme spolupráci, ze které těží obě strany.

Lopata Loxone vlastný projekt

Chcete chytrou elektroinstalaci?
Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

Chci být informován o novinkách