Inteligentný dom seniorov


19/02/2020 in Know How

Vlastniť dom je snom mnohých ľudí. Ten, kto si stavia dom alebo kupuje byt, by v ňom chcel žiť čo najdlhšie. Pre ľudí tak býva ťažké opustiť ich bývanie, keď už je pre nich nemožné starať sa oň a sami už občas potrebujú pomôcť s bežnými vecami. Manželia Steinerovci sa preto rozhodli zmeniť svoje bývanie na inteligentné.

Lepšie videnie vďaka automatizovanému osvetleniu

Náš zrak sa postupom času zhoršuje. Najmä v tme potom býva obtiažne nájsť tú správnu cestu v izbe. Vstavaný detektor prítomnosti je v domácnosti Steinerovcov spoľahlivým zariadením. Pracuje totiž aj s časovým údajom a automaticky zapína svetlo tam, kde sa obyvatelia práve pohybujú.

Príklad z praxe: Ak sa niekto z tohto páru zobudí po 23:00 a posadí sa, detektor prítomnosti to okamžite zaregistruje. Svetlo v spálni sa zapne na 40%, na chodbe a v kúpeľni na 70% – teda tak akurát pre cestu na WC.

Automatické tienenie = menej práce

Steinerovcom už neslúžia nohy tak ako kedysi. Vo veľkom byte je množstvo strešných okien a roliet, ktoré je potrebné pravidelne zaťahovať či vyťahovať.

V Loxone inteligentnom dome sa o to stará Miniserver. Ak chcete, tienenie môže byť riadené automaticky. A navyše, strešné okná môžete ovládať cez tlačidlo.

Príklad z praxe: Rolety v spálni sa automaticky vytiahnu o 8:00. Tieniace zariadenia vo zvyšku bytu sa riadia východom slnka. Na vyvetranie bytu stačí stlačiť jedno tlačidlo. Ak by sa však stalo, že Steinerovci zabudnú zavrieť okno a odídu z bytu, Miniserver ho v prípade búrky zatvorí.

Jednoduché ovládanie pomocou vizualizácie

Pre starší pár je často problémom aj rýchlo sa postaviť a ísť k dverám. Preto sú iPady v rôznych častiach domu. Cesta k dverám je vďaka nim zbytočná.

Príklad z praxe: Pri dverách zazvoní poštár. Pán Steiner si vďaka iPadu môže pozrieť, kto je za dverami, otvoriť mu dvere a vpustiť ho vstupnej časti bytu, kde môže zanechať balík.

Viac bezpečnosti vďaka núdzovým funkciám

Ak je niekto z obyvateľov sám doma, môže byť pri prípadnom probléme obtiažne zavolať si pomoc. V tomto byte je preto integrovaných niekoľko bezpečnostných prvkov.

Príklad z praxe: V dome je zavedených niekoľko núdzových tlačidiel. Ak je niektoré z tlačidiel stlačené na viac ako tri sekundy, Miniserver okamžite zavolá na telefón syna Steinerovcov.

Jednoduché ovládanie pomocou tlačidiel

Pre mnohých starších ľudí sú zariadenia ako iPhone či tablet veľkou neznámou. Aj preto sa často boja systému inteligentného domu. Tu narážame na klasickú mylnú predstavu, keďže jedným zo základov inteligentného domu je práve staré dobré tlačidlo.  Inteligentný dom je síce možné ovládať cez iPad, ale nie je to nutnosť.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách