Novootvorený Loxone Campus: Odpoveď na „nemožné“

Michal Pažitný
22/09/2023 in Zákulisie

Jedinečný súbor budov v srdci Európy oficiálne otvoril svoje brány: Loxone Campus. Priekopník v oblasti inteligentnej automatizácie budov vytvoril približne za tri roky architektonické dielo s najmodernejšími špičkovými technológiami, ktoré harmonicky zapadá do okolitej krajiny. Tu sa stretávajú technológie orientované na budúcnosť s inšpiratívnym zážitkom.

Martin Öller, spolumajiteľ a zakladateľ Loxone, s potešením privítal okolo tisíce pozvaných hostí na otvorení Campusu: „Bola to impozantná cesta od nápadu až po samotnú realizáciu. Naším cieľom bolo vybudovať kampus, ktorý spĺňa potreby a ambície Loxone stať sa globálnym lídrom v oblasti inteligentnej automatizácie budov. Rozmanité potreby Loxone sme integrovali tak, že spolu predstavujú viac ako len súčet ich častí. Na tejto ceste sme často počuli, že to, čo chceme urobiť, je „nemožné“. Takéto vyhlásenia nás len motivovali k zintenzívneniu nášho úsilia.“

Thomas Moser, tiež spolumajiteľ a spoluzakladateľ spoločnosti Loxone, vysvetľuje: „Spochybňovali a prehodnocovali sme všetky aspekty areálu, aby sme našli optimálne riešenia vzdialené od akejkoľvek tradície. Tým sme zároveň nanovo definovali hranice inteligentnej automatizácie budov.“

Vzniklo tak miesto, kde sa s celou rozmanitosťou inteligentnej automatizácie budov môžu zoznámiť stavitelia domov, projektanti, architekti a všetci záujemcovia. Okrem aspektov komfortu a bezpečnosti areál ukazuje aj to, ako inteligentné riadenie dokáže ušetriť 40 % energie v porovnaní s bežnými budovami. Vo vízii spoločnosti je však súbor budov viac než len stavba. Je to miesto inšpirácie. Toto výnimočné miesto je k dispozícii aj externým spoločnostiam a jednotlivcom. Či už na podujatia a semináre, alebo jednoducho na prenocovanie v hoteli vrátane wellness zóny alebo na návštevu reštaurácie.

Pohľad na areál z opačnej strany kopca ukazuje, že budova doslova splýva s okolitým terénom. Autorom pozoruhodného návrhu je Marcel Amrhein, architekt spoločnosti ARKFORM. „Návrh areálu sa zameriava na okolie. Bolo pre nás dôležité vytvoriť budovu, ktorá vyrastá z krajiny a vplýva do nej späť. Zjednotenie najrôznejších tematických oblastí, ako sú seminár, hotel, gastronómia, kancelárie, auditórium a zážitková zóna, pod jednou strechou a zároveň ich priestorové oddelenie bolo pre mňa ako architekta zvláštnou a jedinečnou výzvou v procese plánovania.“

Dojmy z otvorenia Loxone Campusu

Príhovory zúčastnených
Na slávnostné otvorenie Campusu prišli do Kollerschlagu tisíce ľudí
Loxone Campus zvonku perfektne splýva s prostredím
Spoločná fotografia predstaviteľov Loxone

Silný signál pre celé Rakúsko

Otvorenie Loxone Campusu však nie je len veľkým momentom pre samotnú spoločnosť. „Loxone ukazuje, ako inovatívna sila a vízia môžu viesť k pôsobivým výsledkom,“ hovorí rakúsky minister práce a hospodárstva Martin Kocher. „Tento kampus je silným signálom pre Rakúsko ako miesto podnikania a nastavuje pozitívne impulzy pre naše hospodárstvo.“

 Thomas Stelzer, hornorakúsky predseda, dodáva:Loxone Campus je nielen vlajkovou loďou inovatívnych technológií, ale aj míľnikom pre cestovný ruch v Hornom Rakúsku. Miesto, ktoré inšpiruje a zapôsobí na návštevníkov z celého sveta.“

Rüdiger Keinberger, CEO Loxone: “Campus v sebe nesie heslo zážitok a inšpirácia. Týmto chceme prebudiť nadšenie pre značku a naše produkty. Ale aj gastronómia s konceptom Glorious Bastards, hotel a seminárne centrum slúžia tejto inšpirácii. A samozrejme sme hrdí na to, že môžeme našim oddaným zamestnancom ponúknuť „Best Workplace for Performers”. V areáli sa spája najmodernejšia automatizácia budov s prírodnými krásami Mühlviertelu, čím sa vytvára harmonická rovnováha medzi technológiou, prírodou a inšpiratívnou atmosférou. To podporuje nielen produktivitu, ale aj kreativitu a pohodu našich zamestnancov.“

Vízia sa stáva skutočnosťou

Privítanie hostí na otvorení sa uskutočnilo v srdci novej budovy: v auditóriu. Inšpirovaná polkruhovým, vyvýšeným tvarom talianskych trhovísk ponúka úchvatnú kulisu a zároveň výhľad na krásnu krajinu Mühlviertelu. Architektúra sa stretáva s vynikajúcou akustikou, ako aj s vynikajúcou kvalitou zvuku vlastného zvukového riešenia Quadral. „Od začiatku mi bolo jasné, že náš areál musí mať takýto multifunkčný priestor,“ hovorí Martin Öller. „Pretože to vytvára otvorenosť a živosť – dva dôležité kľúče pre inšpiráciu.“

Za komplexom budov sa skrýva vízia, ktorá je hlboko zakorenená v DNA spoločnosti. Formulovaný cieľ stať sa lídrom na svetovom trhu si vyžaduje silných obchodných partnerov. Spoločnosť Loxone totiž vždy presadzovala priamy predaj. S rastúcou partnerskou základňou vznikla potreba väčších priestorov pre semináre. Zrodila sa myšlienka kombinovaného seminárneho, hotelového a stravovacieho komplexu – zárodok toho, čo sa teraz rozrástlo na Loxone Campus. Tak jedna vec viedla k druhej – z potrieb prosperujúcej spoločnosti.

Hotel ako základ pre školenia a semináre

Hotel v Loxone Campuse ponúka hosťom zážitky na rôznych úrovniach. Zredukovaná architektúra z betónu, kovu a dreva vytvára pokojnú atmosféru. Rovnako diskrétny je digitálny zážitok. Funguje v pozadí a vďaka automatizácii budov Loxone poskytuje útulné prostredie. Izba víta hostí pôvabnou svetelnou atmosférou, jemnou priestorovou klímou a individuálnym výberom hudobných štýlov. Intuitívne, a teda jednoduché ovládanie miestnosti je pre návštevníkov WOW efektom a ukazuje, ako môže vyzerať komfort.

Tu sa realizovali aj koncepty, ktoré majitelia Loxone inde márne hľadali. Výsledok možno vidieť napríklad v ponuke seminárnych salónikov. Ideálne útočisko na dôležité stretnutia, ako sú výjazdové zasadnutia alebo workshopy v malých skupinách, vrátane súkromnej záhrady a stolovania v miestnosti.

Technológia skrytá za víziou

Návštevníci môžu na prvý pohľad vidieť inovácie, ktoré sa nachádzajú v každom kúte projektu. Thomas Moser: „Ale podobne ako pri ľadovci, väčšina ľudí vidí – ak vôbec – len viditeľných 15 %: hardvér. Skutočná sila Loxone, zvyšných 85 %, spočíva v našom softvéri. Pretože my sami seba vnímame predovšetkým ako softvérovú spoločnosť.“

Pre užívateľov to má veľmi konkrétny prínos: Riešenia Loxone sú vyvinuté na základe praktických skúseností a s ohľadom na budúcnosť. To znamená: Loxone tak zlepšuje a uľahčuje život ľudí podľa ich potrieb. Spoločnosť napríklad prepracovala celý systém energetického managementu počas výstavby areálu. Vďaka tomu sa teraz optimalizuje využívanie energie nielen v areáli, ale aj v desiatkach tisíc ďalších budov. V skutočnosti Loxone počas výstavby Campusu prepracoval stovky takýchto softvérových funkcií s cieľom optimálne zmapovať procesy v budovách.

Celkový výsledok robí dojem aj na skúsených developerov stavebných projektov. Erwin Soravia, generálny riaditeľ Soravia Equity: Loxone Campus na nás veľmi zapôsobil vďaka vysokej úrovni inovácií. Podľa nášho názoru Loxone vytvoril plán pre prácu a život v budúcnosti.“ Vysvetliť to môžeme na dvoch detailných príkladoch: Keď v centrálnych kanceláriách nikto nebude, farba osvetlenia sa stlmí z bielej na oranžovú. Toto základné LED osvetlenie ušetrí 98 % inak potrebnej energie. Prítomnosti či neprítomnosti zamestnancov sa samozrejme automaticky prispôsobujú aj ventilačné, vykurovacie a iné systémy. Alebo: V jedálni Campusu boli identifikované štyri rôzne denné doby, z ktorých každá si vyžaduje vlastné zvukové a svetelné prostredie. Atmosféra sa pre hostí nenápadne mení z uvoľnených ranných zvukov na energické zvuky a večerné atmosférické osvetlenie – verné heslu: cez deň pracujte sústredene, večer žúrujte.

Experience Zone ponúka hlboký pohľad do Loxone 

Opäť sa vráťme k obrazu ľadovca: Celý areál ukazuje, čo je možné na povrchu – vo viditeľnej oblasti – s technológiou Loxone. Ale do hĺbky, do skrytej časti Loxone, vedie návštevníkov hravým spôsobom ďalšia oblasť: Experience Zone. V tomto interaktívnom prostredí sa technológia a vízia spoločnosti stávajú hmatateľnými. Návštevníci tu zažijú nielen technologické znalosti priekopníka inteligentnej automatizácie budov, ale aj ľudí a príbehy, ktoré za nimi stoja. Loxone Campus tak ponúka 360–stupňový zážitok vo všetkých svojich aspektoch. Vďaka tomuto prístupu sa etabluje ako ústredné centrum objavovania a inovácií – ako európske epicentrum inteligentnej automatizácie budov.

Čísla, údaje, fakty o Loxone Campuse:

  •   Investovaných: 70 miliónov
  •   Rozloha: 8 hektárov (zodpovedá približne 11 futbalovým ihriskám)
  •   Doba výstavby: 2,5 roka
  •   Zelené strechy: 78 % celkovej plochy
  •   Fotovoltický systém: 600 kWp.
  •   Nabíjacie stanice pre elektromobily: 50 Loxone Wallboxov
  •   Úspora energie: 40 % v porovnaní s bežnými budovami vďaka inteligentnej automatizácii budovy
  •   Seminárne priestory: Seminárne centrum s rozlohou viac ako 1 000 m2 ponúka deväť najmodernejších seminárnych miestností so svetlom a dva apartmány.
  •   Panoramatické okná umožňujú plynulý prechod medzi interiérom a exteriérom.
  •   Priamy prístup do priestranného parku vrátane seminárneho pavilónu.
  •   Auditórium: Vysokokvalitné miesto na organizovanie podujatí s plochou 600 m2 pre 600 osôb, ktoré je súčasťou stravovacích zariadení mimo podujatí.
  •   Hotel: 80 izieb a dva apartmány vrátane welness s rozlohou 420 m2.
  •   Reštaurácia: Živý koncept ako kontrast: Glorious Bastards s kapacitou 300 miest. Ponúka oddych napríklad po dni plnom seminárov.
  •   Skladové a logistické centrum: 6000 m2
  •   Kancelárske priestory: 3000 m2 s 300 pracovnými miestami
  •   Zelený priestor: Počas výstavby bolo vysadených viac ako 1 000 pôvodných stromov a kríkov, zachránených a premiestnených bolo viac ako 3 000 ton balvanov.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách