V „nekonečnom dome“ sa Loxone postaralo aj o jazierko


29/07/2021 in Referencie
V Uherskom Brode vyrástol krásny a moderný rodinný dom inšpirovaný južanskou architektúrou priamo z Brazílie. Výnimočný je tým, že je kuriózne napoly zapustený do svahu. Zaujímavým spôsobom riešili architekti taktiež aj strechu, ktorá má nezvyčajne dlhý charakter. Tá pod sebou samozrejme skrýva náš systém automatizácie od Loxone, ktorý k exteriérovej estetike domu dodáva sofistikovanosť na každom kroku aj v interiéri. Majiteľ však neopomenul ani záhradu s jazierkom a využil inteligentné ovládanie taktiež aj tam. 
Ako môžeme vidieť, o budúcom bývaní mal jasné predstavy, a tak vďaka efektívnej spolupráci s architektmi vznikol úžasný výsledok s vysokou úrovňou originality. Stavba pôsobí nevšedne, no zároveň nie je príliš pompézna. Keďže sa projekt inšpiroval spomínanými južnými štátmi, využíva predovšetkým kameň, drevo a sklo.

Zo záhrady s kúpacím jazierkom je vidieť jednopodlažná tiahnuca sa budova, ktorej ráz určujú presklené časti a taktiež aj dlhá línia strechy. Architekti preto túto stavbu trefne pomenovali nekonečný dom“.

Pohľad na inteligentný automatizovaný dom
Pohľad na fasádu inteligentného automatizovaného domu

Osvetlenie prispôsobené priestoru

Majiteľ očakával dom, ktorý bude komfortne obsluhovateľný. Z tohto dôvodu zvolil inteligentné riadenie technológií založené na našom Loxone Miniserveri. Je to výhra na oboch stranách, keďže dom si dokáže maximálne poradiť sám a tým pádom nikoho nadbytočne nezamestnáva.

Osvetlenie sa ako inak, efektívne riadi samé. „Izby sú prepojené dlhou chodbou. Je príjemné, keď sa o osvetlenie stará Loxone. Senzory monitorujú pohyb aj mieru prirodzeného svetla a podľa toho sa zapínajú prednastavené režimy osvetlenia. Pri nižšom prirodzenom osvetlení, systém rozsvieti na maximum hlavné svetlá a na 80 % doplnkové osvetlenie, keď je v chodbe pohyb,“ povedal nám majiteľ Radek Máčala. Domácnosť má nastavený aj inovatívny nočný režim. Medzi 22. a 7. hodinou svieti iba doplnkové osvetlenie, a to na 10 %.

Rodina kládla veľký dôraz na to, aby spoločenská časť domu ponúkala funkčné osvetlenie. Ich požiadavkou bolo, aby umožňovalo dobré pracovné podmienky, no súčasne aj možnosť útulnej relaxácie. V priestore je z tohto dôvodu umiestnené väčšie množstvo svetiel. Vďaka nastaveným svetelným scénam nie je ovládanie náročné, ba práve naopak. O pôvabe našich produktov svedčí aj fakt, že aj napriek tomu, že majiteľ nie je veľkým priaznivcom farebného svetla, do kúpeľne ho tak či tak nechal umiestniť. Každý v dome si môže ladiť tóny podsvietenia podľa seba, čo v tomto prípade oceňujú predovšetkým hravé deti.

Nezostáva to však len pri sofistikovanom osvetlení. Technológia Loxone v dome ovláda samozrejme aj ďalšie technológie, medzi ktoré patrí taktiež inteligentné tienenie. Okná každej obytnej izby sú totiž vybavené žalúziami, ktoré dokážete z centrálneho ovládania ľahučko riadiť. „Jedným kliknutím vieme vždy v dome zdvihnúť všetky žalúzie, nech sa prípadne nezničia. Ide o prípady, keď pôjdeme napríklad hrať s deťmi na záhradu futbal a lopta by ich mohla poškodiť,“ teší investora. Inteligentná stavba sa sústredí aj na funkcie prístupu, a to napríklad prostredníctvom využívania diaľkového otvorenia bránky kuriérovi, ktorý môže vďaka nej nechať balíček pred dverami.

Chodba inteligentného automatizovaného domu
Kúpeľňa inteligentného automatizovaného domu
Okrem bežnej výbavy Loxone riešenie zahŕňa napríklad aj osvetlenie, kúrenie, rekuperáciu, tienenie a to v pláne napojenia aj ďalších technológií. Dodatočná integrácia nie je problém, keďže systém je už v dome staticky inkorporovaný a je ho možné následne rozširovať. Ide o pekne navrhnutý projekt. Aj napriek jeho veľkosti nebola inštalácia technicky problematická.
Zdeněk Válek (Elektro Válek)

Loxone Partner

Fakty

Lokalita:
Uherský Brod



Realizácia:
2017–2020


Dispozícia domu:
5+1


Plocha:
Úžitková 247 m², zastavaná 446 m²



Loxone Partner:
Elektro Válek



Architekti:
Fandament Architects


Hrubá stavba:
Stavby Tomala


Fasáda a interiér:
Truhlářství Kozubík


Fotografie:
Jakub Viktora

Loxone zvládne aj jazierko

Na Loxone následne beží aj kúrenie a chladenie prostredníctvom tepelného čerpadla. Výnimočným prvkom sú inteligentné funkcie pri jazierku, z ktorých bol pán Máčala mimoriadne nadšený a vyjadril sa o nich takto: „Keď sme s Loxone partnerom riešili potenciálne možnosti automatizácie jazierka, ocenili sme predovšetkým funkciu automatického dopúšťania. V tom čase sme pritom ešte netušili, ako veľmi môže byť tento atribút užitočný. Vyparovanie je totiž pomerne veľké a bez tejto funkcie by sme veľa času venovali stráženiu úrovne hladiny a dopúšťaniu vody manuálne hadicou,“ opisuje majiteľ s tým, že sa systém stará aj o ovládanie studne, retenciu a závlahu.

Ikona uživatel

Prečo Loxone?

Už hneď ako som sa začal pozerať po dostupných riešeniach inteligentnej elektroinštalácie som videl, že Loxone je trhovo silná a rozšírená značka. Dostal som totiž samé pozitívne reakcie. Zaujala ma taktiež aj záruka dlhodobej podpory. Vyhľadal som si preto Loxone Partnera, ktorý mi ukázal dva domy s týmto systémom automatizácie a zapáčilo sa mi to. Oceňujem taktiež aj vašu bezplatnú aplikáciu. Tá je veľmi intuitívna, či už z hľadiska používania alebo pri nastavovaní zmien.“

Radek Máčala, majiteľ objektu

Pokochajte sa:

Zaujalo vás to?

Elektrikár Loxone spolupráca

Ste elektrikár?

Chcete svojim zákazníkom ponúknuť jedinečnú automatizáciu budov založenú na Loxone Miniserveri? Kontaktujte nás a využite silnú spoluprácu so spoločnosťou Loxone, lídrom na trhu v oblasti automatizácie budov a domov.

Lopata Loxone vlastný projekt

Máte vlastný projekt?

Loxone Miniserver je dokonalým nástrojom pre jednoduché ovládanie a inteligentnú automatizáciu všetkých druhov projektov, či už sa jedná o inteligentný dom, komerčnú nehnuteľnosť alebo špeciálny projekt.

Kniha

Mohlo by vás tiež zaujímať

Chcem byť informovaný o novinkách