Loxone v drevostavbách: Zónová regulácia kúrenia aj stráženie vlhkosti konštrukcie


14/09/2022 in Know How

Inteligentná automatizácia má v drevostavbách svoje miesto. Loxone odpovedá na výzvy spojené s drevostavbami a ich pasívne a nízkoenergetické štandardy. Optimálne riadi energiu, chráni pred škodami a uľahčuje ovládanie. Aj preto sa Loxone stal významným partnerom českej Asociácie dodávateľov montovaných domov (ADMD). Pozrite sa, aké všetky funkcie získa drevostavba v jednom riadiacom systéme.

Drevostavby sú žiadané napríklad vďaka rýchlosti výstavby, energetickým úsporám s výbornou tepelnou izoláciou či celkovej šetrnosti a zdravému bývaniu. Ide skrátka o moderné a udržateľné riešenie bývania.

Práve preto sa Loxone do drevených stavieb skvele hodí. Posilňuje výhody, prečo si ich ľudia vyberajú. A pomáha eliminovať prípadné problémy, ktoré môžu v takýchto domoch nastať. Toto sú hlavné dôvody, prečo sa drevostavba a Loxone skvele dopĺňajú:

Čo je Loxone?

Loxone je moderné riešenie elektroinštalácie pre rodinné domy, ale aj developerské projekty, kancelárie, komerčné budovy, hotely, reštaurácie a špeciálne projekty.
Systém je založený na inteligentnej automatizácii a jednoduchom ovládaní budovy, ktorá sama rieši maximum úloh čo do pohodlia, bezpečnosti a efektivity energií.

Automatické tienenie

Presklené plochy sú obľúbeným prvkom dnešných drevostavieb. Prostredníctvom nich sa však môže interiér prehrievať a zároveň vo večerných hodinách obyvatelia prichádzajú o vytúžené súkromie. Preto sú predokenné žalúzie častou voľbou, ako sa pred slnkom a zrakmi zvedavcov chrániť.

S Loxone je ovládanie žalúzií oveľa jednoduchšie. Tienenie sa riadi automaticky podľa dennej doby a vnútornej teploty v danej miestnosti, aby sa neprehriala. Automatizácia spočíva aj v tom, že sa žalúzie samé chránia pred vplyvmi, ktoré ich môžu poškodiť – pri silnom vetre alebo búrke sa vytiahnu do bezpečnej polohy. Pri zimných mrazoch sa pohyb lamiel zakáže.

Pokiaľ si chce užívateľ nastaviť aktuálnu polohu žalúzií sám, ľahko to urobí na jednom tlačidle, ktorým voliteľne môže ovládať aj osvetlenie alebo audio. Ďalšie možnosti ovládania má prehľadne v mobilnej aplikácii Loxone.

Stínění

Monitoring vlhkosti v konštrukcii

Vysoká vlhkosť a tvorba plesní je častým mýtom a nie celkom relevantným argumentom proti drevostavbám. Moderné drevostavby si pritom dokážu s vlhkosťou skvele poradiť. Treba však dbať na konštrukčný detail, tesnosť obálky, ale aj dobre zvládnutý management vlhkosti, aby sa zabránilo vnikaniu vlhkosti do konštrukcie, zemnej vlhkosti, zatekaniu dažďovej vody…

A okrem toho je kľúčové priebežné sledovanie hodnoty vlhkosti v konštrukcii. Aj malé úniky vody napríklad z vodovodného radu by napáchali veľké škody. Bez monitoringu sa navyše závady môžu prejaviť až po čase, keď sa začnú tvoriť plesne, všetko môže odniesť dokonca aj statika domu.

tienenie
Loxone v domácnosti využíva senzory a čidlá, okrem iného aj na meranie vlhkosti v konštrukcii. Akonáhle sa vlhkosť náhle zvýši alebo dosiahne hraničnú hodnotu, obyvatelia sú aplikáciou ihneď upozornení, problém môžu začať bezprostredne riešiť a predísť škodám. Takéto riešenie chráni pred problémami investorov, staviteľov i obyvateľov. Vhodnými doplnkami sú potom záplavové senzory pod umývadlo, umývačku alebo práčku, ktoré okamžite nahlásia povodeň, prípadne rozkážu systému, aby zavrel prívody vody. Izbové senzory vlhkosti a teploty sú zabudované v spomínanom tlačidle pre ovládanie tienenia. Spoznajú aj mimoriadne zvýšenú teplotu a zalarmujú obyvateľov kvôli vznikajúcemu požiaru.

Zónová regulácia teploty a automatická ventilácia

Drevostavby sú typické aj skvelou tepelnou izoláciou. Ovládanie teploty v jednotlivých izbách zvlášť je pre dnešné drevostavby prakticky normou. Do Loxone je možné integrovať elektrické podlahové vykurovanie, tepelné čerpadlo a pod. a distribúciu tepla potom riadiť zónovo.

To všetko sa deje plne automaticky. Stačí si v aplikácii prednastaviť ideálnu teplotu napríklad pre obývačku a v aký čas ju má dosiahnuť. Naopak keď doma nikto nie je, vykurovanie v celom dome je v úspornom režime a neplytvá energiou. Systém sa navyše učí, ako dlho trvá danú miestnosť vykúriť, a tak sa kúrenie spúšťa v pravý čas a vhodnú teplotu dosiahne bez oneskorenia a výkyvov. Do procesu regulácie teploty sa zapojí aj tienenie. Žalúzie automatickým zatiahnutím pomôžu klimatizácii znížiť teplotu miestnosti. V zime naopak pustia slnečné lúče dovnútra, aby podporili kúrenie.

S tesnosťou drevostavieb prichádzajú aj požiadavky na ich kvalitné vetranie. Loxone v miestnostiach neustále monitoruje kvalitu vzduchu a hodnoty CO2 a ventiláciu/rekuperáciu spúšťa podľa potreby.

aplikácia loxone - meranie teploty

Obrí rozvádzač? Ani náhodou

Systém inteligentnej automatizácie Loxone je možné do drevostavby zakomponovať už vo výrobe. Vyznačuje sa jednoduchou kabelážou. Ako riadiacu jednotku je možné využiť nový Miniserver Compact*, ktorý sa aj napriek malým rozmerom (6 pozícií v rozvádzači) stane mozgom domu. Poradí si s rozmanitými úlohami automatizácie a dokáže sa postarať o domáci multiroom audio.

*Možno využiť aj ďalšie riadiace jednotky z rodiny Miniserverov – Miniserver a Miniserver Go.
Miniserver Compact

Inteligentný energetický management

Jedinečnou výhodou je, že všetky popísané funkcie pojme jeden riadiaci systém. Ten optimálne riadi technológie drevostavby tak, aby maximálne posilnil efektivitu energií a tým znižoval uhlíkovú stopu budovy. Aj preto je možné do systému integrovať panely FVE a naplno tak využívať inteligentný energetický management.

S komponentmi Loxone získa drevostavba aj ďalšie možnosti, za ktoré by sa inak muselo platiť zvlášť – napríklad inteligentné zabezpečenie proti vniknutiu.

Vzorová kalkulácia

V každom projekte je skladba hardvéru a funkcií individuálna. Pre príklad uvádzame vzorový variant drevostavby s inštaláciou Loxone:

pôdorys
ikona Touch

Touch Tree na meranie teploty, vlhkosti a manuálneho ovládania žalúzií

ikona stínění
Automatické ovládanie žalúzií
hlavice 24V
Zónová regulácia izbovej teploty
detekce požáru ikona
Detekcia dymu
15 modulov v rozvádzači

Cena bez DPH:

1 530 €

Cena nezahŕňa montáž komponentov. Inštaláciu by mal vykonávať skúsený elektrikár vyškolený od Loxone (Loxone Partner).
ikona odečty pulzní
Pulzné diaľkové odpočty
ventilace ikona
Automatické ovládanie vzduchotechniky či FVE
dveřní a okenní kontakt ikona
Informácia z okenných kontaktov

Získané funkcie podrobne:

Touch Tree
Informuje Miniserver o teplote a vlhkosti vzduchu v každej miestnosti. Na základe toho je potom automaticky riadené vykurovanie a tienenie, prípadne ventilácia. Tlačidlo má dve dotykové plochy na ovládanie žalúzií pre prípad, že si užívateľ chce manuálne upraviť zatienenie namiesto automatiky. V prípade budúceho rozšírenia o inteligentné osvetlenie či audio slúži tlačidlo na ovládanie aj týchto technológií. Touch Tree pri hlavných dverách slúži aj ako odchodové tlačidlo – trojklikom sa dom prevedie do režimu neprítomnosti. Po celú dobu optimálne a efektívne riadia všetky pripojené technológie.
Automatické žalúzie
Tienenie sa ovláda maximálne samo na základe polohy slnka a teploty. Manuálne zásahy je možné robiť na tlačidle alebo v mobilnej aplikácii. Tienenie spolupracuje s vykurovaním pre efektívne dosiahnutie či udržanie ideálnej teploty v miestnosti (na základe prednastavenia používateľa). Tienenie môže obyvateľov prebudiť prirodzeným svetlom a samo zaistí večerné súkromie. Pri odchode z miestnosti sa v prípade predchádzajúceho zásahu reaktivuje automatika. To platí aj centrálne pre celý dom pri využití odchodového tlačidla. Správa všetkých žalúzií je prehľadne vizualizovaná v aplikácii.
Zónová regulácia a kvalita vzduchu
Systém vykurovania sa naučí, ako efektívne a včas vykúriť jednotlivé miestnosti na ideálnu teplotu. Je možné si nastavovať týždenné programy vykurovania a sledovať štatistiky vnútornej teploty. Pokiaľ zostane po určitú dobu otvorené okno (systém to vie vďaka okenným kontaktom), vykurovanie sa samo vypne, aby sa neplytvalo energiou. Kúrenie je možné spravovať aj vzdialene cez aplikáciu, kde si je možné zobraziť hodnoty centrálneho monitoringu.

Vďaka rozhraniu Modbus TCP je systém pripravený aj na ovládanie vzduchotechniky (napr. ventilácia), prípadne fotovoltiky – čím viac technológií systém zjednotí, tým efektívnejšie je ich riadenie vďaka dokonalej súhre. Zapojením FVE je možné ešte posilniť inteligentný energetický manažment domu.

Zabezpečenie
Okenné kontakty ovládané Loxone nahlásia vnik do objektu, o problémoch sa majiteľ dozvie ihneď v aplikácii.
Vďaka detekcii dymu a meraniu teploty tlačidlom obyvatelia ihneď vedia o vznikajúcom požiari.
Funkcie zabezpečenia sú vďaka ostatným komponentom bezplatným bonusom inštalácie.
Ostatné
V aplikácii je možné nastaviť individuálne užívateľské režimy. V mobile či na tablete sa zobrazujú systémové správy. Včasná informácia napríklad o poruche na technológii môže zamedziť ďalším škodám.

Vďaka bezdrôtovej technológii Air je každý projekt Loxone rozšíriteľný o ďalšie komponenty a funkcie. Dodatočné inštalácie sú rýchle, jednoduché, bez veľkých konštrukčných zásahov kvôli kabeláži.

Ste výrobca drevostavieb?

Zistite viac o tom, čo vašim zákazníkom ponúkne inteligentná drevostavba a ako Loxone dostať do vašich projektov. Neváhajte nás kontaktovať!

Luboš Barborík

Branch Manager SK

+421 233 872 131

Plánujete vlastnú drevostavbu alebo chcete inštalovať Loxone? Pýtajte sa zadarmo!

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách