Jednoduchá ochrana proti hmyzu


20/08/2020 in Know How

Teplé letné večery sú skvelou príležitosťou pre gril párty s priateľmi. Vôňa pečeného mäsa, vychladené pivo, obľúbená hudba – to sú presne tie chvíle, pre ktoré stojí za to žiť.

Hmyz si tieto chvíle bohužiaľ tiež nenechá ujsť. Otvorené dvere na terasu sú často pre neho priamo pozvánkou na prehliadku domu.

Dnes pre vás máme jeden tip, ako znížiť počet „nepozvaných návštevníkov“ v dome.

Posedenie s priateľmi na terase

Vlnové dĺžky svetla – aké farby má hmyz v obľube?

Každý z nás má určite skúsenosť s otravným komárom v spálni, ktorý nás dokáže obťažovať celú noc.

Nočný hmyz je priťahovaný predovšetkým svetlom. Len ľahko otvorené okno a rozsvietené svetlo pozývajú týchto malých návštevníkov dovnútra. Siete proti hmyzu a rôzne odpudzovače riešia tento problém len čiastočne. Účinné riešenie je pomerne prekvapivé – samotné svetlo.

Prečo je svetlo takým magnetom pre nočný hmyz nie je povedané s úplnou istotou. Na túto tému existuje niekoľko viac či menej zaujímavých teórií. Isté je však to, že nie každé svetlo pôsobí na hmyz rovnako.

V rámci experimentu bolo nainštalovaných niekoľko svetelných lapačov hmyzu s RGB LED pásmi. Každý z nich mal odlišnú farbu svetla (červená, zelená, modrá).

Prekvapivý výsledok: 55,4 % chyteného hmyzu bolo v lapači s modrým svetlom, 38,1 % v zelenom a iba 6,5 % hmyzu zachytil lapač s červeným svetlom.

Tento experiment jasne ukázal, že svetlo s kratšou vlnovou dĺžkou priťahuje podstatne viac hmyzu, ako svetlo s dlhšou vlnovou dĺžkou.

 

Vlnové dĺžky svetla

Fialová: 380-420 nm


Modrá: 420-490 nm


Zelená: 490-575 nm


Žltá: 575-585 nm


Oranžová: 585-650 nm


Červená: 650-750 nm

Náš tip:
Prevádzkový režim „Ochrana proti hmyzu“

Definujte si prevádzkový režim „Ochrana proti hmyzu,“ ktorý aktivuje svetelnú scénu s červeným svetlom, akonáhle budete mať večer otvorené dvere na terasu. Letný večer si tak môžete užiť naplno bez obavy z nepríjemného hmyzu.

 

Chcem byť informovaný o novinkách