Inteligentná pasívna drevostavba vyrástla na svahu kúsok od Prahy


29/10/2020 in Referencie

Aj veľmi netradičnú podobu navrhnutú na mieru môže mať dnes pasívna drevostavba na kľúč. Príkladom je kaskádovitý dom v Kráľovom dvore pri Beroune, ktorý vznikol na pozemku s prudkým svahom. Pre seba a svoju rodinu ho navrhol konateľ spoločnosti LUCERN drevostavby Lukáš Černík.

Drevostavba je šetrná k životnému prostrediu najmä preto, že bola postavená v pasívnom štandarde. Dom riadi inteligentný systém Loxone, ktorý dohliada nielen na správnu reguláciu teploty a vlhkosti, ale aj osvetlenie či zavlažovanie trávneho porastu.

Interiér drevostavby nikdy nebude prehriaty vďaka predokenným žalúziám. Tomu tiež po obvode celej stavby pomáha tzv. Atykový golier, ktorý dokáže v najteplejších dňoch z veľkej časti zatieniť veľkoformátové skla. Golier je síce čierny, ale vďaka špeciálnej farbe od firmy STO, ktorá odpudzuje slnečné žiarenie, nedochádza k jeho prehrievaniu. Vykurovanie a chladenie domu potom zaisťuje tepelné čerpadlo IVT airbox invertor v kombinácii s podlahovým vykurovaním.

Fakty

Lokalita

Králův Dvůr 


       Spoločnosť

Lucern 


       Loxone Partner

Smart Energy Solution


       Loxone hardvér:

       Tienenie, Kúrenie, Osvetlenie,                           Zabezpečenie a Záhrada

Najťažšie bolo popasovať sa s prudkým svahom pozemku. Vymyslieť zarezanie domu do svahu tak, aby bol maximálne využitý pozemok, ktorý je síce veľký, ale má 14 metrov prevýšenie, bolo naozaj náročné. Navyše nám realizáciu skomplikovalo podložie, ktoré sa doslova trhalo po centimetroch. Aj tak sa nám však podarilo urobiť za domom a pred domom krásnu plochu pre záhradu a herné prvky.

Lukáš Černík

Konateľ, Lucern

Pasívna drevostavba na svahu u Berouna v noci

Tienenie

Loxone sa stará o domácu pohodu a dostatok prirodzeného svetla. Vo večerných a nočných hodinách zaisťuje dostatok súkromia. Samozrejmosťou je regulácia slnečného jasu do miestnosti z hľadiska riadenia vnútorných teplôt.

Kúrenie a chladenie

V každej miestnosti je inštalovaný Loxone Touch pre komfortné ovládanie žalúzií a svetelných scén. Súčasťou tlačidla je tiež teplotný senzor, vďaka ktorému sa reguluje kúrenie a chladenie. Kvalitu vzduchu v dome kontrolujú dve čidlá v spálni a v obývacej izbe.

Osvetlenie

Investor si potrpí na kombináciu niekoľkých svetiel vo všetkých miestnostiach. V obývacej časti domu, ktorá sa skladá z obývacej izby, jedálne a kuchyne, je neuveriteľných 17 okruhov svetiel, ktoré bolo potrebné pripraviť na rôzne scény tak, aby všetko ladilo. Senzory prítomnosti zabezpečujú bezproblémový chod osvetlenia, aby nebolo nutné siahnuť na tlačidlo.

Zabezpečenie 

Senzory prítomnosti je možné použiť rovnako aj u zabezpečenia celého domu. Vďaka Loxone na seba dom upozorní, akonáhle dôjde k narušeniu bezpečnosti. Dokáže otvoriť žalúzie, rozblikať svetlá a zapnúť inštalovanou sirénu. Všetci v okolí tak budú hneď vedieť, ktorý dom je v ohrození.

Elektrická brána je doplnená o video intercom. Ten zaisťuje, že je z celého sveta možné zvoniacim sa návštevníkom domu hovoriť cez Loxone aplikáciu a prípadne ich aj pustiť na pozemok. V prípade poruchy či havárie vnútri domu môžete rovnako tak pustiť vchodovými dverami servisného technika, aby minimalizoval škody. Vstup do celého domu zabezpečujú NFC klávesnice.

Záhrada

Loxone ovláda zavlažovanie, ktoré sa v spolupráci s meteostanicou stará o trvalo zelený trávny porast a výživu všetkých rastlín. Spojenie s prírodou tento dom vyžaruje na prvý pohľad nielen zvonku. Vnútri hrá hlavnú úlohu drevo, z ktorého je vyrobený nielen nábytok na mieru, ale napríklad aj schodisko, dizajnové osvetlenie, alebo obloženie stropu a stien. To je v určitých častiach kombinované s vertikálnou zeleňou.

 

 

Pohľad na pasívnu drevostavbu

Stavba sa tiež zúčastnila súťažnej prehliadky Úsporný dom 2019, v ktorej sa na základe verejného hlasovania umiestnila na štvrtej priečke. Najdôležitejšie však samozrejme je, ako sa v ňom býva. Na to však majú majitelia jednoznačnú odpoveď: „Po tom, čo tu rok a pol žijeme, je spokojnosť maximálna, nič by sme nemenili.“

Pozrite si galériu projektu:

– Špeciálny Tip –

Chcete tiež realizovať podobné projekty?


Či už ako investor alebo inštalačná firma vďaka Loxone máte k dispozícii potenciál pre ovládanie a automatizáciu všetkého druhu. Využite bezplatné konzultácie s nami ako výrobcom systému alebo sa pozrite na možnosti spolupráce.

Chcem byť informovaný o novinkách