71 energeticky neutrálnych bytov v belgickom meste Lier

Lucia Pavkova
05/12/2023 in Referencie

Cieľom developera O3SHIFT bolo vytvoriť 71 CO2 negatívnych a klimaticky neutrálnych bytov. Požiadal o spoluprácu SEDS, dodávateľa hybridných vykurovacích systémov nezávislých na zdroji, a Loxone Partnera, spoločnosť iSmart. Výsledkom je udržateľný stavebný klenot v meste Lier. 

71 bytov rozmiestnených v troch budovách poskytuje obyvateľom udržateľné bývanie. V snahe o udržateľný rozvoj bol hlavný systém vykurovania zvolený SEDS (Sustainable Energy Distribution System). Tento inovatívny systém zaisťuje optimálnu teplotu a dodáva teplú vodu do všetkých bytových jednotiek. SEDS je nielen cenovo dostupný, ale aj šetrný k životnému prostrediu a poskytuje efektívne riešenie pre konvenčné inštalácie. V rámci tohto projektu dostal každý byt vlastnú jednotku SEDS, ktorá bola napojená na tepelné čerpadlo. Firma O3SHIFT hľadala spôsob, ako inteligentne riadiť všetky prvky a dosiahnuť väčšiu kontrolu nad pomermi v bytoch a prevádzkou jednotlivých subsystémov. Aby toho dosiahli, obrátili sa na Loxone Gold Partner, firmu iSmart, ktorá ponúka inteligentné riešenia na mieru pre každú implementáciu. Hodnota, ktorú iSmart pridáva do investície Loxone, je zrejmá už na prvý pohľad.

Všetky byty v O3 SHIFT Lier sú postavené z CLT (krížom lepeného dreva alebo krížom lepených drevených panelov). Tento stavebný materiál s negatívnymi emisiami CO2 je mimoriadne pevný, skvele izoluje, je dokonale vzduchotesný a poskytuje vysoký akustický komfort.

Vďaka systému SEDS má každý byt príjemnú vnútornú klímu s pasívnym podlahovým chladením a vykurovaním, v ktorom sú hlavnými zdrojmi energie geotermálna energia a solárne panely. Vďaka tomu je používanie fosílnych palív minulosťou.

Okrem toho došlo k výsadbe stromov, čím je uhlíková stopa projektu v podstate záporná (viac CO2 zachytí ako spôsobil).

Loxone preukázal vysokú kvalitu svojich produktov. Stabilita komponentov je bezkonkurenčná. Obzvlášť pôsobivý je bezplatný softvér, ktorý Loxone poskytuje pre efektívne programovanie projektov tohto druhu. Jeho implementácia je mimoriadne praktická a vďaka funkcii multiplikátora sme v tomto konkrétnom prípade dosiahli vysokú efektivitu práce. 

Tim Mertens

Business Developer, iSmart

Integrácia Loxone

„Vytvorenie spojenia medzi vykurovacím systémom a Loxone predstavovalo jednu z výziev tohto projektu“, hovorí Tijs Proost, digitálny architekt riešení v spoločnosti iSmart. „Užívateľ nastavuje požadovanú vnútornú klímu prostredníctvom Loxone a systém SEDS musí tieto nastavenia efektívne prevziať. “, dodal. V tomto prípade nechceli využívať tradičné ovládanie termostatom. Developer preferoval inteligentné riešenie pre kontrolu teploty, a preto bolo rozhodnuté v prospech efektívneho riadenia Loxone. Teplotný senzor integrovaný v tlačidle Loxone Touch meria aktuálnu teplotu v byte. Tieto údaje Loxone posiela do jednotiek SEDS prostredníctvom siete BACnet, ktorá bola vybudovaná v suteréne, kde sú všetky byty a jednotky pripojené do jedného celku. Vďaka tomu je vytvorený jednotný vykurovací systém, ktorý je riadený Loxone.

V každom byte sa tiež využívajú senzory prítomnosti na automatické riadenia osvetlenia a ďalších funkcií. Inteligentná logika pre automatické riadenie tienenia je zabezpečená pomocou meteostaníc, ktoré berú do úvahy požadovanú teplotu, aktuálnu teplotu vo vnútri a polohu slnka.

Loxone Miniserver

V súčasnosti pracujeme na vývoji dashboardu, ktorý bude zaznamenávať všetky teploty, parametre a spotrebu a ukladať ich do centrálnej databázy. Tento nástroj poskytne majiteľom možnosť centrálneho monitorovania, aby mohli sledovať, čo sa deje, a to nielen v prípade problémov. Okrem toho bude schopný zobrazovať fakturačné údaje. Aj keď momentálne pracujeme na tomto riešení, plánujeme ho v budúcnosti integrovať do Loxone, aby sme mohli ponúknuť ešte efektívnejšiu správu infraštruktúry.

Tijs Proost

Digital Solution Architect, iSmart

Nahliadnite do zákulisia

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách