Harmónia teploty a vzduchu: Čo je vnútorná klíma a aký význam má optimálne prostredie?


13/12/2022 in Know How

Príjemné teploty v kombinácii s ideálnym vzduchom – známe ako vnútorná klíma – majú významný vplyv na naše pohodlie. Najmä v uzavretých priestoroch. V tomto článku vám vysvetlíme, ako zaistiť ideálnu klímu v budove a čo všetko si pod touto témou predstaviť.

Vnútorná klíma? Čo to je?

Keď sa povie „vnútorná klíma“, väčšinou sa nám vybaví vnútorná teplota. To však nie je úplne správne, pretože vnútorná klíma zahŕňa všetky faktory, ktoré ovplyvňujú náš pobyt v uzavretých priestoroch. Tými hlavnými sú teplota, vlhkosť a kvalita vzduchu (obsah CO2). Ak nie sú vzduch a teplota v harmónii, bude to mať pravdepodobne vplyv na našu náladu, produktivitu aj zdravie.

Ikony znázorňujúce kvalitu vzduchu vo vnútornej klíme

Vzhľadom na to, že dnes trávime väčšinu času v kanceláriách a ďalších uzavretých priestoroch, je optimálna vnútorná klíma stále dôležitejším aspektom, ktorý ovplyvňuje kvalitu nášho života. Ako výrobcovia inteligentného systému automatizácie považujeme schopnosť riešenia tejto problematiky za kľúčovú. Naším cieľom je zabezpečiť všetkým obyvateľom inteligentných domov optimálnu vnútornú klímu tak, aby sa cítili pohodlne. A to všetko bez nutnosti ich zásahu.

Ako vyzerá optimálna vnútorná klíma?

Pozrime sa, ako sa automatizácia budov postará o správnu teplotu, vlhkosť a kvalitu vzduchu. Nižšie popísané riešenia je možné použiť ako v dome a byte, tak vo veľkých kancelárskych budovách, továrňach a komerčných objektoch. Väčšina úkonov sa vykonáva automaticky, bez zásahu človeka, čo vedie k oveľa väčšej presnosti a efektivite. Užívateľ však môže kedykoľvek vykonať zmeny ručne: pomocou tlačidla alebo aplikácie. Vnútorná klíma je, ako už bolo uvedené vyššie, zložená z nasledujúcich troch oblastí.

Optimálna teplota

Príliš vysoká alebo príliš nízka teplota spôsobuje nepohodlie. Optimálna teplota je ale napriek rôznym orientačným hodnotám veľmi individuálna. Zónová regulácia dosiahne správne podmienky v každej miestnosti zvlášť a prispôsobí sa vonkajším podmienkam. Výberom inteligentného riadiaceho systému si môžete byť istí, že kúrenie, klimatizácia alebo vetranie nebudú v neprítomnosti členov domácnosti alebo zamestnancov pracovať zbytočne. A nemusíte sa báť – inteligentný systém berie do úvahy aj sviatky a dovolenky.

Optimálna vlhkosť

Optimálna vlhkosť je dôležitá ako pre ľudské zdravie, tak aj stav budov. Nadmerná vlhkosť podporuje vznik plesní a príliš nízka vlhkosť môže viesť k podráždeniu pokožky a sliznice. Výhodou inteligentnej inštalácie je, že nemusíte riešiť samostatný senzor vlhkosti a montovať ho na steny. Tlačidlá Loxone Touch a Touch Pure, ktoré sa denne používajú na ovládanie osvetlenia, hudby a tienenia, majú zabudované senzory teploty a vlhkosti. Hodnoty sú automaticky prenášané do riadiacej jednotky, ktorá rozhoduje napríklad o tom, či sa má spustiť vetranie. Nemusíte robiť nič.

Optimálna kvalita vzduchu

Čerstvý vzduch zabraňuje bolestiam hlavy, únave a prenosu ochorení. Rieši to náš nový produkt Touch Pure CO₂ – tlačidlo so zabudovaným senzorom oxidu uhličitého, teploty aj vlhkosti. Zhromaždené údaje zo senzorov slúžia na automatickú reguláciu teploty a vetrania. Vy si môžete užívať čerstvý vzduch po celý deň. Navyše, pokiaľ sa v dôsledku požiaru zvýši koncentrácia CO₂, systém vás na nebezpečenstvo okamžite upozorní.

Produkty na reguláciu vnútornej klímy

Loxone ponúka množstvo produktov na udržiavanie ideálnej teploty, vlhkosti a kvality vzduchu v každej budove. Našu riadiacu jednotku Miniserver (káblová aj bezdrôtová technológia) môžete doplniť nasledujúcimi produktmi:

Optimálna vnútorná klíma v rôznych miestnostiach

Každá miestnosť slúži na iný účel. Z týchto dôvodov odporúčame nastaviť rôzne teploty a úrovne vlhkosti pre každú miestnosť zvlášť. Pravidelná výmena vzduchu pre perfektnú vnútornú klímu v každej miestnosti by mala byť samozrejmosťou.

Izba Optimálna teplota Optimálna vlhkosť
 Kúpelňa 23 °C 50 – 70 %
 Kuchyňa 22,5 °C 50 – 60 %
Pracovňa 22,5 °C 40 – 60 %
Obývacia izba 21,5 °C 40 – 60 %
Chodba 20 °C 40 – 60 %
WC 20 °C 40 – 60 %
Spálňa 18 °C 40 – 60 %

* Toto sú iba odporúčania na základe našich skúseností.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s nami váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A

Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A

Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách