Automatizácia budov: Rozhodujúci bude softvér


04/08/2020 in Technológie
Inteligentná elektroinštalácia už dávno nie je v slovenských stavbách rarita. Ročne sa zautomatizuje tisíce domov, bytov, tovární, kancelárií a iných malých či veľkých projektov. Doba je rýchla, technológie sa množia ako huby po daždi a pokrok nezastavíme. Automatizácia je dnes nevyhnutnosť a štandard aj pre ľudí, ktorí sa tomu bránia. Buď si skrátka kúpia automatizáciu ku každej technológii zvlášť alebo to urobia šikovne – systémovo.
Práca v Loxone Configu
Icon 01

Programovanie v PLC štýle – ale rýchlejšie

Programovanie je stále aj pre rad odborníkov na elektroinštalácie a TZB sprosté slovo, pretože je zložité a vyžaduje špeciálne znalosti. V prípade Loxone sa jedná skôr o parametrizovanie a zvládne ho skutočne každý. V Loxone Config je možné využiť viac ako 150 funkčných blokov, ktoré v sebe obsahujú stovky a tisíce programátorských hodín, ktoré môžete bezplatne využiť. To, čo sa veľakrát robí dni alebo týždne, sa tu zvládne za sekundy alebo minúty.
Môžeme tu nájsť štandardné logické alebo matematické operátory, časovače, rôzne oneskorenia, ale aj špeciálne vyvinuté funkčné bloky, ktoré umožnia pripraviť plne automatické ovládanie žalúzií v priebehu niekoľkých sekúnd. Vlastné regulátory pre vykurovanie, ktoré si sami spočítajú, kedy majú začať vykurovať podlahové vykurovanie, aby v daný čas bola miestnosť vykúrená, komunikujú so zdrojom a zmiešavačom a pod. Toto know-how je k dispozícii zadarmo všetkým a bez rozdielu. Zabalené do používateľsky prívetivého kabátika.
Icon 02

Vytvorenie vizualizácie

Keďže Loxone Miniserver obsahuje webový server, je štandardná súčasť každého projektu vizualizácie. Tá sa automaticky generuje pri každom nahrávaní programu. Čas, ktorý to šetrí, je enormný a výsledok je veľmi prehľadný a jednoduchý na obsluhu. Aplikácie, ktoré, sú zadarmo, sú vrátane pravidelných aktualizácií k dispozícii pre najrozšírenejšie platformy: iOS (iPhone, iPad, Mac), Android, Windows, Linux. K dispozícii je tiež samozrejme verzia pre webový prehliadač. Novinkou v Loxone Config 11 bude možnosť využitia vzdialeného prístupu bez nutnosti verejnej IP adresy a presmerovanie portov (vyžaduje Miniserver 2. generácie) a tiež prepojenie s Apple Watch.
Počítačová verzia aplikácie Loxone
Icon 03

Simulácia a ladenie v praxi

Loxone Config obsahuje tiež režim simulácie. Ten umožňuje efektívne odladenie programu mimo živú inštaláciu. Nie je pri tom potrebné mať žiadny HW a všetko sa robí virtuálne a z pohodlia stoličky domova. Perfektne sa hodí pri skúšaní náročnejších, ale aj štandardných logik.  Ak je už program nahraný v Miniserveru (centrálnej jednotke), je možné zapnúť LiveView, aby bolo vidieť, čo sa vo vnútri systému deje. V tomto režime je možné meniť aj vstupné aj výstupné hodnoty priamo z PC, bez toho aby ktokoľvek musel ovplyvňovať vstupy / výstupy fyzicky (tj. Jazdiť na miesto).
Icon 04

Plánovanie projektu

Loxone Config vyrastal na rezidenčných projektoch, ktoré sa dajú do veľkej miery štandardizovať, a z toho dôvodu vznikla plánovačka projektov priamo ako jeho súčasť. Vo veľmi krátkej dobe umožňuje navrhnúť projekt, vygenerovať kalkuláciu a tiež program. Veľmi jednoduché a šetriace čas.
Práca v Configu
Icon 05

Rozsiahla dokumentácia v češtine

Aby bola práca čo najjednoduchšia, je celý SW lokalizovaný do češtiny (vrátane aplikácií pre ovládanie). Aj keď veľa ľudí už angličtinu ovláda, aj tak je to určite oveľa komfortnejšie, a najmä pre koncových používateľov dôležitý rozhodujúci faktor. Online sú potom k dispozícii aj videá a vzorové príklady. Ak ani to nepomôže, môžete sa obrátiť na českú bezplatnú podporu priamo u výrobcu.
Aplikácia Loxone
Icon 06

Automatické programovanie

Pre štandardizované projekty v rezidencii je potom možné využiť aj automatické programovanie. Vďaka nemu je možné vytvoriť automatické funkcie naozaj v rekordnom čase. Tieto funkcie sú vyskúšané a veľmi dôkladne prepojené v jeden funkčný celok. Programovanie týchto funkcií a vytvorenie vizualizácie je mnohokrát na iných systémoch buď priamo nemožné, alebo vyžaduje týždne programovania a ladenia chýb.
Icon 07

Bezplatné vyskúšanie aj bez zariadenia 

  Koncom apríla je oznámená navyše nová generácia Loxone Config s poradovým číslom 11. Ide o jednu z najvýznamnejších verzií v histórii spoločnosti, ktorá celý systém ešte viac posúva do sveta veľkých projektov a špeciálnych aplikácií.

  • Schéma systému, ktorá umožňuje nahrať obrázok a umiestniť na ňom funkčné bloky – vynikajúca napríklad na projekty MaR
  • Funkčný blok pre automatickú reguláciu jasu v priestore
  • Podpora SIA DC-09 (Miniserver druhej generácie)
  • Funkčný blok pre Ambient Assisted Living
  • Pripojenie cez internet bez nutnosti verejnej IP adresy a presmerovania portov (Miniserver 2. generácie)
  • Podpora Apple Watch
  • A ďalšie

Tieto a ešte viac funkcií sú súčasným aj budúcim zákazníkom k dispozícii úplne zadarmo a to jednoduchou formou aktualizácie. Väčšinou sú vydávané 2 verzie do roka, a to už viac ako 10 rokov.

Icon ...
Špeciálny tip: Vyskúšajte si Loxone softvér napríklad hneď. Je zadarmo na stiahnutie aj používanie:

Chcem byť informovaný o novinkách