Moderná stanica na balenie vajec je automatizovaná s Loxone


14/04/2022 in Referencie

Automatizácie v mnohých oblastiach sa spoločnosť WADEN GmbH v Prinzhöfte pri nemeckých Brémoch dočkala už v roku 2018. Na približne 3 000 m² výrobných plôch a 600 m² kancelárskych priesotorv preberá rad monitorovacích a riadiacich úloh celkom 5 Miniserverov.

Bol som vtedy vedúcim prevádzky vo Waden GmbH a hľadal som systém, ktorý by dokázal riadiť našu budovu a jej technické vybavenie „zeleno a inteligentne“.

Spoločnost Loxone som už poznal z osobného života – je to môj veľký koníček – a vedel som, že spoločnosť Franz Holthaus Elektro GmbH je skúseným Loxone Partnerom.

Loxone a Franz Holthaus Elektro GmbH ešte viac predbehli moje očakávania, ktoré neboli práve nízke.

Dnes som konateľom spoločnosti RPL Technik & Service GmbH & Co. KG a tým pádom som sám Loxone Partnerem.

Andre Runnebaum

Konateľ, RPL Technik & Service GmbH & Co. KG

Fakty

Krajina:
Nemecko



Spoločnosť:
WADEN GmbH



Plocha (s automatizáciou):
3 000 m² – výroba
600 m² – kancelárie



Loxone Partner:
Franz Holthaus Elektro GmbH
RPL Technik & Service GmbH & Co. KG



Komponenty Loxone:
5 Miniserverov (Client / Gateway)
DI Extension
Relay Extension
DALI Extension
Modbus Extension
IR Control Air
NFC Code Touch
Meteostanica
Caller Service
a ďalšie

S čím Loxone pomohol?

Okrem mnohých typických funkcií automatizácie budov, ako je riadenie osvetlenia (cez DALI alebo digitálne výstupy), tienenie (pomocou Relay Extension) a poplašného systému, sa spoločnosť WADEN GmbH dočkala mnohých individuálnych riešení.

Sme Loxone Partnerom od roku 2011 a za tú dobu sa nám podarilo nazbierať veľké množstvo skúseností vo viac ako 120 projektoch Loxone – či už išlo o rodinné domy alebo komerčné projekty. Vďaka veľkému množstvu otvorených rozhraní sme mohli presne reagovať na individuálne potreby zákazníka. Jednoduchosť integrácie je neporovnateľná s inými systémami na trhu. Teraz plánujeme rozšírenie automatizácie do ďalšej existujúcej budovy s rozlohou 10 000 m².

Paul Gruslak

Projektový manažer, Franz Holthaus Elektro GmbH

Riadenie systému stlačeného vzduchu

Individuálne nastaviteľný tlak pre konkrétne stroje, sledovanie minimálnych a maximálnych hodnôt, automatické prepínanie medzi kompresormi v prípade poruchy alebo po uplynutí stanovenej doby, automatické vypnutie po ukončení výroby a mnoho ďalšieho. Úlohy riadenia systému stlačeného vzduchu sú rôznorodé. Zaručujú plynulý výrobný proces a maximálnu energetickú účinnosť.

Centrálny systém hlásenia porúch

Rôzne stroje vo výrobe – napríklad vzduchové kompresory, vykurovací systém, chladiace stroje a systém úpravy vody – sú plynule monitorované prostredníctvom rôznych digitálnych vstupov (DI Extension a Miniserver) a získané dáta sú dokumentované.

V prípade odchýlok od cieľových hodnôt sa v reťazci alarmov prostredníctvom služby Caller Service uskutoční volanie s vopred nastavenou správou. Okrem toho je všetkým príslušným osobám zaslaná push notifikácia alebo e-mail.

Dôležité sieťové zariadenia sú tiež nepretržite monitorované prostredníctvom modulu „Ping“ a porucha je okamžite hlásená.

Dva obzvlášť dôležité sieťové servery sú navyše monitorované prostredníctvom merača spotreby energie s pulzným výstupom. Ak je očakávaná spotreba energie prekročená alebo naopak nie je dosiahnutá, zodpovedné osoby sú okamžite informované.

budova společnosti Waden

Prístup a príjazd

Prístup
Prístup do areálu je riadený celkom 4 interkomami. Okrem niekoľkých tlačidiel zvončeka pre rôzne oddelenia majú integrovanú čítačku RFID a umožňujú všetkým oprávneným osobám ľahký prístup do priestorov prostredníctvom čipu RFID. Zároveň zaznamenávajú každé otvorenie.

Externí návštevníci používajú rôzne zvončeky. Požiadavka na prístup je odovzdaná príslušnému oddeleniu, ktoré naň môže reagovať pomocou telefónneho systému alebo tabletu a prípadne otvoriť dvere.

Príjazd
Systém závor je ovládaný pomocou digitálnych vstupov, ktoré v prípade potreby uvoľňujú prístup v závislosti na niekoľkých stavoch.

Oprávnené osoby jednoducho otvoria závoru pomocou čipu RFID na interkome. Dodávatelia dostávajú od spoločnosti časovo obmedzené alebo jednorazové kódy a pre prístup mimo otváracej doby používajú NFC Code Touch. Externí návštevníci sa zase ohlasujú cez videovrátnika.

Pokiaľ zostanú závory otvorené dlhšiu dobu, sú príslušní zamestnanci ihneď informovaní prostredníctvom služby Caller Service a push notifikácie.

Pokiaľ sa spustí požiarny poplach, zábrany sa automaticky presunú do bezpečnostnej polohy a umožnia hasičom voľný prístup do objektu.

Monitorovanie dverí

Potravinárske podniky sú prísne kontrolované, preto sú z bezpečnostných dôvodov každé dvere vo výrobe monitorované pomocou Okenných a dverových kontaktov. Pokiaľ dôjde k otvoreniu vonkajších dverí, spustí sa vďaka Audioserveru akustický alarm cez inštalované reproduktory. Vedúci smeny je navyše informovaný volaním prostredníctvom služby Caller Service.

Energetický management

Spoločnosť WADEN GmbH zaznamenáva údaje o elektrine, plyne, vode a rekuperácii tepla vďaka Loxone. Dáta sa zbierajú prostredníctvom protokolu TCP Modbus alebo digitálnych vstupov.

Multimédiá

Rad priestorov je vybavený reproduktormi od Loxone. V kombinácii s Audioserverom nielen prehrávajú hudbu, ale taktiež signalizujú prestávky, informujú o poruchách, oznamujú návštevy a sú súčasťou zabezpečovacieho systému.

Vykurovanie a chladenie

Systém vykurovania
Vykurovací systém bol vybavený 1-Wire teplotným senzorom a riadi zmiešavače a obehové čerpadlá na výrobu, skladovanie a podlahové rozdeľovače pomocou impulzov 0-10 V.

Ventily množstva tepla a stropné ohrievače vo výrobných halách sú tiež vykurované s reguláciou otáčok cez analógové výstupy (0-10V).

Rekuperácia tepla
Pomocou dvoch energetických ventilov Belimo sa pomocou protokolu TCP Modbus presne určuje prietok a prebytok energie stlačeného vzduchu a prenáša sa do zásobníka s objemom 2 500 litrov vo vykurovacom systéme.

Zariadenie vo výrobe

V prípade prebytku sa v zime privádza do výrobnej haly pomocou regulačného systému klapiek a v lete sa vyvádza von. Pokiaľ energia v zásobníku nestačí, spustí prípadne automaticky plynový kotol 0-10V.

Strešné okno
Strešné okná vo výrobe slúžia tiež na vykurovanie alebo chladenie. V závislosti na dennej dobe a vonkajšej teplote sa otvárajú alebo zatvárajú pomocou digitálnych výstupov. Strešné okná sa neotvoria pri daždi a silnom vetre, aby nedošlo k poškodeniu zariadenia vo vnútri.

Zariadenie vo vnútri budovy

Vetranie

Výroba
Najmä v zime môže kondenzácia na vajciach spôsobiť problémy pri spracovaní. Aby sa tomu zabránilo a bolo možné regulovať vlhkosť vo výrobe, je dodatočne nainštalovaný ventilačný systém riadený pomocou analógových výstupov (0-10 V) v závislosti od aktuálnej vlhkosti, teploty a času.

Kancelárie
V kanceláriách zaisťujú čerstvý vzduch vetracie systémy Leaf s integrovanou rekuperáciou tepla. Ich integrácia zaberie iba niekoľko kliknutí myšou.

Automatizovaná predajňa

Spoločnosť WADEN GmbH má voľne prístupnú predajňu, ktorá však nemá nepretržitú personálnu obsluhu. Keď zákazník vstúpi do obchodu, detektory pohybu to zaznamenajú a spustia hudbu prostredníctvom Audioserveru. Aktivujú sa 2 televízory a prehráva sa ilustračný film spoločnosti, ktorý je uložený na USB zariadení. Okrem toho je personál informovaný o prítomnosti zákazníkov hlásením „Návštevníci v predajni“. Okrem otváracieho času sú televízory odpojené od elektrickej siete prostredníctvom zásuvky Smart Socket Air.

predajňa

Zavlažovanie zelených plôch

V areáli sa nachádzajú rôzne zelené plochy. Tie sú zavlažované úplne automaticky v závislosti od dennej doby, vonkajšej teploty a dĺžky trvania zrážok. Teplota a trvanie dažďa sa meria pomocou Meteostanice. Elektromagnetické ventily zavlažovacieho systému sú ovládané pomocou digitálnych výstupov.

© Foto: WADEN GmbH

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma

Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom

Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzutlácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách