Luxusný hotel Mandarin Oriental, Prague aj kancelária zrazili spotrebu za audio

Daniel Gahleitner
05/12/2022 in Know How

Niekedy stačí malá zmena pre pôsobivý výsledok. V prestížnom hoteli Mandarin Oriental, Prague sa rozhodli rozšíriť a inovovať audio systém, aby bola jeho prevádzka úspornejšia a tým pádom aj ekologickejšia. Úspora vo veľkých budovách môže byť skrátka obria. Riadenie zvuku s Loxone Audioserverom má až 6× nižšiu spotrebu.

Stačí malá fialová krabička a inteligentné ozvučenie pre hotelové sály, šatne, fitness a ďalšie miestnosti je na svete.

Hotel Mandarin Oriental, Prague, ktorý často víta aj významných hostí, sa rozhodol pre inováciu a rozšírenie audia. Preto oslovil Loxone Partnera, spoločnosť Fidotech. „Mali sme dve možnosti. Pridať rovnaký hardvér, ako je ten existujúci, ktorý zahŕňa pomerne objemný server a k nemu zosilňovač. V takom prípade by sme však nevyužili potenciál úspor, ktoré prináša dnešné možnosti,“ vysvetľuje zástupca dodávateľa Michal Kubíček.

Pre riadenie reproduktorov tak zvolil Audioservery, riadiace jednotky pre inteligentný multiroom audio. Tie teraz riadia 8 zón audia, ktoré tvoria predovšetkým spoločné priestory hotela. Výsledok? Riešenie má teraz maximálny príkon 400 W. Prvý, menej úsporný variant si zo siete môže brať až 1200 W. Ročný rozdiel príkonu je (pri počítanej 10-hodinovej prevádzke po 365 dní) 4,38 MW oproti 1,46 MW.

„Riešenie ušetrilo aj priestor. Audioservery sa hravo zmestia do klasického rozvádzača,“ pridáva Michal Kubíček.

bar
Audioserver navyše ako zosilňovač triedy D disponuje 90% účinnosťou a teda výrazne nižšou spotrebou energie v porovnaní s bežne využívanými audiosystémami s vyšším príkonom.

A teraz sa pozrime nie na rozdiel v maximálnom príkone, ale v reálnej spotrebe.

Spotreba v kancelárii je 6,5× nižšia

Zaujímavé porovnanie prináša aj príklad priamo z českobudějovického sídla tuzemskej pobočky Loxone, kde v poslednom čase došlo k výmene riadenia audiosystému. Takto sme namerali úsporu:

Štandardný riadiaci server s 2 zosilňovačmi a 24 reproduktormi za hodinu spotreboval 212 W. Oproti tomu Audioserver si pri rovnakej prevádzke vyžaduje len 33 W. To je až 6,5× menej!

Muž ukazuje Audioserver
Pokiaľ počítame, že je audio v prevádzke 240 pracovných dní pri 12 hodinách bežnej prevádzky a 12 hodinách stand-by režimu – rozdiel je 684 kWh oproti 118 kWh! Čo urobí v zúčtovaní rozdiel niekoľko stoviek eur (280 € X 48 €). A čím vyššie priestory a viac zón, tým sa úspora zvyšuje.

Toto bola ideálna situácia, kedy sú zosilňovače plne využité. Pokiaľ by sme chceli pridať čo i len 1 reproduktor navyše, pôvodné riešenie by vyžadovalo celý veľký zosilňovač navyše. Pri aktuálnom, úspornom riešení by stačilo pridať Stereo Extension.

A vráťme sa ešte k technickým štítkom a maximálnemu príkonu, kde sú čísla ešte zaujímavejšie. Teda aké úspory môžeme maximálne počítať.

Pôvodné riešenie

→ Maximálna spotreba 3 250 W

Po prevode na kW vynásobíme burzovou cenou elektriny za 1 kWh:
3,25×0,41 € = 1,33 €/h

V prevádzke 12 hodín denne, 240 dní v roku:
1,33×12×240 = 3 837 € (ročné náklady pri dnešnej cene elektriny)

Aktuálne riešenie

→ Maximálna spotreba 540 W

Po prevode na kW vynásobíme burzovou cenou elektriny za 1 kWh:
0,54×0,41 € = 0,22 €/h

V prevádzke 12 hodín denne, 240 dní v roku:
0,22×12×240 = 633 € (ročné náklady pri dnešnej cene elektriny)

⇒ Úspora až 3 200€ !

Výhody inteligentného multiroom audia vo veľkej budove

Pri zavádzaní audia je tak v dnešnej dobe oveľa výhodnejšie zvoliť automatizáciu – Audioserver. Nie všade sú potrebné supervýkonné audio zostavy, ktoré navyše produkujú viac tepla a zvyšujú tak spotrebu aktívneho chladenia. Audioserver sa postará o zvuk ako v bežnej domácnosti, tak v kanceláriskej budove, spomínanom hoteli, reštaurácii a ďalších veľkých budovách. S oveľa nižšími nárokmi na spotrebu, ale perfektným výsledkom.

Zaistí vhodný a absolútne synchrónny hudobný podkres do každej miestnosti. Je možné kombinovať rovnakú hudbu v niekoľkých miestnostiach, prípadne môže mať každé oddelenie firmy či časť hotela inú muziku.

Ďalej šetrí aj tým, že ovláda hudbu na základe prítomnosti. Prečo by napríklad na toaletách v lobby mala bežať hudba neustále? Spustí sa len vtedy, keď je niekto vo vnútri. Spúšťanie a vypínanie audia je možné nadviazať aj na prevádzkové hodiny budovy alebo odchod posledného zamestnanca.

S inteligentným audiom navyše investor získa bonusové funkcie, ktoré z nej robia skutočne inteligentnú budovu:
ikona šipky
Zabezpečenie – Reproduktory môžu byť zapojené do alarmu, prehrajú ho vo všetkých nastavených zónach. V prípade vlámania, ale aj požiaru alebo úniku vody (nutné integrovať okenné a dverové kontakty, respektíve dymové či záplavové senzory).
ikona šipky
Inteligentný zvonček – Pri napojení na Interkom je možné prehrávať z reproduktorov zvuk zvončeka. V miestnostiach, kde to dáva zmysel. Napríklad pri recepcii. Naopak v miestnosti ajťákov sústrediacich sa len na prácu, je zvonček odpojený.
ikona šipky
Text-to-speech – Z reproduktorov zaznie text prevedený na reč, pokiaľ dôjde k nejakej neočakávanej situácii v systéme.
ikona šipky
Individuálne hlášky – Chce vedúci kancelárie zvolať všetky oddelenia na mimoriadny meeting do zasadačky? Stačí nahrať hlášku v aplikácii a prehrať vo všetkých zónach.
ikona šipky
Pre každý čas a situáciu – Napríklad v reštaurácii hrá kuchárom energická hudba po celý deň. V priestore pre hostí sa v hodinách obeda spustí pohodová melódia alebo playlist s aktuálnymi hitmi. O 17 hodine sa potom audio automaticky prepne na salónnu hudbu, ktorá vytvorí správnu atmosféru pre pokojnú večeru.
ikona šipky
Ovládanie – …intuitívne v aplikácii či na elegantnom tlačidle, ktorým sa ovláda aj svetlo a žalúzie. Prípadné manuálne ovládanie je tak oveľa jednoduchšie a zjednotené.
ikona šipky
Inteligentná budova – Audioserver je súčasťou univerzálneho systému Loxone. Ten je možné kedykoľvek, ľahko a rýchlo rozšíriť. A to aj formou bezdrôtovej technológie. Inteligentné automatické riadenie môže získať aj osvetlenie, tienenie, vykurovanie či chladenie, ventilácia, prístup a ďalšie technológie v budove. To všetko v jednom riešení, netreba kupovať ďalšie, jednoúčelové systémy.

Opýtajte sa zdarma

Prekonzultujte s námi váš projekt alebo sa staňte Loxone Partnerom v niekoľkých krokoch!

A
Konzultácia projektu zdarma
Zvažujem vo vlastnom projekte využiť Loxone a rád by som získal viac informácií.

A
Stať sa partnerom
Rád by som sa opýtal, v čom spočíva partnerstvo s Loxone a ako na to.

Konzultácia projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stať sa partnerom

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chcem byť informovaný o novinkách