Domotica bij dementie

Meer comfort, meer veiligheid

Loxone domotica verhoogt het comfort en de veiligheid voor mensen met dementie. Ontdek snel hoe onze oplossingen het leven van deze mensen gemakkelijker maakt.

 

Symptomen van dementie

De symptomen van iemand met alzheimer of een andere vorm van dementie verschilt van persoon tot persoon. Toch valt het op dat enkele klachten vaak terugkeren:

 

Vergeetachtigheid

Er is een verschil tussen vergeetachtigheid en dementie. ‘Normale’ geheugenklachten hebben geen impact op je dagelijks leven niet. Je vergeet bijvoorbeeld iemands naam. Maar je weet wel wie je bedoelt. Bij dementie zijn deze klachten vele malen erger.

Problemen met handelingen

Gewone dingen verlopen steeds moeilijker. Aankleden, koffie zetten, maaltijden bereiden… dat gaat allemaal niet meer zo soepel. Je moet steeds harder nadenken bij deze dagelijkse handelingen.

Sociaal gedrag

Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen, van verwarring tot achterdocht. Minder sociaal zijn kan ook een symptoom zijn. Iemand met dementie trekt zich terug en gaat minder naar buiten.

Domotica als hulpmiddel

De technologie van Loxone helpt om het leven van mensen met dementie, maar ook dat van hun familie, aangenamer te maken.

Passieve controle

Familieleden van de bewoners houden graag een oogje in het zeil. Dankzij onze passieve controle hoeft men niet in te boeten op privacy. Deze controle maakt gebruik van sensoren zoals aanwezigheidssensoren om in geval van nood geselecteerde contactpersonen te verwittigen.

Bescherming

Dementerenden vergeten soms zaken, zoals een elektrische verwarming uitschakelen. De domotica van Loxone schakelt die automatisch uit na verloop van tijd om brand te voorkomen. Gaat het toch mis, dan melden slimme rookmelders het gevaar. Daarnaast gebruikt het domoticasysteem nog watersensoren om een overlopend bad of een kapotte wasmachine te detecteren.

Reminders

Met behulp van akoestische en visuele boodschappen worden de bewoners herinnerd aan bepaalde taken, bijvoorbeeld een text-to-speech opdracht om medicatie te nemen of een rode lichtimpuls wanneer de garage na 21u nog open staat.

Leefpatronen

Onze domotica brengt ook leefpatronen in kaart, zoals het aantal toiletbezoeken. Deze patronen kunnen erg nuttig zijn voor zorgverleners. Het laat hen toe om snel in te spelen op onverwachte veranderingen.

 

Voorbeelden van domotica bij dementie

Benieuwd hoe zorgdomotica wordt toegepast bij bewoners met dementie? Ontdek enkele interessante toepassingen:

Automatische
verlichting

De verlichting gaat aan wanneer iemand binnenkomt en uit als de kamer leeg is. Op deze manier vergeet men niet om lampen te doven, wat de energiefactuur verlaagt. 

Individuele
ruimteregeling

Ouderen die vaak stilzitten hebben het sneller koud. Met de slimme klimaatregeling van Loxone genieten de bewoners in elke ruimte van de perfecte temperatuur. 

Slimme
beveiliging

Rookmelders, watersensoren, video-intercom, aanwezigheidssensoren, deurcontacten… de zorgdomotica van Loxone biedt een breed arsenaal aan beveiligingsoplossingen.

Slimme
toegangscontrole

Dankzij de camera van de Loxone Intercom ziet de bewoner wie er aanbelt. Het is zelfs mogelijk om een logboek bij te houden van alle personen die de woning betreden (familie, zorgpersoneel, enz.).

Paniek-
knop

Een populaire toepassing van domotica voor mensen met dementie is een paniekknop. Die stuurt een melding (bericht of telefoonoproep) naar vooraf geselecteerde contactpersonen.

Andere
functies

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van functies die het leven van bewoners vereenvoudigen. Er zijn nog honderden andere mogelijkheden. Bespreek ze met je Loxone Partner.

Dankzij de domotica van Loxone hebben we een betere ondersteuning voor bewoners met dementie/alzheimer gecreëerd. De technologie vervult vele taken op de achtergrond. Met alle functies die Loxone aanbiedt, kunnen we de bewoners nog meer zekerheid geven. Dit is zeer belangrijk op momenten dat er geen toezichthouder in de woning aanwezig is. In geval van nood worden verzorgers automatisch op de hoogte gebracht.

Brigitte Swoboda

Bestuurslid, Lebenshilfe OÖ

– Meer weten? –

Maak kennis
met Loxone


Wil je meer weten over de mogelijkheden van Loxone domotica bij dementie? Contacteer ons voor meer informatie. Gratis en vrijblijvend.