Smart Sockets in residentiële gebouwen

Introductie: Smart Sockets gebruiken om het energieverbruik te monitoren en apparaten die niet in gebruik zijn uit te schakelen om de kosten te verlagen en het gebruikerscomfort te verhogen

Hoewel een woning niet zo complex of grootschalig is als een bedrijf, kunnen mensen toch een groot aantal apparaten gebruiken die stroom nodig hebben. Ons dagelijks leven is sterk afhankelijk van elektriciteit: het helpt bij essentiële taken zoals het van stroom voorzien van een laptop voor wie thuiswerkt en draagt bij aan onze levenskwaliteit door een elektrische deken warm te houden. Net als alle elektrische apparaten verbruiken deze apparaten een bepaalde hoeveelheid stroom telkens als ze worden ingeschakeld.

Apparaten die op stand-by staan, zoals computers en laptops, tv’s en camera’s, spelconsoles en opladers enz. kunnen “energievampieren” worden, vooral als je het verbruik bij elkaar optelt. Zelfs wanneer deze apparaten in stand-by staan, verbruiken ze stroom.

Dit kan bijdragen tot aanzienlijke energieverspilling over langere perioden, vooral wanneer er meerdere apparaten bij betrokken zijn, wat het moeilijk maakt om de elektriciteitsstroom te lokaliseren en de meest verspillende apparaten te identificeren. Het geaccumuleerde energieverbruik leidt tot hogere elektriciteitsrekeningen voor eigenaars en huurders. In de loop van het jaar kunnen deze kosten aanzienlijk oplopen, wat vooral lastig kan zijn tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming aan moet blijven.

Het is niet handig om van bewoners te verwachten dat ze rondlopen in hun huis en apparaten uitzetten bij de stekker telkens ze het huis verlaten, alleen maar om energie te besparen. Bestaat er dan een systeem dat dit voor ons kan doen? Bovendien, zou het niet geweldig zijn als datzelfde systeem ons op afstand controle zou geven over apparaten die in ons huis zijn aangesloten – zodat we nooit meer naar huis hoeven om te controleren of bijvoorbeeld de stijltang nog aanstaat?

Oplossing: Hoe de energiemonitoringsfunctie instellen en de functie ‘Stand-by Killer’ in werking stellen

Met extra softwarefuncties die door jou als Loxone Partner worden geconfigureerd, kan de Loxone Smart Socket helpen om energieverspilling te verminderen en de rekeningen te verlagen door “energievampieren” te identificeren, vooral apparaten die stand-by staan, en door het smart home systeem of handmatige tussenkomst toe te staan deze uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt.

De Smart Socket Air is in wezen een schakelbaar relais op basis van de Loxone Air technologie. De software maakt het verschil. Eén van de onderscheidende kenmerken is de mogelijkheid om gegevens over het energieverbruik te leveren voor elk apparaat dat is aangesloten. Dit geeft direct inzicht in welke apparaten of toestellen het meeste stroom verbruiken, zodat huiseigenaren en bewoners weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun verbruikspatronen. Met de intelligente automatisering van Loxone kan de Smart Socket Air bovendien worden geprogrammeerd om apparaten uit te schakelen als ze niet worden gebruikt, zodat er alleen elektriciteit wordt verbruikt wanneer dat nodig is. Ook als er zonnepanelen aan de installatie zijn gekoppeld, kun je instellen dat bepaalde apparaten worden ingeschakeld om gebruik te maken van groene energie. Dit resulteert niet alleen in aanzienlijke energiebesparingen, maar kan ook helpen bij het verlagen van de elektriciteitsrekening en zorgen voor gemoedsrust.

In combinatie met de Smart Socket Air kunnen je klanten met de Loxone App hun verbruiksgegevens en de in- en uitschakelstatus van hun apparaten controleren en indien nodig op afstand de schakelaar omzetten, waar dan ook.

Laten we eens kijken naar een echt voorbeeld van kostenbesparing:

Aan dit tv-toestel is een slim stopcontact toegevoegd dat het stand-byvermogen bewaakt om te zien hoeveel energie er wordt verspild wanneer de gebruiker niet thuis is. Het tv-meubel heeft een tv, een slimme speaker, een spelconsole, een draadloze Qi-oplader voor een smartphone en een smartwatch. Al deze apparaten laten je geloven dat ze op stand-by staan omdat ze niet worden gebruikt als de gebruiker niet thuis is.

Op de screenshots kunnen we echter zien dat het stand-byvermogen van het tv-toestel 24Wh is, en we kunnen zien dat de gebruiker deze apparaten eigenlijk maar 4 uur ’s avonds gebruikt. Dit betekent dat er gedurende 20 uur per weekdag elk uur 24W wordt verspild en dit kost de gebruiker ongeveer tientallen euro per jaar. Als je bedenkt dat dit een vrijgezellenflat is met één slaapkamer, is dit een aanzienlijk deel van de energierekening van de gebruiker. Dit is een goed voorbeeld van hoe een slim stopcontact die verspilling meteen kan elimineren.

Opmerking: veel huishoudelijke consumentenapparaten hebben een intern uitschakelproces dat ze moeten volgen voordat ze via het stopcontact kunnen worden uitgeschakeld, bijvoorbeeld smart-tv’s, spelconsoles, enz. Daarom moet de gebruiker deze apparaten nog steeds uitschakelen via bijvoorbeeld de afstandsbediening en niet volledig vertrouwen op het uitschakelen van de stroom door de Smart Socket Air.

Hardware:

Configuratie:

 

Download het voorbeeldconfiguratiebestand:

Smart Sockets in residential buildings

14.4.9.25

Video:

 

Plaatselijke voorschriften en normen moeten worden nageleefd. De inhoud van deze pagina gaat uit van bepaalde aannames met betrekking tot installatie. De informatie hierin vervangt niet de contextuele kennis van een Loxone Partner. Raadpleeg een Loxone Partner als professioneel geïnstalleerde oplossing om één van de functionaliteiten in deze Use Case te realiseren.