Vinný sklípek v Brně: Hlídá teplotu, vlhkost i skvělou atmosféru


9 března, 2020 in Reference

Přátelské vztahy se sousedy a společná láska k vínu. Jednoduchý důvod pro stavbu vinného sklípku v Brně přímo mezi pozemky. Sklípek slouží kromě uchovávání vín ve dvou samostatných boxech i k posezení ve společenské místnosti. Loxone zde hlídá teplotu i vlhkost a stará se o osvětlení, hudbu i zabezpečení.

Fakta

Lokalita: Brno – Venkov


Výstavba: 2018–2019


Dokončení: listopad 2019


Loxone Partner:  SmaRD by Category


Vlastní vinný sklípek je jistě snem mnoha lidí, máte vinařskou tradici v rodině?

Na začátek bych zmínil, že se nejedná o standardní vinný sklípek k výrobě vína, je to spíš takový prostor pro posezení s kamarády a kójemi pro uložení vína.
Vinařskou tradici? Vůbec ne, pocházím z Vysočiny, kde se pěstují brambory a obilí. Vše ostatní zmrzne. 🙂 K vínu mě přivedl můj kamarád a současný šéf až během studia na vysoké škole. A nadchlo mě to natolik, že od té doby je to můj velký koníček.

Kdy jste začal přemýšlet o jeho realizaci?

První sklípek jsem si udělal už během školy právě na Vysočině. Když jsem se však odstěhoval do Brna, víno nebylo kde skladovat 🙂
Proto jsem se společně se se sousedy a našimi velkými kamarádi rozhodli postavit sklípek uprostřed mezi pozemky. Sklípek se skládá ze společenské místnosti a dvou samostatných boxů pro uchování vín.

 

Ve vinném sklípku jste se rozhodl mnoho věcí automatizovat. Co vás k této myšlence vedlo?

Jelikož se jedná o prostor pro uchování vína, chtěli jsme automaticky hlídat teplotu s vlhkostí a také sklípek zabezpečit. Ostatní automatizace už byla jen pro komfort.

Proč jste se rozhodl zrovna pro Loxone?

Chytrou elektroinstalaci Loxone máme v rodinném domě již několik let, jak my, tak sousedé. Jelikož jsme ze systému stále nadšení, o ničem jiném jsme neuvažovali.
Navíc Loxone se posunulo během pár let ještě o kus dál, například pomocí Touch Pure ovládáme celý sklípek, a navíc tam designově dokonale sedne.

Jak jste byl spokojen s prací instalační firmy SmarRD by Category ?

Na rovinu nejsme asi úplně standardní klienti, hodně si vymýšlíme 😀 Ale právě proto jsme si vybrali SmaRD by Category, kteří nám realizovali i rodinný dům.
Výhodou je, že mají vlastní projekci, kde ve spolupráci s techniky a programátory vše vymyslí a zkreslí. Během 2 sezení jsme se na všem dohodli.
Navíc je také vidět velký progres od stavby RD až do dnešní doby. Takže spolupráci hodnotím velmi kladně.

 

 

Jaké funkce ve Vašem vinném sklípku nejvíce oceňujete? A jak na automatizaci reagují ostatní návštěvníci?

Ve sklípku máme asi 15 stmívatelných světelných okruhů, ovládání jedním tlačítkem v různých náladách je úžasné a vytvoří příjemnou atmosféru. Pomocí pohybového čidla a magnetu ve vstupních dveřích se automaticky spustí hudba a nastaví světelná scéna. Zároveň to funguje jako zabezpečení. Pokud je potřeba, na dálku si spustím infra panel a zatopím ve společenské místnosti. Teplota je automaticky hlídána, stejně jako vlhkost. V případě nízké teploty se automaticky spustí topení nebo zapne odvlhčovač.

Vinný sklípek je krátce po dokončení, jste zatím s jeho funkcemi spokojen?

Zde musím vyzvednout Pana architekta Ondru Bořila, který sklípek navrhl po designové stránce a dokonale se nám trefil do noty. Ve spojení s chytrými funkcemi a dalšími technologiemi to dělá právě ten nestandardní vinný sklípek, který zmiňuji hned v první větě. Takže: Ano jsem. 🙂

 

 

Rozhovor s Loxone Partnerem

S jakým zadáním za vámi zákazník přišel?

Chtěl zrealizovat své představy o místě pro vychutnávání vína a setkávání s přáteli, které by bylo tak zautomatizované, aby mu šetřilo čas při zajišťování jeho chodu a zároveň bylo zajímavé designově. Přál si kompletní ovládání vinného sklepa od jeho zabezpečení, přes ovládání osvětlení, teploty a větrání až po audio. Jako realizátoři jsme měli volnou ruku vše vymyslet tak, aby sklípek jako celek fungoval a tento náš návrh následně uvést do praxe.

Bylo něco, na co kladl zvláštní důraz?

Protože se jedná o prostor, kde tráví jen určitý čas, tak samozřejmě zabezpečení. A také řízení osvětlení, které umožňuje střídání světelných nálad a zajistí, spolu s audiem, tu správnou atmosféru. V rámci prostoru sklípku je 16 samostatných světelných okruhů, které lze spínat v různých scénách bez toho, aby byl prostor zbytečně rušen množstvím vypínačů. Jeden Touch Pure umožní jednoduše ovládat vše, včetně už zmiňovaného audia.

Byl od začátku rozhodnut pro integraci inteligentní elektroinstalace? Pokud ne, co jej přesvědčilo?

Zákazníkovi jsme v inteligentní elektroinstalaci realizovali i rodinný dům, ve kterém žije už 3 roky. Již tehdy při výstavbě domu se se sklepem počítalo a nachystaly se přípravy na jeho další budování. Inteligentní řízení sklípku tak myslím bylo přirozeným vyústěním spokojenosti s fungováním domácnosti.

Bylo na projektu něco vyloženě specifického?

Díky předchozí zkušenosti zákazníka bylo při jednáních o podobě instalace jasné povědomí o tom, co tato instalace přináší a jak bude fungovat. Nebylo tedy potřeba soustředit se na debatu „jestli“ instalaci využít, ale spíše jsme se od samotného začátku zaměřili na to „jak“.

Mgr. Kateřina Krejčí

Obchodní manažerka - SmaRD, CATEGORY a.s.

mladý pár konzultuje projekt svého budoucího domu

Čas na váš projekt


Přemýšlíte o inteligentní elektroinstalaci ve vašem projektu? Využijte bezplatné konzultace s našimi odborníky nebo nás navštivte přímo v Loxone Showhome a udělejte si dokonalý obrázek o moderní elektroinstalaci a možnostech jejího využití.

 

Chci být informován o novinkách