10 chyb při stavbě domu: Co bych udělal jinak, kdybych znovu stavěl dům


14 srpna, 2018 in Know How

Stavba domu a její výsledek – 1. vlastní dům: To není jen střecha a cihly pod ní. Je to výsledek velkého odhodlání, dřiny, starostí, času i peněz a tvoří centrum nového života. O to víc zamrzí pochybnosti o správnosti rozhodnutí či poznání, která jsme měli vědět, než jsme začali stavět.

Zní to jako něco, čemu se nedá předejít. Nebylo by však skvělé, kdyby to šlo?

Abyste si ušetřili tyto nepříjemné pocity, sepsal Bernhard příspěvek o 10 věcech, které by udělal jinak, kdyby znovu stavěl dům. Jistě v něm najdete mnoho inspirace, pokud vás stavba domu také čeká.

O autorovi

Bernhard a jeho přítelkyně začali v roce 2015 výstavbu velkého domu o rozloze 230 m². Poprvé mohli v novém domě přenocovat už rok poté, tedy v srpnu 2016. Mezitím se jejich rodina rozrostla o 3. člena – narodila se jim dcera Emily. Od začátku chtěli, aby s domem neměli zbytečné starosti a měli jej pod kontrolou – aby byl chytrý.

Určit si priority hned na začátku výstavby

Zažívám tento fenomén stále častěji – nejen u sebe, ale také u sousedů, přátel a známých. My lidé často inklinujeme investovat spoustu prostředků do nesmyslů. Například si dovolíme předražené dlaždice, ale šetříme na tom, co nás ovlivní mnohem více, a mohlo by nám zjednodušit život. Například detektor pohybu, který je jedním z pilířů chytrého bydlení.

Důvěřovat stavebním odborníkům

Znáte to: Chcete získat nejlepší nabídku poptáváte mnoho různých dodavatelů. Ale víte co? Když dva dělají totéž, není to totéž. Když se ohlédnu zpět, mohu říci, že jsem měl raději důvěřovat profesionálům a nebrat vše do vlastních rukou. Ušetřil bych si tím mnoho času a především mnoho nervů! Prostá rada: Zacházejte se svým časem jako s penězi. Ušetříte mnohem více a dostanete lepší výsledek.

Právě tak by bylo skvělé, aby se o celou stavbu od začátku až do konce postarala jedna zodpovědná osoba. Ať už výhradní dodavatel nebo architekt. Neměl jsem tuto osobu k dispozici a byl jsem doslova „zabit“ úkoly spojenými se stavbou.

Nechat vést kabeláž formou větví Tree místo klasické hvězdice

Když jsme začali v roce 2015 s výstavbou, nebyla ještě technologie Loxone Tree na trhu. Takže kabeláž byla provedena do hvězdice, což v té době byla nejlepší varianta.

Kdybychom už tehdy měli k dispozici technologii Tree, mohli bychom ušetřit mnoho kabelů, peníze za instalaci a rozvaděč by byl menší. Navíc plánování i případné změny v instalaci, zejména rozšíření funkcí, jsou s Tree mnohem snadnější.

Dokončit design zahrady ještě před zahájením výstavby

V tomto případě se ještě dnes chytám za hlavu. Když se ohlédnu zpět, dokončil bych plánování zahrady ještě před zahájením výstavby. Proč? Protože bych přesně věděl, jestli bude nějaká přístavba na zahradě, kde bude umístěn bazén atd. Podle toho, by bylo jasné, kam je třeba vést kabeláž. Pak by se elektrikář postaral o to, aby bylo vyvedeno světlo na terasu nebo do zahradního domku. A když už by byl jednou přistaven bagr na zahradě, mohl rovnou vykopat i díru na bazén. Zabil bych tak dvě mouchy jednou ranou. Teď po nějakém čase po nastěhování to zní logicky. Ale předtím mě to vůbec nenapadlo.

Myslet na budoucnost využití domu

Dnes je naše holčička ještě malá a líbí se jí, že může spinkat a hrát si ve svém pokojíčku. Ale dříve nebo později vyroste a co se stane s její místností až opustí své hnízdo? Tuto otázku jsem si položil příliš pozdě.

Takže jednoho dne budu muset použít bezdrátovou technologii Air, až budu chtít pokoj rozšířit o další tlačítka apod. Kdybych na to myslel dříve, mohl jsem tomu rovnou přizpůsobit kabeláž a obejít se bez bezdrátu.

Kromě toho bych naplánoval pokoj větší než jen 16 m². Naše malá stráví v pokoji více času, než jsme si mysleli. Bylo by pěkné, kdybychom ji mohli věnovat více prostoru.

Věnovat více pozornosti osvětlení

„Světlo má velký vliv na to, jak se cítíme, jakým dojmem prostor působí a jak jsme produktivní.“ Pro mě znamenala tato věta jen výkřik marketingové branže. Jakmile přišlo na řadu plánování osvětlení, bylo pro mě důležité, jen aby se v místnosti dalo rozsvítit – jinak nic.

O tom, že světlo umí mnohem více, jsem se přesvědčil až u svého kamaráda. Hrdě mi prezentoval různé světelné nálady, a pro každou situaci měl samozřejmě to správné osvětlení. Takto naživo to bylo úplně něco jiného než nějaké obrázky v katalogu.

Byl jsem jednoduše fascinován, jak se dokáže atmosféra změnit a jak může celá místnost působit jinak jen díky změně osvětlení. Nejprve vypadal obývák jako odpočinková zóna s tlumeným světlem a hned v dalším momentu se změnil pokoj na zářivý, barevný a perfektně připravený pro večírek. Sledovat večer televizi jemně podsvícenou LED páskem či jít v noci na toaletu při automatickém tlumeném světle, jsou pak věci, jež si velmi rychle zamilujete.

Navrhnout samostatnou kuchyň

Vím, že umístění kuchyně je sporné. Samozřejmě to tak bylo i u nás. Moje přítelkyně nechtěla kuchyň oddělenou, já naopak ano. Jak už to ve vztazích bývá, udělali jsme kompromis a rozhodli se pro otevřenou.

Žerty stranou. Nyní by i moje přítelkyně volila raději oddělenou kuchyň. Podle mě je zde mnoho důvodů. Ale tím hlavním je, že při vaření je vůně rozptýlena po celém domě, navzdory zapnutému odsavači par.

Kdybych byl přesvědčivější, nemuseli bychom nyní spekulovat nad skleněným oddělením kuchyně. Ale podle mých zkušeností bych stejně neměl šanci.

Nezapomínat na bezpečnost

Auto je standardně vybaveno Airbagy a bezpečnostními pásy, aby vás ochránilo před zraněním. A nyní se vás zeptám, jak vás chrání vaše domácnost? Je například vybavena požárním hlásičem. Ne? Pak nejste jediní. Když jsem se ale dozvěděl, kolik požárů skončilo zbytečně tragédií, dodatečně jsem umístil detektory kouře v celém domě.

Koneckonců, proč bychom se neměli chránit tam, kde trávíme mnohem více času, než například právě v autě? Stejně jako ostatní, jsem úplně zanedbal bezpečnost domácnosti. To je elementární bod, o kterém bych uvažoval od začátku při stavbě domu.

Dokumenty uchovávat uspořádané a vždy po ruce

O tom, jaký je rozsah „papírování“ během výstavby, se mi nikdy nesnilo. A ano, chybné nebo chybějící dokumenty mohou pro vás znamenat další náklady. Z tohoto důvodu vám mohu doporučit, abyste všechny záznamy uchovávaly uspořádané a přístupné po celou dobu výstavby.

To nejlepší nakonec: můj osobní tip

Dlouho předtím, než jsme položili základní stavební kámen, jsem hledal inspiraci. Přirozeně, že nejvíce na internetu, který se díky diskuzním fórům zdál dokonalým nástrojem hledání. On-line diskuze jsou úžasně snadné, ale ve srovnání s názorem zkušeného odborníka ve vás mohou vyvolat spíše nejistotu. Často jsou jen sbírkami netaktních komentářů a nikdy nekončících diskuzí napsaných lidmi, kteří vlastně neví o moc víc, než vy. Jen se každý snaží dokázat svůj názor.

Bohužel jsem strávil až příliš času vkládáním nových příspěvků a doufal v odpovědi. Místo toho, abych sbíral seriózní zdroje tipů, triků a inspirací, jsem se zabýval hromadou nedůležitých detailů. Výsledek? Nula. Ne nadarmo jsou tam venku opravdoví profesionálové!

Extra bonusový tip:
Nenechte osud svého projektu náhodě!

Čeká vás  stavba domu či rekonstrukce a chcete mít jistotu, že váš dům bude odpovídat současným standardům a nepřipravíte se o komfort, který můžete mít? Využijte bezplatné konzultace s našimi odborníky, ať víte, co chtít od dnešní elektroinstalace.

Chci být informován o novinkách