Jurkovičova Tepláreň: Památka a stavba roku vsází na Loxone


18 srpna, 2022 in Reference

Každý milovník kultury a umění určitě spatří na Jurkovičovej Teplárni něco hodnotného. V názvu totiž nese jméno legendárního slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Budova spojuje prvky různých architektonických stylů. Mimo jiné se může pyšnit významným oceněním Stavba roku 2021. Atmosféru prostor dotváří osvětlení řízené Loxone.

Ze staré industriální zóny nové moderní místo

Jurkovičova Tepláreň je součástí nově vybudovaného projektu Sky Park, který byl navržený ve spolupráci s nejrenomovanějšími architekty, urbanisty a designéry. Samotná rekonstrukce Jurkovičovy Teplárně začala v roce 2018 a dnes je přístupná i pro veřejnost. Jde o jeden z posledních zachovalých zbytků rozsáhlé industriální čtvrti, která se tu donedávna nacházela. Je chráněná jako národní kulturní památka, což ji před zánikem zachránilo. Minulý rok navíc získala prestižní ocenění pro Stavbu roku 2021 v kategorii Budovy.

Fakta

Lokalita:
Bratislava, Slovensko


Loxone Partner
THE LIGHT, s. r. o.
Web: www.thelight.sk


Developer
Penta Real Estate
Web: www.pentarealestate.com


Loxone řídí:
Osvětlení

 

Dnes je větší část budovy obsazená konceptem flexibilních kanceláří, které jsou navrženy tak, aby vytvořily dynamické pracovní prostředí, které nabízí možnosti specializace pro širokou škálu návštěvníku od korporátních klientů, start-upy až po freelancery. Veřejnost může v budově navštívit restauraci, kavárnu a galerii.

Konferenční místnost
Pohled na strop a osvětlení

S čím pomáhá inteligentní automatizace?

Inteligentní automatizace od Loxone umožňuje automaticky řídit osvětlení v celém prostoru bez nutnosti manuálního ovládání. Díky technologii Tunable White se mění atmosféra po celý den. Přes den Loxone optimalizuje světlené podmínky pro práci a po setmění navodí relaxační atmosféru. Dynamické světelné scény pak ponoří teplárnu do příjemné noční nálady. Spolu s restaurací Werk a kavárnou tak vytváří plnohodnotný koncept.

Systém také v případě poruch pošle okamžitě notifikaci a správce budovy je o tom včas informován, aby mohl zasáhnout. Provoz celé budovy je o to jednodušší a méně náročný.

Na základě požadavků klienta jsme se rozhodli doporučit systém Loxone na ovladání osvětlení. Budova se automaticky adaptuje podle venkovních podmínek a komunikuje i s provozy ve spodních prostorech, které jsou rovněž vybavené Loxone.

Michal Jančuška

THE LIGHT, s. r. o.

Developer: Penta Real Estate

Penta Real Estate se zaměřuje na výstavbu budov, které přispívají k urbanistickému rozvoji dané lokality. Na realitním trhu se pohybuje od roku 2005 a od té doby se vypracovala na lídra v Česku, Polsku i na Slovensku.

V případě Jurkovičovy Teplárně bylo cílem projektu její rekonstrukce uchovat uvnitř co nejvíce cenných originálních prvků. Proto se k rekonstrukci přistupovalo s úctou a precizností.

Vizualizace prostor někdejší teplárny

Samotná rekonstrukce byla koncipovaná tak, aby části, které jsou původní, zůstaly viditelné a jedinečnost a rukopis Dušana Jurkoviče zůstala zachována ve své podstatě.

Erik Páleš

Business Development Manager, Penta Real Estate, s. r. o.

Galerie

Stavba Jurkovičovy Teplárně
Jurkovičova Tepláreň zvenku
Osvětlená Jurkovičova Tepláreň v noci

(c) Vizualizace: Penta Real Estate

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách