Kestřanské dvory: Bydlení v jihočeské přírodě s Loxone


8 června, 2022 in Reference

Vřelé sousedství a tradiční prvky známé ze starých jihočeských vesniček, ale v moderním provedení. To je developerský projekt Kestřanské dvory. Tamní domy se sice inspirují venkovskými chalupami, ale skrývají v sobě řadu technologií. O jejich ovládání se postará inteligentní automatizace Loxone, která podpoří i ekologii domů.

Co řídí Loxone?

Do chytré domácnosti se nastěhují všichni obyvatelé Kestřanských dvorů. Technologií v domech rozhodně není málo a Loxone zajistí, aby je každý z rodiny uměl jednoduše ovládat.

Základem je vytápění tepelným čerpadlem a v koupelně tepelnými rohožemi, které se bude řídit automaticky. To stejné platí i pro vzduchotechniku a venkovní žaluzie. Vše funguje dohromady tak, aby společně dosáhlo ideální teploty nastavené obyvatelem s co nejnižší spotřebou energie. Chlazení nebude běžet zbytečně, když příjemných 23 stupňů v obýváku udrží žaluzie, které reagují na dráhu a svit slunce.

Fakta

Název projektu: Kestřanské dvory


Lokalita: Kestřany (okres Písek, Jihočeský kraj)


Dispozice: 4+kk až 7+kk


Developer: Rezidence Kestřany


Architekt: Urban Survival

Obyvatelé se sice spolehnou na automatizaci, ale sami mohou kdykoli ovládat domácnost intuitivními, jednotnými tlačítky. Pro další úpravy pak získají aplikaci v mobilu a tabletu, v níž mají nad všemi technologiemi perfektní přehled nebo mohou sledovat statistiky spotřeby. Velmi užitečné bude například odchodové tlačítko, které trojklikem zhasne všechna světla a uvede celý dům do plně automatického režimu.

U vstupních dveří bude hosty vítat designový majstrštyk od Loxone – Intercom – který rozhodně nezaostává ani co do funkcí. Naopak tvoří chytré přístupové centrum domácnosti. S návštěvou u dveří obyvatelé komunikují skrze aplikaci, a to i z práce nebo dovolené. Systém je možné napojit na PCO (pult centrální ochrany), bezpečnost proti vloupání navíc doplní i ochrana před vytopením a požárem. Jakmile Záplavový senzor nebo Detektor kouře zaznamenají nebezpečí, okamžitě pošlou upozornění do aplikace.

Chytrý energetický management

Developer však dává budoucím obyvatelům možnost jejich chytrou domácnost rozšířit o další funkce. Možná největší výhodou rozšíření je propojení bateriového úložiště a FVE. Ne že by bez Loxone nevyužíval dům energii z fotovoltaiky. Každopádně s inteligentním řízením bude využití vlastní energie ještě efektivnější. Obyvatelé si zvolí priority a systém potom sám rozhoduje, v jakém pořadí a kdy bude napájet jednotlivá zařízení a spotřebiče. Energetický management skvěle doplňuje ještě zátěžový manager, který při možném přetížení sítě opět podle priority určí, které zařízení dočasně odpojí a předejde tak přepětí či výpadku elektřiny.

Tímto řešením Loxone skvěle doplňuje jednu z hlavních zásad projektu – soběstačnost a ekologické bydlení. Všechny domy splňují nízkoenergetický standard. Čistá energie bude takto využitá maximálně efektivním způsobem. Děkujeme Loxone za proaktivní přístup při plánování řešení inteligentního řízení našeho projektu.

Ing. Lukáš Langenberger

Urban Survival

Od chytrého osvětlení po napojení zahradní sekačky

Ani tady ale možnosti nekončí. Loxone se dokáže kompletně postarat i o osvětlení, které se řídí po celém domě automaticky na základě přítomnosti a přináší řadu dalších funkcí jako noční režim nebo světelnou signalizaci zvonku vhodnou hlavně ve chvílích, kdy děti spí. V neposlední řadě dokáže dům simulovat světly přítomnost, když je rodina na dovolené – v intervalech rozsvěcuje a zhasíná světla a mate tím zloděje.

V aplikaci může být přidané i otevírání příjezdové brány nebo ovládání zavlažovacího systému. A také je možné integrovat i zahradní sekačku, nad kterou bude mít paní či pan domácí neustálý přehled rovněž v aplikaci.

Náročnější řešení? Pro Loxone hračka

Další rozšíření pak zahrnuje kompletní ozvučení s Loxone. S multiroom audiem bude hrát v každé místnosti buď ta stejná, nebo jiná hudba dle vkusu každého člena rodiny. Zvuk domácnosti tady opravdu ztrácí zábrany. Hudba se sama zapíná a vypíná podobně jako světla, tedy na základě přítomnosti v místnosti. V aplikaci můžete namluvit hlasový vzkaz a přehrát ho během vteřiny z reproduktorů kdekoli po domě. Audio navíc přehraje upozornění, pokud například dochází k úniku vody nebo vzniká požár a další nečekané události.

Vizualizace budoucích domů

V této úrovni automatizace se obyvatelé již prakticky nemusí starat ani o bazénovou technologii. Filtrace i výhřev se zapíná automaticky podle naměřených hodnot teploty a pH vody. A chytrých funkcí se dočká i sauna, kde velmi potěší například funkce vzdáleného zapnutí výhřevu. Když se bude rodiny vracet ze zimních radovánek v okolní přírodě, zapne saunu a po návratu bude připravená k relaxu.

Logo Kestřanské dvory

O projektu:

Kestřanské dvory přinášejí moderní bydlení s tradičními prvky v malebné přírodě jižních Čech. Obyvatelé si tak užijí klidu mimo městský shon, zároveň to odtud není daleko ani do Prahy. Vyžití nabízí okolní příroda, nedaleká Šumava i golfový klub za rohem. V příštím roce v místě otevře i montessori základní škola a školka. Developer dbá na ekologii a soběstačnost bydlení, které poskytuje jak dostatek soukromí, tak sousedskou sounáležitost.

Poznejte plány:

Sousedství
Vizualizace – pohled do zahrady
Příjezd k domu
Noční dům
Zimní pohled na domy
Koupelna

(c) Vizualizace: Urban Survival

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách