Maďarská chlouba DVTK ukazuje, jak se řídí fotbalový stadion s Loxone


24 dubna, 2020 in Reference

Domácí stadion maďarského fotbalového klubu DVTK získal v roce 2018 titul Stadion roku a je také domovem 7 Miniserverů. Díky technologii Loxone se stal velmi osobitým místem pro konání akcí.

Projekt měl být původně realizován s jiným systémem. Přestože už probíhala veškerá zapojení, byl investor nucen hledat alternativu. Jeho zásadním požadavkem bylo ovládat celý stadion jedním systémem – bez ohledu na to, zda se jedná o reflektory, světlo v šatně nebo techniku hlasatelů. Náš maďarský Loxone Partner Verdom Kft., ukázal zákazníkovi, že s Loxone to možné je a ještě lze přidat i řadu dalších funkcí. Investor proto o změně původního systému na Loxone dlouho neváhal. Hlavní důvody byly:

  • větší rozsah funkcí
  • levnější řešení
  • jednodušší software

Stávající elektroinstalace byla použita pro funkce jako je ovládání osvětlení, měření elektrického proudu a teploty v rozvaděčích, vytápění okapových systémů a jiné.

Fakta

Země
Maďarsko


Ocenění
Stadion roku 2018


Loxone Partner
Verdom Kft.

Projekt byl naplánován s využitím softwaru uplan


Použité funkce a komponenty Loxone:

7 Miniserverů v konfiguraci Client-Gateway.

Ovládání DALI osvětlení pomocí DALI Extension.

Měření elektrického proudu pomocí Modbus Extension u rozvaděčů reflektorů.

Regulace vytápění a větrání s ohledem na naměřené hodnoty teploty.

A řada dalších.

Loxone Partner: Verdom Kft.

András Schmidt pracuje s Loxone od roku 2010. Jeho společnost začínala s jedním zaměstnancem, dnes je podnikatelem se 16 zaměstnanci. Každý rok realizuje Verdom Kft. několik projektů s Loxone – od domácností přes restaurace až po fotbalový stadion DVTK. Jako s dlouholetým partnerem jsme s ním neustále v kontaktu, pravidelně se účastní našich školení a čas, který tráví u nás, využívá k výměně nápadů s našimi Loxonauty v oblasti technologie, prodeje a marketingu.

Proč jste zvolil zrovna Loxone?

Loxone je systém, který nabízí vlastní řešení a produkty, ale také podporuje mnohá rozhraní. Projekty, jako je DVTK Stadion, vyžadují systém, který zvládne propojit širokou škálu funkcí. Rozmanitý výběr světel lze snadno sjednotit do jednoho ovládacího prvku – bez ohledu na to, zda se jedná o reflektory nebo světla v šatně.

András Schmidt

Generální ředitel, Verdom Kft.

Osvětlení fotbalového hřiště toho umí mnohem víc

Fotbalové hřiště se používá pro akce jako jsou: tréninky, zápasy v maďarské národní lize, zápasy s televizním přenosem, zápasy UEFA atd. Všechny tyto události vyžadují různé druhy osvětlení.

„Poté, co jsem zjistil, jaké jsou požadavky na osvětlení, věděl jsem, že to nebude pro Loxone žádný problém.”, řekl András Schmidt. Systém reflektorů je ovládán pomocí relé a implementován pomocí funkčního bloku pro ovládání světla v Loxone Config, a to prostřednictvím aplikace Loxone a předdefinovaných scén. Scény lze kdykoli rozšířit nebo změnit.

Kromě systému reflektorů jsou i všechna další světla na stadionu integrována do systému řízení budov Loxone. Z části je ovládá pomocí relé a částečně pomocí rozhraní DALI. Světla se aktivují díky detektorům pohybu např. na toaletách, bufetových plochách a chodbách. Změny světelných nálad mohou učinit hráči, trenéři nebo i pracovní údržby pouhým dotykem.

Fanoušci DVTK mohou i z okolí stadionu poznat, zda se koná trénink nebo zápas. Dle události se mění i nastavení nálady venkovního osvětlení.

Venkovní osvětlení ovládané inteligencí Loxone - Fotbalový stadion DVTK

Integrované vytápění okapových systému na střeše stadionu

Na střeše fotbalového stadionu DVTK jsou vyhřívaná potrubí, která zabraňují tvorbě ledu. Pokud by se tam utvořil led, potrubí by se ucpalo. Pro našeho Loxone Partnera se tento úkol objevil v průběhu projektu, ale nebyl to pro systém Loxone problém, protože ho lze kdykoliv rozšířit.

Ovládání okapového vytápění vyřešil pomocí relé. To se automaticky samo spustí, jakmile hrozí námraza. Provozovatel fotbalového stadionu už si s tím nemusí dělat starosti.

Regulace topení v rozvaděčích – a také pod střechou

Rozvaděče na fotbalovém stadionu nejsou jenom v jedné místnosti, ale jsou rozmístěny po celé budově. Rozvaděče reflektorů jsou umístěny přímo pod střechou. Požadavkem klienta bylo sledovat teplotu v rozvaděčích, a pokud by teplota přesáhla určitou hranici, automaticky se provedou potřebná opatření.

V každém rozvaděči najdeme napájecí zdroj osvětlení. Ty se v závislosti na provozní době zahřívají a mohou produkovat teplo. Při nízkých teplotách jsou zase rozvaděče vystaveny mrazu. Aby tomu zabránil, rozhodl se Loxone Partner implementovat regulaci teploty do rozvaděčů. „Loxone opět prokázal svou rozmanitost. Bez ohledu na to, o jakou oblast jde, mohu se na systém vždy spolehnout a použít jej např. ke sledování teploty v rozvaděčích.“ vysvětluje András Schmidt.

V rozvaděči je nainstalován teplotní senzor, malý ventilátor a topné zařízení. Pokud teplota v některém z rozvaděčů klesne pod nastavenou teplotu, topení se automaticky zapne a naopak, je-li teplota příliš vysoká spustí se ventilace. Teplota je měřena pomocí analogových senzorů, topení a ventilace jsou ovládány spínáním relé.

Snadné řízení komplexních budov

Provoz a řízení fotbalového stadionu nese jisté výzvy. Jsou zde důležitá různá oprávnění, automatizace a v případě potřeby možnost manuálního zásahu. Díky aplikaci Loxone, tlačítkům a správě uživatelů je vše pokryto systémem Loxone a ovládání lze kdykoliv upravit.

– Speciální tip –
pohled do inteligentního pivovaru

Create Automation


Loxone Miniserver je perfektním nástrojem pro snadné ovládání a inteligentní automatizaci projektů všeho druhu, ať už jde o chytrý dům, komerční objekt nebo speciální aplikaci.

Staňte se partnerem Loxone a používejte Loxone ve svých projektech. Zde najdete všechny informace o našem partnerském programu.

Chci být informován o novinkách