Jak na jednoduché ovládání sauny


10 února, 2020 in Pro partnery

Loxone Miniserver se perfektně hodí i pro pokročilé ovládání sauny. Důkazem je pozitivní zpětná vazba od zákazníků i partnerů, kteří realizovali sauny v domácnostech, hotelích i wellness centrech.

Na našem referenčním projektu „Bavaria“ vám ukážeme, které komponenty potřebujete a jak můžete implementovat ovládání sauny pro své zákazníky.

Funkce ovládání sauny

Implementovány byly tyto funkce

  • Přesná regulace vnitřní teploty závislá na výkonu topného těla
  • Monitorování teploty v sauně pomocí stropního senzoru
  • Korekce teploty na základě rozdílů teplot v sauně (strop, lavice)
  • Aktivace sauny včetně funkce přesýpacích hodin přímo v Loxone App
  • Zabudované ozvučení
  • Ovládání pomocí Loxone Touch Surface integrovaného do stěny sauny

Požadované komponenty


Řízení sauny


Volitelné komponenty

Implementace ovládání sauny

Vyhřívání sauny je řízeno prostřednictvím relé a výkonovými stykači. Vezměte prosím na vědomí, zda máte dostatečně silnou kabeláž od rozvaděče do sauny:

  • Pro topné těleso (vysoký proud)
  • Pro Loxone Touch Surface
  • Pro osvětlení
  • Pro bezpečnostní pojistku
  • Pro reproduktory
  • Pro ventilátor

Osvětlení sauny je řešeno pomocí LED pásků pod lavicí. Vodotěsné LED pásky mají silikonový kryt, který uvolňuje nepříjemný zápach při vysokých teplotách. Z toho důvodu se používají LED pásky s ochranou IP 20. Pásky jsou instalovány v hliníkové liště, a jsou tak chráněny před korozí.

Ozvučení sauny je řešeno pomocí vestavěného reproduktoru Loxone Speaker instalovaného pod lavicí. V sauně se mohou teploty v jednotlivých místech výrazně lišit, věnujte proto prosím pozornost našemu datovému listu a rozsahu teplot.

Ovládací prvek v sauně Loxone Touch Surface je integrován přímo do její stěny.

Sauna mit Saunasteuerung

Konfigurace ovládání sauny

Náš konfigurační software Loxone Config nabízí svůj vlastní modul pro ovládání sauny. Chcete-li ovládat topné těleso, připojte čidlo teploty ke vstupu AI a výstup k topnému tělesu. Blok má alternativně také analogový výstup 0–10 V (AQ), který můžete použít v případě, že sauna již obsahuje nějaké vlastní ovládání.

Konfiguration der Saunasteuerung

Mějte na paměti, že v sauně jsou na jednotlivých místech různé teploty. Na lavičce je většinou chladněji než u stropu. Loxone používá funkci korekce teploty (parametr Tc modulu), a dokáže tak zajistit například požadovaných 90 °C na lavičce.

Jakmile vstupujeme do sauny, stačí na smartphonu spustit funkce přesýpacích hodin, automaticky se změní osvětlení a zhasne světlo ve sprše. Po uplynutí 15 minut se světlo ve sprše opět rozsvítí.

Kromě toho je možná integrace ventilace nebo sušení. V tomto referenčním projektu se tyto 2 funkce nepoužívají, jelikož je v sauně okno.

Sauna má několik bezpečnostních pojistek. Bezpečnostní teplotní pojistka (STB) je standardem v každé sauně, automaticky odpojí proud při překročení hranice 145 °C. Kromě této pojistky se sauna automaticky vypne po 120 minutách bez pohybu v koupelně. Jako další bezpečností opatření bylo provedeno systémové odstavení Miniserverem při 120 °C.

V projektu „Bavaria“ je v garáži instalována e-nabíjecí stanice. V domě jsou tedy 2 spotřebiče s velkým odběrem. Miniserver sleduje celkovou zátěž, aby nedošlo k přetížení. Pokud je aktivní sauna, je částečně omezena e-nabíjecí stanice.

Pokud instalujete saunu s výparníkem, můžete pomocí Loxone přepínat mezi jednotlivými režimy jako je finská sauna, bylinková sauna nebo třeba parní lázeň.

Aktivace prostřednictvím Loxone App

Loxone App je zdarma a vizualizace se vytvoří automaticky s konfigurací v Loxone Config. Prostřednictvím aplikace mohou vaši zákazníci aktivovat a deaktivovat saunu i vzdáleně, nastavovat teplotu, spustit přesýpací hodiny, ovládat hudbu a mnoho dalšího.

Sauna v různorodých projektech

Ovládání sauny lze implementovat v jakémkoli projektu, ať už se jedná o dům nebo hotel. Technologie Loxone je flexibilní a dokáže se přizpůsobit individuálním požadavkům. Loxone například řídí wellness zařízení i v chatovém komplexu Auszeit.

Pokud byste chtěli do sauny další funkce, jako je například integrovat dveřní kontakt, jednoduše jej přidáte v Loxone Config.

– Speciální tip –

mladý pár konzultuje projekt svého budoucího domu

Děláte elektroinstalace? Nabídněte zákazníkům více!


Hardware 100% vyladěný pro inteligentní automatizaci Loxone, stovky hotových funkcí, špičkový software zdarma, nástroje na plánování a kalkulace, žádné licence, perfektní podpora, individuální konzultace, … To vše můžete využít, jít s dobou, a nabídnou zákazníkům to nejlepší. Posuňte svůj byznys na novou úroveň. Zjistěte více o spolupráci s Loxone a staňte se naším partnerem!

Chci být informován o novinkách