Evoluce ovládání a automatizace: Poznejte skutečně inteligentní budovy

David Nebor
1 srpna, 2023 in Know How

Evoluce člověka je fascinující. Rádi čteme a sledujeme dokumenty o dávných předcích, kteří se nám jen málo podobali. Podívejme se na jiný poutavý příběh: evoluci automatizace domů a budov. Jak jsme se dostali od ovládání vypínači k aplikacím či ovládání hlasem? A jaká je budoucnost automatizace?

Evoluce člověka je fascinující. Rádi čteme a sledujeme dokumenty o dávných předcích, kteří se nám jen málo podobali. Podívejme se na jiný poutavý příběh: evoluci automatizace domů a budov. Jak jsme se dostali od ovládání vypínači k aplikacím či ovládání hlasem? A jaká je budoucnost automatizace?

Klasická instalace na prahu vyhynutí

Podívejme se nejprve do minulosti na takzvanou klasickou elektroinstalaci. Tato „klasika” nás provázela desetiletí – první patent na vypínač byl před rokem 1900. Ovládání budov bylo mechanické, nenašli bychom žádnou elektroniku. Zahrnuje všechny spínače a přepínače (zpravidla jedno světlo uprostřed pokoje), kolečka, mechanické hlavice na topení, šňůrky na rolety…

Ovládat nešlo jinak principem vypnout/zapnout, případně analogovými regulátory. Tedy žádná automatizace (kromě mechanických časových spínačů). Pozůstatky stále nalezneme ve starších bytovkách, panelácích či v chalupách. V novostavbách si s klasikou nevystačíme. Nevyhovuje dnešním nárokům lidí ani legislativě (energetická náročnost budov apod.).

Proto přišla elektronika a automatizace. Její vývoj můžeme rozdělit do 3 fází:

LEVEL

ikona jedničky

Řídicí systémy

Do budov tak vstoupila elektronika, digitální komunikace a datové sběrnice. Tlačítko již mechanicky nespínalo okruh, ale vysílalo impuls, který vyhodnotila elektronika.

I přes možnost programování byla funkčnost většinou dána z výroby nebo první instalace. Jedno tlačítko již dokázalo ovládat více věcí a mělo i možnost centrálního ovládání – zhasnout všechna světla, stáhnout žaluzie… Termostaty zvládly nastavit různé dny a režimy.

Začaly se využívat i dálkové ovladače. S přibývající technologií se objevují i zástupy tlačítek s popisky, které je k čemu apod.

Takový způsob ovládání začal být drahý, komplikovaný, náročný na údržbu a změny a vyžadovat mnoho kabeláže. Přestože mluvíme o automatizaci, tato forma nestačila.

Level 1 zobrazuje zařízení, která se začala používat především v 90. letech 20. století, jako jsou termostaty, ovladače a skupiny tlačítek se štítky.

LEVEL

ikona dvojky

Inteligentní zařízení

Do ovládání budov promluvil internet a aplikace. V minulém desetiletí zažily rozmach wi-fi, bluetooth, smartphony a tablety. Tak do domů vstoupila i „smart zařízení“. Chytré reproduktory, termostaty, žárovky, aplikace… Cokoli „smart“ bylo trendy.

Funkčnost elektroniky rozšířilo vzdálené ovládání, notifikace, aktualizace… Nastavení bylo snadnější, nabízelo více možností a takto ovládat šlo stále více věcí. Uživatel mohl v rámci možností vytvářet scénáře – například aby se žaluzie zatáhly vždy v 19 hodin. Zanedlouho vznikají i hlasoví asistenti.

Určitě to přineslo wow efekt, ale je ovládání na displejích a mluvení se zdmi skutečně chytré? Řada jednotlivostí mohla být automatizovaná, ale vázla komunikace mezi technologiemi. Budova se nechovala jako celek.

Vše vyžadovalo časté zásahy člověka, který stanovoval podmínky. To stálo více času, než kolik to ušetřilo. Funkčnost závisela na internetu, což přineslo otázku bezpečnosti, soukromí a udržitelnosti. Náklady na pořízení i provoz rostly.

Úroveň 2 ilustruje pokrok v ovládání budov prostřednictvím komunikace přes internet a mobilních aplikací, jako je HomePod, aplikace v telefonu pro ovládání technologií nebo stmívače s barevnými displeji.

LEVEL

ikona trojky

Inteligentní automatizace

Posouváme se k inteligentní automatizaci s dokonalou integrací do budov. Plně se rozvinula v minulém desetiletí v domech, nyní proniká do komerčních budov.

Technologie v budově jsou propojené a hrají jako sladěný orchestr. Centrálně vyhodnocují data ze všech senzorů a zařízení. Přechod na profesionální systém zajišťuje spolehlivost jak v domech, tak v komerčních budovách, bankách, nemocnicích, zároveň garantuje životnost a na desítky let.

Uživatel nastaví požadovaný výsledek, automatizace vše zařídí. Přesto dává člověku plnou kontrolu nad celou budovou kdykoli a kdekoli, a to díky jediné aplikaci pro všechny technologie. Ovládacích prvků je méně a stačí minimum úkonů. Technologie ustupují do pozadí a nepoutají na sebe tolik pozornosti.

Úroveň 3 ilustruje přechod k inteligentní automatizaci s dokonalou integrací do budov. Je zde méně ovládacích prvků a technologie spolu komunikují a spolupracují.

Nový standard:
Proč nastupuje level 3+?

Inteligentní automatizace přišla o punc luxusu. Je dostupná prakticky pro každou budovu díky rychlé návratnost investice. Oproti „smart zařízením“ je, že neposílá data do cloudu.

Technologie už nepotřebuje neustálou pozornost. Konečně šetří čas a zvyšuje bezpečnost i úspory, protože eliminuje lidský faktor.

Dříve jsme využívali zvlášť telefony na volání, mp3 přehrávače, databanky, kalkulačky, diktafony atd. Vše nějak splnilo svůj účel. Ale nakonec vše vytlačily univerzální smartphony.

I období „smart zařízení“ a aplikací bylo mezistupněm, který stále vyžadoval zásahy člověka. Za stejnou či dokonce nižší cenu dnes můžeme mít skutečnou automatizaci. Řešení nejen komfortu, ale i výzev ohledně energií a udržitelnosti budov.

Ptejte se zdarma

Konzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem a realizujte skutečnou automatizaci!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Spolupráce s Loxone

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách