Energetický certifikát budovy a skutočná cena domu

Viktória Gavulová
10/04/2021 in Know How

Kúpa auta či nehnuteľnosti je vždy veľkým rozhodnutím. Pri kúpe auta si vždy položíme niekoľko otázok, ktoré v konečnom dôsledku znamenajú jedno – koľko nás to auto vyjde z dlhodobej perspektívy. A práve túto otázku si mnohí z nás zabúdame dávať pri kúpe domu alebo len obyčajnom prenájme bytu.

Od januára 2013 sa v slovenskej a českej legislatíve nachádza aj spojenie „energetické certifikáty budov“, resp. „preukaz energetickej náročnosti budov“. Tie sú povinné pri všetkých novostavbách a tiež pri prenájme, predaji či prestavbe budovy. V roku 2016 bude povinnosť zaobstarať si štítok platiť aj pre prenajímateľov časti budov, teda bytov alebo kancelárií. Tento preukaz zároveň nesmie byť starší ako 10 rokov.

Energetický certifikát budovy je hodnotenie jej kvalitatívnych energetických vlastností. S podobnými certifikátmi sa stretávame už niekoľko rokov napr. aj pri chladničkách alebo práčkach. V certifikáte sa hovorí o energetickej efektívnosti od „A“ (energeticky najefektívnejší) – po „G“ (energeticky najneefektívnejší), pričom obsahuje zhodnotenie stavu budovy, vlastnosti a podmienky jednotlivých konštrukcií obalu budovy, zhodnotenie spotreby tepla na vykurovanie, spotreby energie na vykurovanie, či energetický štítok. Avšak, tento certifikát nezahŕňa spotrebu rôznych zariadení a do úvahy neberie ani energiu vyrobenú mikro elektrárňou.

Ako môže pomôcť domáca automatizácia?

Hoci domáca automatizácia ako taká nie je pri energetických certifikátoch spomínaná, tu je niekoľko tipov k tomu, ako Vám môže pomôcť, ak má Vaša budova nízke hodnotenie a vy by ste chceli na energiách ušetriť.

Požierače energie

Aj u vás doma sa stáva, že nachádzate zariadenia zapnuté v pohotovostnom režime? Tomuto javu zabránite zásuvkami, ktoré sa vypnú, keď všetci obyvatelia opustia dom alebo keď idete spať. To isté platí aj pre zariadenia, pri ktorých často rozmýšľame, či sme ich vytiahli z elektriny, ako napríklad obyčajnú žehličku.

Osvetlenie

Zapnuté svetlo v prázdnej izbe je pre inteligentný dom nezmysel. Či už ide o „kumbál“ alebo šatník, senzory prítomnosti sú ideálne do miestností, kde chcete len jednoducho vojsť bez dlhého hľadania vypínača. Ako to funguje? Senzor prítomnosti Vás pri vstupe do miestnosti okamžite zaregistruje a Miniserver zareaguje zapnutím svetiel v danej miestnosti. Svetlá sa zapnú pri vstupe a po Vašom odchode sa vypnú.

Vykurovanie

Inštalácia moderného kotla je jedným z najlepších spôsobov, ako zefektívniť vykurovanie, pričom inteligentný dom môže tieto účty za elektrinu skrášliť ešte o trochu viac:

Inteligentné zónové vykurovanie: vďaka nemu môžete pre každú miestnosť nastaviť inú teplotu. V obývačke tak môžete kúriť počas celého dňa, kým v kúpeľni budete mať požadovanú teplotu len vo vybrané časy.

Samoučiaci sa systém: Vďaka senzorom teploty sa Váš inteligentný dom rýchlo naučí, ako dlho mu trvá vykúrenie miestností. Takže pri príchode domov môžete mať vykúrené vybrané izby, pričom nespotrebujete žiadnu energiu navyše.

Ochrana pred mrazom: Ak sa chystáte počas zimy na dovolenku, dajte dom do režimu „ochrany pred mrazom“, čím zabránite prasknutiu potrubia a pri príchode domov bude Váš dom na vás čakať príjemne vyhriaty.

Automatické zníženie teploty: Miniserver sa dokáže postarať aj o vypnutie či zníženie vykurovania v miestnostiach, kde máte otvorené okno.

Využívanie slnečnej energie: Napríklad v zime sa žalúzie zatiahnu až vtedy, keď sa miestnosť za pomoci slnečnej energie vyhreje na požadovanú teplotu.

Vlastná, vyrobená energia: Miniserver Vám môže pravidelne odosielať informácie o tom, koľko energie vyprodukujete cez Váš fotovoltaický systém. S inteligentným domom tak budete môcť túto energiu využívať čo najefektívnejšie.

Máte ďalšie otázky?

Napíšte nám do komentárov! Na Vaše otázky Vám radi odpovieme či už tu na našom blogu, na sociálnych sieťach, alebo aj osobne na našich školeniach či konzultačných dňoch. Tiež Vám radi pomôžeme s Vašimi projektmi:

Plánovanie projektu

Zaujala Vás táto téma? Získajte viac informácií o zaujímavostiach Loxone domácej automatizácie prostredníctvom online chatu.

Rýchly online chat

Chcem byť informovaný o novinkách