Tipy, jak perfektně plánovat osvětlení budovy

David Nebor
6 března, 2024 in Know How

Jen málo věcí dokáže proměnit místnost tak jako její osvětlení. Atraktivní design osvětlení je klíčový pro vytvoření výjimečné atmosféry, která pozvedne každou budovu. V tomto článku najdete důležitá základní pravidla pro správné plánování osvětlení.

Vrhněte na budovu to nejlepší světlo

Osvětlení je jedním z rozhodujících faktorů pro dobrou náladu a produktivitu. Pro dosažení takového výsledku je potřeba řídit se při plánování základním pravidlem: Se třemi různými světlenými zdroji vytvoříte ty správné kontrasty pro skvělou atmosféru.

Spoty

Pracovní a ambientní osvětlení

Pro dokonalé pracovní a ambientní osvětlení doporučujeme světelné zdroje, jejichž jas lze měnit a plynule stmívat. Využijte například LED spoty nebo LED Stropní světlo.

led pásky

Nepřímé osvětlení

Podsvícení osvětluje místnost nepřímo. Elegantním řešením jsou LED pásky, které lze instalovat za nábytek nebo do podhledu a vytvořit tak kýžený wow efekt.

závěsná světla

Akcentní osvětlení

Pro dotvoření designu osvětlení doporučujeme akcentní Závěsná světla. Zvýrazňují určená místa, vytváří tzv. světelné ostrovy a přitahují k nim pozornost – a sama o sobě skvěle podtrhnou design místnosti.

Plánování a navrhování je jednoduché

První otázka většinou zní: v jaké vzdálenosti mám umístit LED spoty na stropě? Pro určení optimálních rozestupů je třeba nejprve zohlednit výšku místnosti. Při standardní výšce stropu 2,6 metru doporučujeme přibližně dva LED spoty Loxone na pět metrů čtverečních stropu. To zajistí rovnoměrné a dostatečné osvětlení celého prostoru.

Tip: Jak kombinovat se senzory přítomnosti?

Správné rozmístění LED svítidel a senzorů přítomnosti hraje rozhodující roli při vytváření atraktivního světleného designu. Doporučujeme umístit senzor přítomnosti na střed mezi dva LED spoty (s tím, že LED spoty budou rozmístěné formou popsanou výše). Pokud například LED spot vynecháte a na jeho místo umístíte senzor, vyvolá to dojem nefunkčního svítidla a osvětlení nebude tolik rovnoměrné.

spoty a senzor přítomnosti

Pro podrobný návrh osvětlení budovy můžete použít zdarma dostupný nástroj pro plánování DIALux. Zde můžete pracovat se svítidly Loxone a s nimi plánovat, vypočítávat a vaše řešení vizualizovat. K tomu potřebujete EULUM data svítidel, která si můžete zdarma stáhnout z e-shopu u příslušného typu osvětlení.

Působivé osvětlení – doma i v práci

osvětlení vily
osvětlení jídelny
osvětlení konferenčních prostor
osvětlení chat
osvětlení stadionu
osvětlení kuchyně

Plánování osvětlení: Důležité pojmy

Intenzita světla (Lux)

Intenzita světla v luxech se používá k určení, kolik světla ze zdroje dopadá do určitého bodu.

Světlený tok (Lumen)

Světelný tok vyjadřuje, jak jasně zdroj světla svítí. To, co se dříve u žárovek označovalo počtem wattů, je nyní hodnota světelného toku.

Stmívání

Tlumené světlo zútulňuje místnost, je příjemnější pro oči a pomáhá šetřit energii. Ujistěte se, že je váš zdroj světla stmívatelný – tuto informaci najdete zpravidla na obalu.

Teplota barev (Kelvin)

Barevné světlo má svoji teplotu. Teplota barev do 3 300 K se považuje za teplou bílou, od 3 300 K do 5 300 K za denní bílou a od 5 300 K za studenou bílou.

Podání barev (Ra)

Index podání barev udává, jak přirozeně jsou barvy reprodukovány. Čím vyšší je tato hodnota, tím jsou barvy přirozenější. Pro vnitřní osvětlení doporučujeme světelné zdroje s indexem podání barev alespoň 80 Ra.

Světlený kužel

Světlený kužel určuje, která oblast je osvětlena. Například pro teplé bílé světlo stačí úhel vyzařování přibližně 35°. Pro barevné světlo doporučujeme alespoň 100°, protože se světlo propojí a barevné světlo lze lépe reprodukovat.

Energetický štítek

Energetický štítek vám pomůže posoudit spotřebu energie světelného zdroje. Doporučujeme alespoň úroveň D. Současná stupnice tříd energetické účinnosti se pohybuje v 7 stupních od A do G.

Jednoduché ovládání osvětlení

Touch Pure

Méně tlačítek, lepší přehled

Loxone zařizuje mnoho věcí sám. Zasáhnout ručně můžete tehdy, kdy to je potřeba. Navzdory široké škále možností by ovládání mělo zůstat co nejjednodušší. Z tohoto důvodu jsme vyvinuli tlačítkový standard Loxone.

touch pure
aplikace Loxone

Jedna aplikace na vše

Díky bezplatné aplikaci Loxone máte veškeré funkce budovy pevně v rukou. Ovládejte své osvětlení kdykoli a odkudkoli. Snadno nastavíte světelné scény, jas nebo barvu osvětlení pouhými několika kliknutími.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách