Chytrý pivovar: Nejstarší rakouský výrobce piva využívá technologii Loxone

David Nebor
6 srpna, 2023 in Reference

Tradiční, ale chytrý

Od roku 1449 se zde vaří pivo. Řeč je o pivovaru Hofstetten v rakouském Mühlviertelu. Tento soukromý pivovar je tedy nejstarším v Rakousku. Dnes každoročně vyrobí přes 700 000 litrů piva.

Vedle ovládání osvětlení zde Loxone Miniserver, mozek inteligentního pivovaru, zvládá také monitorování a kontrolu teplot. Především se však stará o důležité bezpečnostní funkce.

Fakta

Země: Rakousko


Místo: St. Martin im Mühlkreis, Horní Rakousko


Výstava: 1229; renovace v roce 2016


Loxone Partner: Elektro Gahleitner GmbH & Co. KG

Inteligentní funkce ve varně

Bezproblémový provoz

Během realizace nové varny se ukázalo, že varna sice dokáže zastat svou úlohu v procesu vaření piva, ale bude vyžadovat další nákladné technologie pro monitoring problémových situací. Snaha najít alternativu přivedla do hry Miniserver. Ten nyní spolehlivě spustí poplach a okamžitě upozorní vedení, hlavního sládka i další odpovědné zaměstnance.

Neustálý monitoring tepot

Správná teplota je kritický faktor úspěchu při výrobě lahodného chmelového nápoje. Inteligentní pivovar má v tomto ohledu velkou výhodu. Technologie Loxone je pro přesnost vyžadující úkol velkou oporou. V silech se například až do zimy jemně chladí ječmen na 10 °C. V pivnici pivo zraje v hliníkových nádržích při konstantní teplotě 2,5 °C. Pokud by došlo k náhlým teplotním výkyvům, spustí se oznamovací řetězec.

Bezpečnostní funkce

S využitím Loxone byl také realizován protipožární systém. Všechny prostory chytrého pivovaru jsou vybaveny detektory kouře. Dokonce i místnost se zásobníky sil, kde je skladován prachový ječmen, je sledována bez falešných poplachů. V případě nouze je spuštěn interní poplachový řetězec (několik stupňů upozornění s možností zrušit falešný poplach). V jeho poslední fázi jsou upozorněni hasiči.

výroba piva v chytrém pivovaru

Ovládání osvětlení

Dne 4. září 2016 Hofstetten oficiálně otevřel nový pivovar. Špičková LED světla od té doby poskytují ideální osvětlení pro práci a působivé efekty pro prohlídky pivovaru. S využitím NFC Smart Tagu může průvodce bez povšimnutí rychle přepnout na „show scénu“.

Od soumraku vytváří venkovní osvětlení večerní atmosféru starodávného pivovaru. V zájmu úspory energie v těchto pozdějších hodinách nasvěcuje cestu pouze v případě potřeby.

Ovládání
osvětlení

Dne 4. září 2016 Hofstetten oficiálně otevřel nový pivovar. Špičková LED světla od té doby poskytují ideální osvětlení pro práci a působivé efekty pro prohlídky pivovaru. S využitím NFC Smart Tagu může průvodce bez povšimnutí rychle přepnout na „show scénu“.

Od soumraku vytváří venkovní osvětlení večerní atmosféru starodávného pivovaru. V zájmu úspory energie v těchto pozdějších hodinách nasvěcuje cestu pouze v případě potřeby.

večerně nasvícený pivovar

Úspory energií nedílnou součástí

Vedle krásných světelných scén výkonný ředitel Peter Krammer oceňuje na technologii inteligentního pivovaru také praktické funkce šetřící energii. Velkých úspor se docílilo už jen samotným nasazením technologie LED. Největší potenciál pro snížení nákladů však přináší řízení osvětlení na základě přítomnosti. Doby, kdy se zbytečně svítilo třeba celý den i o víkendu, definitivně skončily.

Další chytré funkce pivovaru

Rekuperace tepla

Páry, která se vytváří během vaření, se přeměňují na horkou vodu o teplotě 90 °C. Ta se využívá pro vytápění specifických oblastí pivovaru, když je potřeba. V zimě je díky tomu například plocha rampy bez ledu i bez potřeby další energie.

Perfektní prostředí pro pivo zajištěno

Ať už je léto nebo zima, pivo ve sklepích pivovaru zraje při teplotě 2,5 °C po dobu 5 týdnů. Konstantní teplotu místností hlídá a reguluje Miniserver. Případné změny teplot zapříčiněné poruchami jsou okamžitě oznámeny. Inteligentní technologie je tak zásadní pomocník při zajištění kvality.

Řízení dopravníků v silech

Pivovar Hofstetten si pro své tradiční pivo také vyrábí své vlastní suroviny. Ty jsou skladovány ve velkých silech. Zatímco v minulosti měli hlavní slovo lopaty, nyní všechnu práci převzal řetězec dopravníků řízený systémem Loxone. Pokud je vrták na zrno příliš plný, automaticky se zastaví. Přesné sledování zabraňuje tomu, aby ječmen zůstal na dopravníkových pásech.

Automatizace oken

V závislosti na teplotě, větru a dešti jsou ve skladišti kontrolovány světlíky. Pokud je teplota ve skladu příliš vysoká, okno se automaticky otevře. V dešti a větru se okna zase sama zavřou.

Zátěžový manager

V chytrém pivovaru Loxone Miniserver vždy ví o aktuální spotřebě elektrické energie. V případě špiček výkonu jsou spotřebiče (jako jsou ledničky, plnící buchary, ventilátory) na krátkou dobu vypnuty, aby se zabránilo přetížení.

Monitorování brány

Pokud je brána v zóně zásobování otevřena po 18:00, chytrý pivovar zašle zprávu na mobilní telefon generálního ředitele společnosti Petera Krammera.

Vždy informován

Každý sládek chytrého pivovaru Hofstetten je vybaven smartphonem s aplikací Loxone. Díky tomu může (i třeba na cestách) ovládat teplotní profily, osvětlení atd. a v případě poruchy rychle reagovat.

sládek

Rozšiřitelné a flexibilní řešení

Úžasná na systému Loxone je jeho flexibilita. Stále máme mnoho plánů, které bychom chtěli realizovat v příštích několika letech. S Loxone jsme připraveni do budoucna například na realizaci inteligentní čistírny odpadních vod, která bude přesně řídit množství odpadní vody. Dále chystáme fotovoltaickou elektrárnu. Ta by měla produkovat nejvíce energie právě v době, kdy ji v pivovaru nejvíce potřebujeme.

Peter Krammer

Hlavní sládek a majitel, Pivovar Hofstetten

Pracovnice restaurace Glorious Basterds v Kollerschlagu

Kde ochutnat? V Loxone Campusu!

Ale co vás zajímá asi nejvíce: Jak chutná pivo uvařené v inteligentním provozu? Odpověď naleznete v Loxone Campusu v Kollerschlagu nedaleko hranic s Rakouskem. V tamní restauraci Glorious Bastards můžete pivy s pivovaru Hofstetten zapít křupavou pizzu, vydatný burger nebo šťavnatý steak. Udělejte si výlet do hornorakouské přírody a stavte se (třeba na oběd) ve stylové restauraci, o které pak budete vyprávět přátelům.

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A

Konzultace projektu zdarma

Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A

Stát se partnerem

Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách