Moderní stanice na balení vajec je automatizována s Loxone


14 dubna, 2022 in Reference
Automatizace v mnoha oblastech se společnost WADEN GmbH v Prinzhöfte u německých Brém dočkala již v roce 2018. Na přibližně 3 000 m² výrobních ploch a 600 m² kancelářských prostor přebírá řadu monitorovacích a řídicích úloh celkem 5 Miniserverů.

Byl jsem tehdy vedoucím provozu a prokuristou ve Waden GmbH a hledal jsem systém, který by dokázal řídit naši budovu a její technické vybavení „zeleně a chytře“.

Společnost Loxone jsem již znal z osobního života – je to můj velký koníček – a věděl jsem, že společnost Franz Holthaus Elektro GmbH je zkušeným Loxone Partnerem.

Loxone i Franz Holthaus Elektro GmbH ještě předčili má očekávání, která nebyla zrovna nízká.

Dnes jsem jednatelem společnosti RPL Technik & Service GmbH & Co. KG a tím pádem jsem sám Loxone Partnerem.

Andre Runnebaum

Jednatel, RPL Technik & Service GmbH & Co. KG

Fakta

Země:
Německo



Společnost:
WADEN GmbH



Plocha (s automatizací):
3 000 m² – výroba
600 m² – kanceláře



Loxone Partner:
Franz Holthaus Elektro GmbH
RPL Technik & Service GmbH & Co. KG



Komponenty Loxone:
5 Miniserverů (Client / Gateway)
DI Extension
Relay Extension
DALI Extension
Modbus Extension
IR Control Air
NFC Code Touch
Meteostanice
Caller Service
a další

S čím Loxone pomohl?

Kromě mnoha typických funkcí automatizace budov, jako je řízení osvětlení (přes DALI nebo digitální výstupy), stínění (pomocí Relay Extension) a poplašného systému, se společnost WADEN GmbH dočkala mnoha individuálních řešení.

Jsme Loxone Partnerem od roku 2011 a za tu dobu se nám podařilo nasbírat velké množství zkušeností ve více než 120 projektech Loxone – ať už se jednalo o rodinné domy nebo komerční projekty. Díky velkému množství otevřených rozhraní jsme mohli přesně reagovat na individuální potřeby zákazníka. Jednoduchost integrace je nesrovnatelná s jinými systémy na trhu. Nyní plánujeme rozšíření automatizace do další stávající budovy o rozloze 10 000 m².

Paul Gruslak

Projektový manažer, Franz Holthaus Elektro GmbH

Řízení systému stlačeného vzduchu

Individuálně nastavitelný tlak pro konkrétní stroje, sledování minimálních a maximálních hodnot, automatické přepínání mezi kompresory v případě poruchy nebo po uplynutí stanovené doby, automatické vypnutí po ukončení výroby a mnoho dalšího. Úkoly řízení systému stlačeného vzduchu jsou různorodé. Zaručují plynulý výrobní proces a maximální energetickou účinnost.

Centrální systém hlášení poruch

Různé stroje ve výrobě – například vzduchové kompresory, topný systém, chladicí stroje a systém úpravy vody – jsou plynule monitorovány prostřednictvím různých digitálních vstupů (DI Extension a Miniserver) a získaná data jsou dokumentována.

V případě odchylek od cílových hodnot se v řetězci alarmů prostřednictvím služby Caller Service uskuteční volání s předem nastavenou zprávou. Kromě toho je všem příslušným osobám zaslána push notifikace nebo e-mail.

Důležitá síťová zařízení jsou také nepřetržitě monitorována prostřednictvím modulu „Ping“ a porucha je okamžitě hlášena.

Dva obzvláště důležité síťové servery jsou navíc monitorovány prostřednictvím měřiče spotřeby energie s pulzním výstupem. Pokud je očekávaná spotřeba energie překročena nebo naopak není dosažena, odpovědné osoby jsou okamžitě informovány.

budova společnosti Waden

Přístup a příjezd

Přístup
Přístup do areálu je řízen celkem 4 interkomy. Kromě několika tlačítek zvonku pro různá oddělení mají integrovanou čtečku RFID a umožňují všem oprávněným osobám snadný přístup do prostor prostřednictvím čipu RFID. Zároveň zaznamenávají každé otevření.

Externí návštěvníci používají různé zvonky. Požadavek na přístup je předán příslušnému oddělení, které na něj může reagovat pomocí telefonního systému nebo tabletu a případně otevřít dveře.

Příjezd
Systém závor je ovládán pomocí digitálních vstupů, které v případě potřeby uvolňují přístup v závislosti na několika stavech.

Oprávněné osoby jednoduše otevřou závoru pomocí čipu RFID na interkomu. Dodavatelé dostávají od společnosti časově omezené nebo jednorázové kódy a pro přístup mimo otevírací dobu používají NFC Code Touch. Externí návštěvníci se zase ohlašují přes videovrátného.

Pokud zůstanou závory otevřené delší dobu, jsou příslušní zaměstnanci ihned informováni prostřednictvím služby Caller Service a push notifikace.

Pokud se spustí požární poplach, zábrany se automaticky přesunou do bezpečnostní polohy a umožní hasičům volný přístup do objektu.

Monitorování dveří

Potravinářské podniky jsou přísně kontrolovány, proto jsou z bezpečnostních důvodů každé dveře ve výrobě monitorovány pomocí Okenních a dveřních kontaktů. Pokud dojde k otevření vnějších dveří, spustí se díky Audioserveru akustický alarm přes instalované reproduktory. Vedoucí směny je navíc informován voláním prostřednictvím služby Caller Service.

Energetický management

Společnost WADEN GmbH zaznamenává údaje o elektřině, plynu, vodě a rekuperaci tepla díky Loxone. Data se sbírají prostřednictvím protokolu TCP Modbus nebo digitálních vstupů.

Multimédia

Řada prostor je vybavena reproduktory od Loxone. V kombinaci s Audioserverem nejen přehrávají hudbu, ale také signalizují přestávky, informují o poruchách, oznamují návštěvy a jsou součástí zabezpečovacího systému.

Vytápění a chlazení

Systém vytápění
Topný systém byl vybaven 1-Wire teplotním senzorem a řídí směšovače a oběhová čerpadla pro výrobu, skladování a podlahové rozdělovače pomocí impulsů 0-10 V.

Ventily množství tepla a stropní ohřívače ve výrobních halách jsou rovněž vytápěny s regulací otáček přes analogové výstupy (0-10V).

Rekuperace tepla
Pomocí dvou energetických ventilů Belimo se pomocí protokolu TCP Modbus přesně určuje průtok a přebytek energie stlačeného vzduchu a přenáší se do zásobníku o objemu 2 500 litrů v topném systému.

zařízení ve výrobě

V případě přebytku se v zimě přivádí do výrobní haly pomocí regulačního systému klapek a v létě se vyvádí ven. Pokud energie v zásobníku nestačí, spustí případně automaticky plynový kotel 0-10V.

Střešní okno
Střešní okna ve výrobě slouží také k vytápění nebo chlazení. V závislosti na denní době a venkovní teplotě se otevírají nebo zavírají pomocí digitálních výstupů. Střešní okna se neotevřou při dešti a silném větru, aby nedošlo k poškození zařízení uvnitř.

zařízení uvnitř firmy

Větrání

Výroba
Zejména v zimě může kondenzace na vejcích způsobit problémy při zpracování. Aby se tomu zabránilo a bylo možné regulovat vlhkost ve výrobě, je dodatečně nainstalovaný ventilační systém řízen pomocí analogových výstupů (0-10 V) v závislosti na aktuální vlhkosti, teplotě a čase.

Kanceláře
V kancelářích zajišťují čerstvý vzduch větrací systémy Leaf s integrovanou rekuperací tepla. Jejich integrace zabere jen několik kliknutí myší.

Automatizovaná prodejna

Společnost WADEN GmbH má volně přístupnou prodejnu, která však nemá nepřetržitou personální obsluhu. Když zákazník vstoupí do obchodu, detektory pohybu to zaznamenají a spustí hudbu prostřednictvím Audioserveru. Aktivují se 2 televizory a přehrává se ilustrační film společnosti, který je uložen na USB zařízení. Kromě toho je personál informován o přítomnosti zákazníků hlášením „Návštěvníci v prodejně“. Mimo otevírací dobu jsou televizory odpojeny od elektrické sítě prostřednictvím zásuvky Smart Socket Air.

prodejna

Zavlažování zelených ploch

V areálu se nacházejí různé zelené plochy. Ty jsou zavlažovány zcela automaticky v závislosti na denní době, venkovní teplotě a délce trvání srážek. Teplota a trvání deště se měří pomocí Meteostanice. Elektromagnetické ventily zavlažovacího systému jsou ovládány pomocí digitálních výstupů.

© Foto: WADEN GmbH

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách