Jak uspořit 50 milionů ve velké budově: 20+ vyřešených problémů a výhod


6 října, 2022 in Know How

Panuje energetická krize a z nákladů se točí hlava. Pokud velké kongresové centrum protopí nyní za rok 15 600 000 korun, představte si, kolik dá za vytápění, pokud se náklady na vytápění desetinásobně zvýší. Stačí přidat další nulu. Při úsporných opatřeních ve velkých budovách je často stále opomíjena automatizace. Investice do ní je přitom při dnešních cenách energií návratná za pár měsíců. Jaké problémy vyřeší a jaké benefity přinese facility managerům, správcům budov, investorům a dalším?

Zůstaňme u příkladu kongresového centra a předpokladu, že by pro něj navýšení cen skutečně znamenalo vynaložených 156 milionů ročně za vytápění elektřinou. Při takto vysokých sumách je každé procento úspory v rozpočtu znát. Snížení roční spotřeby o 30 % ušetří skoro 50 milionů korun, což je nezanedbatelná částka pro jakoukoli firmu.

Tohle je jeden z nejmarkantnějších příkladů, ale extrémní růst cen se dotkne všech velkých budov komerčního i veřejného sektoru – administrativních budov, výrobních provozů, hotelů, řetězců restaurací, úřadů, škol a podobně.

Šetřit, šetřit, šetřit… Nabádá k tomu vláda snížením minimální teploty na pracovištích, v kancelářích, učebnách, na úřadech, chodbách a podobně. Problém s drahou energií je zkrátka potřeba řešit.

O 30% snížení spotřeby energie na topení se snadno uvažuje a vypadá hezky na papíře, ale v praxi je často neproveditelné. V každodenním fungování budov totiž číhá řada překážek a problémů. Ty lze jednoduše a v krátkém časovém horizontu překonat s inteligentní automatizací vytápění.

graf vývoje cen energií

Ta stojí mezi úspornými opatřeními stále poněkud v pozadí. Přestože ji řada budov již využívá, stále vede například zateplení, výměna oken za těsnější nebo pořizování efektivnějších tepelných zdrojů. (Ne že by tato opatření nebyla účinná, jen s automatizací budou mnohonásobně účinnější.)

Chytré vytápění v praxi

Inteligentní automatizaci využívá například společnost Stampi. Jednatel Michal Pihávek vyjmenoval některé funkce i v Událostech České televize (čas 32:52).

Co brání úsporám?

Nastiňme si několik problémových situací, které snadno eliminuje inteligentní automatizace a její energetický management:

ikona jedničky

Otevřená okna při vytápění

Můžete topit a topit, ale s nahodile otvíranými okny zaměstnanci kanceláře nebo žáky ve škole budou peníze za úspory vytékat ven. Jednoduchý fígl – okenní kontakty integrované do chytrého systému dají po chvíli s otevřeným oknem pokyn ke změně režimu natápění, ať se neplýtvá.

ikona dvojky

Hraní si s hlavicemi

Vláda, vedení firmy či zřizovatel školy může sebevíc apelovat na dodržování teplot, ale s klasickými hlavicemi na radiátorech si teplotu stejně kdokoli upraví podle sebe. Chytré elektrické hlavice regulují teplotu samy podle nastaveného režimu či aktuálních potřeb místnosti.

ikona trojky

Rádoby chytré hlavice

Řada elektrických hlavic se dnes za chytré jen vydává, jen reagují na teplotu a otevřené okno nepoznají. Dochází pak k situacím, kdy si systémy při otevření okna myslí, že je v místnosti zkrátka zima, a tak topí ještě víc. Vedoucí firem pak musí odmontovat kliky z oken, což vede k nespokojenosti zaměstnanců. Skutečně chytrý systém propojí okna s vytápěním.

ikona čtyřky

Topit všude

V tělocvičně školy se topí všech pět dní. Proč, když je využívána jen tři dny v týdnu? Inteligentní systém vytápění zná kalendář a každou místnost vytápí, jen když je to potřeba. Tím zvyšuje úspory a usnadňuje práci tomu, kdo je za regulaci topení v budově zodpovědný.

ikona pětky

Topit brzy či pozdě

Pokud systém začne kancelář natápět pozdě, zaměstnanci přijdou a je jim chladno. Proto si na termostatu nastaví třeba 24 stupňů. Za hodinu je v místnosti horko, a tak někdo další otevře okno. A jsme znovu u plýtvání a neefektivního nakládání s vytápěním. Naopak inteligentní systém je prediktivní a naučí se reálné potřeby vytápění. Místnosti vždy začne natápět tak, aby ve zvolený čas dosáhla určené teploty a nepřetápěla zbytečně.

ikona šestky

Neznalost ovládacích prvků

Překážkou je často nezkušenost či neznalost uživatelů s ovládáním vytápění jinde, než u sebe doma. Automatizace dosáhne požadované teploty, aniž by museli manuálně hýbat jakýmkoli ovládáním. Je to mnohem komfortnější. Navíc je mnohem menší šance poškození ovládacích prvků a výrazně méně hrozí přetápění prostor.

Hlavice řídicí vytápění
Snadné ovládání v aplikaci z recepce

Výhody inteligentního vytápění

…pro facility managery, správce budov a školníky. Ale i investory, provozovatele, zřizovatele či instalační firmy:

ikona fajfka

Celá soustava vytápění je perfektně pod kontrolou. Teploty jsou v každé místnosti takové, jaké mají být. Ve firemní posilovně nikdo není? Vytápění se automaticky přepnulo do úsporného režimu, reaguje totiž na přítomnost v místnosti.

ikona fajfka

Nebo se přeci jen v málo využívaném skladu vytápí nezvykle moc? Na nestandardní hodnoty upozorní mobilní aplikace, aby bylo možné identifikovat problém.

ikona fajfka

Pokud je podle integrovaného kalendáře svátek, v budově se plošně sníží teploty.

ikona fajfka

Zavadil někdo nešikovně o hlavici a porouchal ji? Aplikace dá odpovědnému člověku vědět, když se ventily nebo hlavice poškodí.

ikona fajfka

Kdo má hledat poznámky s daty na lístečkách? Systém připomene servisní intervaly.

ikona fajfka

Je špatný tlak v otopné soustavě? Systém to ví a umí tak předejít havárii i zbytečným nákladům.

ikona fajfka

Inteligentní automatizace dává možnost provádět podružná měření a tím eliminovat například úniky apod.

úspory ve velké budově
ikona fajfka

Toto opatření lze zavést za krátký čas (i bezdrátově bez sekání do zdí), aniž by omezila provoz budovy. Stavební úpravy totiž zpravidla ovlivní chod firmy či instituce, například vyžene žáky ze svých kmenových tříd.

ikona fajfka

Návratnost investice je při dnešním tempu zvyšování cen o to zajímavější. Pokud firma investuje do automatizace nižší jednotky milionů (za hardware) a za rok ušetří 50 milionů korun, peníze se jí vrátí i za měsíc až dva.

ikona fajfka

Systém zná požadavky jednotlivých místností a může tak reagovat na MaR budovy a snížit tak teplotu, na kterou se zdroje připravují.

ikona fajfka

Jak si centrála pohlídá, že se v pobočkách vytápí správně? Jak krajský úřad jakožto zřizovatel dohlédne na teploty ve svých školách? Systém umožňuje propojit několik zařízení/poboček/filiálek a sbírat odtud informace a statistiky pro vyhodnocování.

ikona fajfka

Pokud má řetězec restaurací 50 poboček v republice a v každé sníží spotřebu za vytápění o 30 % měsíčně, přijde si na velmi zajímavé úspory. Čím více propojených budov, tím se úspory násobí.

ikona fajfka

Pokud se investor rozhodne po zimě řešit v rámci úspor i stínění, snadno ho do systému napojí. Netřeba investovat do dalšího řidicího systému.

ikona fajfka

Firmy instalující inteligentní automatizaci podpoří vlastní byznys. Poptávka roste a energetická krize ji zvyšuje.

ikona fajfka

Instalační firmy mohou inteligentní energetický management využívat ve vlastních prostorách – hardware získají za zvýhodněnou cenu.

Řadu dalších výhod a využití v praxi naleznete ve vzorovém příkladu školní budovy.

Vzorové řešení inteligentního vytápění

Vytápění 1 patra bezdrátově

S technologií Loxone Air není potřeba provádět stavební úpravy. Na radiátory jsou nainstalované elektronické hlavice Loxone Air, které jsou kompatibilní s běžnými ventily. V případě potřeby je možné využít i redukce ventilů.

K měření teploty je možné použít samotné hlavice, které mají teplotní senzor. Nicméně kvůli přesnějšímu měření se doporučuje využít i Komfortní senzor Air na měření teploty a kvality vzduchu v místnosti.

Abychom vylepšili signál bezdrátové komunikace, přidali jsme 2 × Tree to Air Bridge schovaný v lištách.

  • Je možné nastavit přesné teploty na vyučovací hodiny, udržovat nižší teploty na chodbách během výuky a šetřit tak náklady. Systém se během pár dní naučí natápět každou místnost na požadovanou teplotu a díky tomu ví, kdy začít topit, aby na začátku výuky byla správná teplota.
  • Bezdrátový Senzor přítomnosti Air je ve všech vytápěných místnostech. Pokud v učebně někdo zůstane po skončení vyučování, senzor jej zaznamená a systém prodlužuje temperování.
  • Je nastavený i kalendář vytápění, který počítá s rozvrhem hodin, svátky, ředitelskými volny nebo třeba výlety tříd mimo školní budovu.
  • Přehled o vytápění se zobrazuje v aplikaci díky online monitoringu a náklady na vytápění jsou vždy pod kontrolou. Jedná se o robustní řešení bez nutnosti využití cloudu (kvůli bezpečnosti dat).
  • Automatický e-mail odpovědné osobě (školníkovi) v případě poruchy, a to včetně identifikace konkrétní místnosti a radiátoru.

Cena hardwaru
51 980 Kč bez DPH
(se Senzory přítomnosti a Komfortními senzory 79 660 Kč bez DPH)

Půdorys

(Klikněte na obrázek pro zvětšení půdorysu.)

Vytápění 1 patra kabelově

Miniserver řídí hlavice vytápění a k měření teplot je využitý 1-wire senzor schovaný pod tlačítkem. Přidáním magnetických kontaktů do oken získáme informaci o tom, že se v místnosti větrá a po určité době může dojít k automatickému vypnutí vytápění.

Podle rozvrhu je možné nastavit požadované teploty v místnostech a po skončení vyučování automaticky přepnout do eko režimu vytápění.

Cena hardwaru
23 860 Kč bez DPH (se senzory přítomnosti 35 510 Kč bez DPH)

Půdorys

(Klikněte na obrázek pro zvětšení půdorysu.)

Ptejte se zdarma

Prokonzultujte s námi váš projekt nebo se staňte Loxone Partnerem v několika málo krocích!

A
Konzultace projektu zdarma
Zvažuji ve vlastním projektu využít Loxone a rád bych získal více informací.

A
Stát se partnerem
Rád bych se zeptal, v čem spočívá partnerství s Loxone a jak na to.

Konzultace projektu zdarma

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Stát se partnerem

    • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Chci být informován o novinkách