Na čo si u tieniacej techniky v zime dávať pozor


13/01/2022 in Know How
Exteriérová tieniaca technika, často aj státisícová záležitosť, nám dodáva súkromie a v lete zabráni prehriatiu vnútorných priestorov. V zime jej ale hrozí zničenie mrazom. Ako sa proti tomu efektívne brániť?
mobil, tablet, notebook

3 obvyklé riešenia tienenia

Exteriérová tieniaca technika má dnes štandardne elektrický pohon. Môže byť riadená klasicky tlačidlami, ale potom je nutné na ňu dávať pozor. Keď sa ráno tienenie nezatiahne, tak po návrate z práce, nás v lete čaká doma sauna. V zime naopak hrozí, že žalúzie primrznú. Pokiaľ by primrznutými žalúziami chcel niekto hýbať, môžu sa nenávratne zničiť lamely, v niektorých prípadoch aj motor. Takáto škoda nepoteší ani jednu peňaženku. Opravy exteriérovej techniky sú veľmi finančne náročné.

Ľudia často volia nejaký druh automatiky. Môžu to byť len časové relé. Ide o relatívne jednoduché riešenie problému v lete, ale v zime je nebezpečenstvo poškodenia ešte väčšie. Túto „hlúpu“ automatiku nikto nestráži a časové relé s mrazom počítať nevie. Žalúzie by bolo na zimu nutné vypínať.

Tretia voľba riadenia sú inteligentné systémy. Systém Loxone sa o obe scenáre bez problémov postará. Tieniacu techniku ​​v lete riadi tak, aby sa miestnosť nemohla prehriať. Počíta s interiérovou teplotou, polohou, výškou slnka a ďalšími parametrami, vďaka ktorým naklápa žalúzie možno aj lepšie, než keby ich 24 hodín denne strážil a ovládal človek. Tak zariadi v interiéri ideálnu klímu. V zime si Loxone postráži vonkajšiu teplotu a zrážky. Ak teplota klesne napr. pod 1 °C a pritom prší, tieniaca technika sa zablokuje a zostane stáť na mieste, kým sa neoteplí nad 10 °C, aby bolo isté, že sa ľad už roztopil (teploty je možné ľahko upraviť). Tak nemôže dôjsť k primrznutiu a následnému poškodeniu. V prípade silného vetra, tieniaca technika ide do bezpečnostnej polohy (pre žalúzie je to hore, pre rolety dole atď). Pri požiari či vlámaní, tieniaca technika vyráža hore, kvôli otvoreniu únikových ciest.

Ochrana proti primrznutiu žalúzií

Ako zabrániť zničeniu motorov vinou primrznutia žalúzií

Odpoveď je teda jednoduchá. Stačia úplne obyčajné žalúziové motory a univerzálny systém ovládania technológií Loxone sa o to postará. Vďaka hotovej a preverenej logike (ona inteligencia) môže toto riešenie ponúknuť bežný elektrikár alebo špecialista na tieniacu techniku. Loxone nie je drahšia ako jednoúčelové systémy na ovládanie žalúzií, niekedy dokonca stojí menej, a pritom ponúka oveľa viac možností. Ako bonus budete mať doma systém, ktorý rovnako ľahko dokáže vyriešiť/vylepšiť ovládanie kúrenia, rekuperácie, svetiel, garáže, ohrevu vody, audia, zabezpečenia…

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikár
Chcete robiť inteligentné tienenie?

Všetko vás naučíme a pomôžeme vám uspieť na poli automatizácie tienenia či celých budov. Spoznajte Loxone na webinári zadarmo.

Ikona lopata
Chcete, aby vaše tienenie bolo inteligentné?

Radi vám zodpovieme všetky otázky, zadarmo navrhneme možné riešenie vrátane kalkulácie a nájdeme vhodnú realizačnú firmu.

Chcem byť informovaný o novinkách