Zarządzenie użytkownikami

Użycie

Za pomocą użytkowników i grup użytkowników możesz łatwo ograniczyć dostęp poprzez wizualizację do określonych grup użytkowników.

Przykładem może być oddzielna grupa użytkowników dla dzieci, które mogą wtedy sterować światłem tylko w swoim pokoju za pomocą smartfona, ale nie mogą włączyć sauny.

Podstawowe programowanie

TWORZENIE UŻYTKOWNIKÓW I GRUP

Kliknij „Użytkownicy” w drzewie peryferyjnym. Następnie możesz wstawić użytkowników i grupy użytkowników w zakładce „Użytkownik”

 

ZAPISZ UŻYTKOWNIKA

Po utworzeniu użytkownika i grupy użytkowników możesz przypisać użytkownika do żądanej grupy użytkowników. Aby to zrobić, wybierz odpowiedniego użytkownika, aby uzyskać dostęp do właściwości. We właściwościach możesz teraz sprawdzić grupy użytkowników, do których użytkownik powinien należeć. W naszym przypadku użytkownik Maxi został przypisany tylko do dzieci grupy użytkowników. Użytkownik może także należeć do kilku grup użytkowników.

 

USTAW HASŁO

We właściwościach użytkownika możesz ustawić hasło i przypisać mu numer seryjny jego przycisku iButton, jeśli jest dostępny.

UPRAWNIENIA

Za pomocą praw użytkownika można przypisać uprawnienia do poszczególnych grup użytkowników.

iconKażdy użytkownik mający dostęp do Loxone Config jest identyfikowany jako administrator.

 

Www / app Wybrana grupa użytkowników może uzyskać dostęp do aplikacji Loxone Smart Home i interfejsu internetowego
Loxone Config Dzięki temu prawu grupa użytkowników może uzyskać dostęp do miniservera za pośrednictwem Loxone Config
FTP Dzięki temu prawu grupa użytkowników może uzyskać dostęp do Loxone Miniserver za pośrednictwem FTP
Czasy pracy Dzięki temu prawu czasy pracy można edytować za pomocą wizualizacji
Designer automatyki To prawo umożliwia korzystanie z automatycznego projektanta
Zmień wizualizację To prawo umożliwia wybranej grupie użytkowników edycję ustawień wizualizacji obiektów w wizualizacji

USTAWIANIE CZASÓW

Jeśli zaimplementowałeś rozwiązanie dostępu za pomocą iButton, możesz określić czasy przełączania we właściwościach grup użytkowników, kiedy dana grupa użytkowników powinna mieć dostęp. Bardziej szczegółowe informacje można znaleźć w „module autoryzacji”.

Jeśli utworzysz własną grupę użytkowników dla swoich dzieci, nie powinieneś zapominać o własnym użytkowniku, w przeciwnym razie tylko twoje dzieci będą miały dostęp do odpowiednich obiektów.

Wszyscy utworzeni użytkownicy są automatycznie zapisywani w grupie użytkowników „Wszyscy”.
Teraz możesz przypisać grupę użytkowników do wszystkich obiektów w ich właściwościach, aby uzyskać dostęp lokalny i zewnętrzny.

 

ZAPISZ STRONY DO GRUPY UŻYTKOWNIKA

Aby ułatwić i przyspieszyć programowanie, możesz także przypisać całe strony do określonej grupy użytkowników. Następnie wstawiane obiekty automatycznie przyjmują właściwości strony.