Na co si u stínicí techniky v zimě dávat pozor


11 ledna, 2022 in Know How
Exteriérová stínicí technika, mnohdy i statisícová záležitost, která nám dodává soukromí a v létě zabrání přehřátí vnitřních prostor. V zimě jí ale hrozí poničení mrazem. Jak se proti tomu efektivně bránit?
Loxone aplikace na mobilu, tabletu a notebooku zobrazující ovládání stínění

3 obvyklá řešení stínění

Exteriérová stínicí technika má dnes standardně elektrický pohon. Může být řízena klasicky tlačítky, ale pak je nutné na ni dávat pozor. Když se ráno stínění nezatáhne, tak po návratu z práce v létě čeká doma sauna. V zimě naopak hrozí, že žaluzie přimrznou. Pokud by přimrzlými žaluziemi chtěl někdo hýbat mohou se nenávratně poničit lamely a v některých případech i motor. Taková škoda nepotěší ničí peněženku, opravy exteriérové techniky jsou velmi finančně náročné.

Lidé často volí nějaký druh automatiky. Mohou to být jen časová relé. Jde o relativně jednoduché řešení našeho problému v létě, ale v zimě je nebezpečí poškození ještě větší. Tuto „hloupou“ automatiku nikdo nehlídá a časové relé s mrazem počítat neumí, žaluzie by bylo na zimu nutné vypínat.

Třetí volba řízení jsou inteligentní systémy. Systém Loxone se o obě scenária bez problému postará. Stínicí techniku v létě řídí tak, aby se místnost nemohla přehrát. Počítá s interiérovou teplotou, polohou a výškou slunce a dalšími parametry, díky kterým naklápí žaluzie možná i lépe, než kdyby je 24 hodin denně hlídal a ovládal člověk. Tak zařídí v interiéru ideální klima. V zimě si Loxone pohlídá venkovní teplotu a srážky. Pokud teplota klesne např. pod 1 °C a přitom prší, stínicí technika se zablokuje a zůstane stát na místě, dokud se neoteplí nad 10 °C, aby bylo jisté, že led už roztál (teploty lze lehce upravit). Tak nemůže dojít k přimrznutí a následnému poškození. V případě silného větru stínicí technika jede do bezpečnostní polohy (pro žaluzie je to nahoru, pro rolety dolů atd). A při požáru či vloupání stínicí technika vyjíždí nahoru kvůli otevření únikových cest.

Ochrana proti přimrznutí žaluzií

Jak zabránit zničení motorů vinou přimrznutí žaluzií

Odpověď je tedy jednoduchá. Stačí úplně obyčejné žaluziové motory a univerzální systém ovládání technologií Loxone se o to postará. Díky hotové a prověřené logice (ona inteligence) může toto řešení nabídnout běžný elektrikář nebo specialista na stínicí techniku. Loxone není dražší než jednoúčelové systémy pro ovládání žaluzií, někdy dokonce stojí méně, a přitom nabízí mnohem více možností. Jako bonus budete mít doma systém, který stejně snadno dokáže vyřešit / vylepšit ovládání topení, rekuperace, světel, garáže, ohřevu vody, audia, zabezpečení…

Zaujalo vás to?

Ikona elektrikář
Chcete dělat inteligentní stínění?

Vše vás naučíme a pomůžeme vám uspět na poli automatizace stínění či celých budov. Poznejte Loxone na webináři zdarma.

Ikona lopata
Chcete, aby vaše stínění bylo inteligentní?

Rádi vám zodpovíme veškeré dotazy, zdarma navrhneme možné řešení včetně kalkulace a najdeme vhodnou realizační firmu.

Chci být informován o novinkách