Referenční projekt: Šetření energií ve školách


26 července, 2013 in Reference

Mnoho navštěvníků našich stránek velmi dobře ví, že Loxone chytrá domácí automatizace přináší mnoho prvků, které dokážou snížit náklady za spotřebovanou energii. Samozřejmě musíme brát v potaz různé faktory, kdy může být občas obtížné zjistit hodnoty úspory s velkou přesností. Použitím našich dostupných dat můžeme teoreticky říci, že v současné době ušetříme přibližně 20-45% z celkových nákladů.

Při rozhodování, jestli utrácet peníze za energii nebo investovat do vlastní budovy je jasným faktorem pro tzv. „energetickou amortizaci“. Co myslíme tímto termínem? Zkuste si představit: Za jak dlouho se Vám vrátí investice do chytré budovy a kdy nám začne šetřit peníze? To jsou důležité věci, které si musí každý z nás předem spočítat. Určitě je to dobrá cesta jak ukázat investorům, kam  budou inteligentní budovy v budoucnu směřovat. Co myslíte? 🙂

V posledním referenčním projektu se Vám budeme snažit popsat španělskou školu. Energetické a efektivní funkce s tím nejlepším poměrem výkon/cena – obrovské zvýšení komfortu a značná úspora nákladů za energie – to vše za minimálních nákladů. Tato budova zvenčí vůbec nevypadá přitažlivě, ale věřte nám, uvnitř je to mnohem lepší….

Škola - úspora energií

Co předcházelo?

Hlavním požadavkem byla možnost automaticky a úsporně ovládat teplotu v budově. Vytápění nebo chlazení je hlavní prioritou pro španělské budovy. Přece když je moc horko nebo zima, tak se žáci i učitelé necítí ve třídách moc dobře, že je tomu tak?!

Důležitým faktorem je způsob nastavení a ovládání celého objektu. Efektivní vzdálený přístup odkudkoliv a z různých zařízeních je velmi užitečná funkce – upozornění na určitou událost pomocí Loxone Caller Service, např. noční porucha klimatizace. Systém upozorní správce školy a ten může zavolat technika, aby se dalo vše do pořádku, než opět začne ve škole vyučování.

Loxone Miniserver byl ideální volbou. Univerzální, ekonomický , vzdálená správa, posílání upozornění a dokonce ukládání statistik pro další srovnání. Prostě perfektní využití!

Postup instalace

Výchozí situace budovy

Technická místnost měla 2 kotle a 2 čerpadla, které plnily funkci zásobování radiatorů ve dvou oddělených zónách. Původní regulace na základě venkovní teploty nebyl nejhorší nápad na světě, ale nedalo se mluvit o nejlepším a nejefektivnějším způsobu.

Museli jsme zasáhnout…

  1. Náš španělský partner odstranil stávající jednotku řízení kotlů a čerpadel a nahradil jej – jak jinak než – Loxone Miniserverem.

  2. Zapojili jsme 3 analogové senzory 0-10V, dva které monitorují části školy a také jeden pro venkovní teplotu.

  3. Fyzicky bylo vše připraveno. Miniserver jsme naprogramovali pomocí Loxone konfiguračního softwaru tak, aby uvnitř školy byla teplota ideální pro výuku (nyní nově v závislosti na vnitřní i venkovní teplotě).

  4. Nakonec jsme nastavili vzdálený přístup. Upozornění v případě nenadálé situace s možností reagovat přijde vždy vhod. A pokud zákazník chce, může změnit nastavení vytápění pomocí iPadu nebo Smartphonu.

Šetření energií

A teď to nejdůležitější – roční úspora (2012-2013)

  • Celkové náklady na materiál, instalaci a uvedení do provozu:   € 2,500 (přibližně 62.500,- CZK)
  • Průměrná roční spotřeba předchozích třech letech: 185,206 kWh
  • Spotřeba za rok 2012-13: 85,780 kWh
  • Celková úspora 2012-13: 54%, což se rovná €15,700 (přibližně 337.500,- CZK)

Wow. To je docela působivé, co říkáte? Více než polovinu ušetřit za energii? Díky tomuto projektu, ostatní školy v okolí vážně uvažují o tomto chytrém řešení. Za ušetřené peníze si mohou koupit moderní vybavení pro výuku nebo učební pomůcky.

Tento projekt byl realizován jedním z našich španělských partnerů – 9habitat (www.9habitat.com). Chtěli bychom jim poděkovat za sdílení jejich zkušeností a fantastickému výsledku. Pokud máte nějaké otázky nebo připomínky týkajícího se jiných studií, neváhejte nás kontaktovat. Vždycky o Vás rádi slyšíme!

Chci být informován o novinkách