Chtěl praktický dům v Ledenicích. Do zadání se trefil architekt i Loxone


9 září, 2021 in Reference

Z prosklené pracovny majitel vidí starý ledenický kostelík s přilehlou farou. Krásný výhled zdaleka není to jediné, co ho těší. Rodinný dům vyniká dispozicemi a zasazením do zahrady. Je navíc nízkoenergetický. Jeho praktičnost vychází již z návrhu architekta. Umocnil ji systém chytré automatizace od Loxone, který se stará o domácí technologie a zjednodušuje každodenní fungování. Ovládá i roletu u bazénu.

Na svažitém pozemku v Ledenicích nedaleko Českých Budějovic vyrostl pozoruhodný rodinný dům. Cihlová stavba obložená modřínem zaujme nezvyklým tvarem a prosklenými plochami. Terasa v přízemí spojuje stavbu s rozlehlou zahradou, zahrada i dům k sobě na první pohled skvěle pasují. Z velkých oken v obytných místnostech a pracovně mají obyvatelé krásný výhled, kterému dominuje místní starý kostel a fara.

Stavba má dvě hlavní části. Garáž je ukryta v podzemí, nad ní se nachází prostor pro schůzky a jiná setkání, dále koupelna a sauna. Schody z garáže vedou na terasu, odkud se vstupuje do obytné části domu s ložnicí, kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Z něj se po schodišti dostáváme do prostorné pracovny s výhledem na obec a krajinu.

Pohled na rodinný dům
Výhled z terasy

Jedním z hlavních požadavků současného majitele byla hlavně praktičnost. Podle toho vybral návrh architekta. Ten mu vnukl nápad, jak příjemné užívání domu ještě zdokonalit – chytrou elektroinstalací. Myšlenka se investorovi zamlouvala. A tak technologie v domě převzal Loxone. Stará se o ovládání žaluzií, osvětlení, topení, audio, přístupy či saunu a zakrytí bazénu.

Majitel za mnou přišel s precizně vypracovaným zadáním, bylo chytré a správné. Jasně znal a zformuloval své požadavky a priority. Přesto že to byl jeden z mých nejpracnějších návrhů, po odsouhlasení návrhu jsme již nic nemuseli řešit. Panu Fyrbachovi jsem podle jeho požadavků navrhl uživatelsky jednoduchý dům, tuto jednoduchost chytré ovládání ještě zvýrazňuje. Dnes klientům říkám, že chytrá elektroinstalace se sjednocenými technologiemi do jednoho systému je v celku samozřejmá. Skoro si nedovedu představit nový dům bez takové schopnosti.

Ing. Josef Vostracký

architekt

Fakta

Lokalita:
Ledenice (Jihočeský kraj)



Realizace:
2017


Zastavěná plocha:
cca 300 m²



Architekt:
Ing. Josef Vostracký



Investor:
Mgr. David Fyrbach LL.M.

Mobil prakticky nepotřebuje

Majiteli připadá velmi praktické, že není vázaný jedním vypínačem na jedno světlo nebo zařízení. Zvykl si na dvojkliky. Svícení v místnostech má propojené, když přechází z kuchyně do obýváku, stačí dva dotyky a vše zhasne. Nemusí obíhat více vypínačů. Zvykl si také na pohybové senzory, díky kterým se v některých částech domu řídí osvětlení na základě přítomnosti.

Pan Fyrbach je důkazem toho, že závislost na ovládání mobilem je ve skutečně chytré domácnosti minimální. Aplikaci skoro nepoužívá. Osvětlení a další technologie se starají samy o sebe. „Nehraji si s barvou světel, mám nastavené nálady v tlačítkách. Raději mám věci přednastavené, abych nemusel mít telefon pořád v ruce,“ zmiňuje majitel David Fyrbach.

Mobil si nechává jen na některé úkony. „Mobilem ovládám například roletu od bazénu. Nechtěl jsem tlačítko, abych měl roletu plně pod kontrolou jen v mobilu. I kvůli bezpečnosti, když například máme návštěvu s dětmi a podobně. Stejně tak ovládání sauny mám pouze v mobilu, abych mohl nahřívání zapnout pouze já,“ pokračuje majitel.

Nejvíce vyhovuje automatické osvětlení

Vítá i možnost ovládání na dálku – když není doma. Může otevřít garáž nebo odkrýt sousedům bazén, když se chtějí vykoupat. Ovládání odkudkoli se mu hodí i tehdy, když jede v zimě z běžek a předem si vyhřeje saunu tak, aby po návratu byla připravena. A kdyby si saunu nakonec rozmyslel, může ji v mobilu zase během chvilky vypnout, aby neběžela pro nic.

Automaticky se u pana Fyrbacha řídí i topení a žaluzie. Audio má v domě rozdělené do dvou zón. Do každé spadají určitě místnosti. V obou zónách hraje hudba individuálně. To, co hraje v jedné, nemusí hrát v druhé.

Majiteli je však podle jeho slov nejvíce nápomocné chytré osvětlení. „Dříve jsem znal klasiku – tady jeden vypínač, támhle další, pak ještě zhasnout lampičku… Chytré osvětlení, navíc v kombinaci s pohybovým senzorem, ušetří nejvíce času a funguje to tak, že to ani nevnímáte. Nemusím myslet na to, kde jsem rozsvítil a kde zhasnul. Když je člověk jinde než doma, pozná, že bez automatizace to trvá déle,“ srovnává David Fyrbach.

Ikona uživatel

Proč Loxone?

„Myslím, že lidé vnímají chytrou elektroinstalaci často tak, že pak budou muset vše ovládat mobilem. Ale tak to není. Získají velkou flexibilitu v ovládání, změnách nastavení a další rozšiřitelnosti systému.“

Mgr. David Fyrbach LL.M., majitel objektu

Nahlédněte:

Zaujalo vás to?

Elektrikář

Jste elektrikář?
Chcete svým zákazníkům nabídnout jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru? Kontaktujte nás a využijte silné spolupráce se společností Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Jste elektrikář?
Chcete svým zákazníkům nabídnout jedinečnou automatizaci budov založenou na Loxone Miniserveru? Kontaktujte nás a využijte silné spolupráce se společností Loxone, lídrem na trhu v oblasti automatizace budov a domů.

Ikona lopaty

Máte vlastní projekt?
Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

Máte vlastní projekt?
Loxone Miniserver je dokonalým nástrojem pro jednoduché ovládání a inteligentní automatizaci všech druhů projektů, ať už se jedná o inteligentní dům, komerční nemovitost nebo speciální projekt.

Mohlo by vás také zajímat

Chci být informován o novinkách