Loxone získal označení „Unicorn”


14 dubna, 2022 in Zákulisí

Studie zveřejněná koncem února, kterou vypracovala mezinárodní poradenská společnost v oblasti fúzí a akvizic i5invest a technologický investor i5growth, zahrnula Loxone mezi společnosti označené pojmem Unicorn. Toto označení nosí startupové firmy, jejichž hodnota přesáhne miliardu amerických dolarů.

Termín Unicorn, v českém překladu jednorožec, pochází ze startupové scény. Loxone se nachází v kategorii tzv. středně velkých „skrytých šampionů“. Zvláštností je, že narozdíl od většiny ostatních jednorožců roste Loxone bez navyšování rizikového kapitálu externími investory. Zmiňovaná studie byla zveřejněna na konci února tohoto roku.

Z českých firem se na pozici Unicorn zařadil i známý internetový obchod s potravinami: Rohlík.cz, který je nyní oceněný na 1,2 miliardy USD.

Z nuly na miliardové hodnoty

Loxone se od svého založení před 12 lety vyvinul neuvěřitelným způsobem. V oblasti inteligentního bydlení je jedničkou v Evropě i přesto, že nemá investora. Ve spolupráci s instalačními partnery bylo realizováno více jak 200 000 projektů ve více jak 100 zemích, z toho 50 % vzniklo za posledních 30 měsíců. Zaměření pro další růst je zejména na projekty související s energetickým managementem, asistovaným bydlením a dalšími oblastmi.

Rüdiger Keinberger, generální ředitel společnosti Loxone, vyjádřil svoji spokojenost s výsledkem studie a věří, že ve spolupráci s instalačními partnery bude společnost nadále růst.

Jsem velmi spokojený a hrdý na výsledek studie, kterou vypracovala poradenská společnost i5invest a investor i5growth. Za poslední rok se nám podařilo získat tisíce nových partnerů po celém světě. Vzhledem k tomu, že boom ve stavebnictví bude dále pokračovat, jsme rádi, že nám naši partneři důvěřují a že budeme pokračovat ve společném růstu. Inteligentní automatizace budov je důležitou oblastí na současném trhu.

Rüdiger Keinberger

CEO, Loxone Electronics GmbH

Aktuálně se Loxone soustředí na výstavbu nového Loxone Campusu – evropského centra pro automatizaci v rakouském Kollerschlagu. Tato jedinečná stavba nabídne sklady a logistické centrum s rozlohou 3 000 m2 a vytvoří kancelářský prostor pro přibližně 300 nových zaměstnanců. Areál má být místem zaměřeným na další vzdělávání a získávání inspirace.

Na samotné začátky vzpomíná i Milan Randl, manažer Loxone pro Česko, Slovensko, Polsko a Velkou Británii. Svoji cestu začal v Kollerschlagu a později vybudoval českou, slovenskou a polskou pobočku. V roce 2021 přejal zodpovědnost i za Anglii.

Začali jsme v nájemních bytech a nazvali to budova 21. století. A do dvou let jsme se přestěhovali do jedné z nejmodernějších automatizovaných budov v Evropě. Nyní je i tato budova malá a my stavíme Loxone Campus, komplex větší jak 11 fotbalových hřišť a pravděpodobně tu největší a nejlépe automatizovanou budovu na světě.

Milan Randl

Country Manager CZ/SK/PL/UK

Loxone Campus

Loxone v Česku a na Slovensku nadále roste

Na českém a slovenském trhu je Loxone od roku 2010. Jen za rok 2021 se v Česku realizovalo přes 3000 projektů a na Slovensku je to více jak 1 000. České a slovenské pobočce se také minulý rok podařilo získat přes 500 instalačních partnerů. Podle Milana Randla je tato zpráva potvrzením, že je Loxone na správné cestě za dosáhnutím svého cíle: měnit svět k lepšímu.

Zpráva o jednorožci je pro nás milým potvrzením, že naše cesta je správná. Není to cesta za majetkem nebo hodnotou společnosti, ale cesta za změnou celého světa k lepšímu. Naší vizí je měnit způsob, jakým žijeme v budovách všech typů, pro každého obyvatele planety a přinést koexistenci člověka a technologie na nový standard. Miniserver v každé instalaci!

Milan Randl

Country Manager CZ/SK/PL/UK

Loxone showroom v Českých Budějovicích
Showroom Loxone v Bratislavě

Chci být informován o novinkách